Naleśniki
Pixabay/takazart/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Przepis na pyszne naleśniki bez jajek i glutenu

Naleśniki bez jajek są lekko kruche, ale równie pyszne, jak tradycyjne. Pasują do nich zarówno słodkie, jak i słone dodatki. Naleśniki bez jajek możesz zjeść na śniadanie, obiad i kolację.

Naleśniki bez jajek są lekko kruche, ale równie pyszne, jak tradycyjne. Pasują do nich zarówno słodkie, jak i słone dodatki. Naleśniki bez jajek możesz zjeść na śniadanie, obiad i kolację.

Przepis na około 10 naleśników bez jajek

Składniki:

  • 1 szklanka mąki bezglutenowej, np. gryczanej, kukurydzianej, ryżowej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka mleka roślinnego, np. migdałowego, kokosowego,
  • 1 szklanki wody źródlanej,
  • 2 łyżki stołowe oleju,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki, rózgi, miksera lub blendera.

2. Mieszaj składniki do momentu aż znikną grudki.

3. Na rozgrzaną patelnię wlewaj łyżką do zupy ciasto naleśnikowe.

4. Sprawdź widelcem, czy możesz podwinąć skórkę ciasta (ciasto powinny być zwarte, mieć lekko złocisty kolor).

5. Jeśli ciasto z jednej strony usmażyło się, przełóż naleśnika na drugą stronę za pomocą drewnianej szpachli (jeżeli potrafisz, to oczywiście możesz obrócić naleśnika w powietrzu).

6. Czynność powtarzaj do momentu aż skończy się ciasto.

 

Smacznego!

 

Naleśniki na talerzu
Pixabay/takazart/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Przepis na pyszne naleśniki bez mleka
Przepis na pyszne naleśniki bez mleka

Naleśniki bez mleka w smaku przewyższają tradycyjne. Dobrze dobrane składniki sprawiają, że ciasto naleśnikowe nie przywiera do patelni. Naleśniki bez mleka są lekko kruche, mają pyszny, łagodny smak. Przepis na naleśniki bez mleka Rady: Jeśli będziesz przygotowywać naleśniki na słodko, wodę w przepisie możesz zamienić na swój ulubiony sok. Patelnia teflonowa ułatwi smażenie, ponieważ naleśniki nie będą przywierały do jej powierzchni.   Składniki na naleśniki bez mleka: 1 szklanka mąki, 2 jajka, 1 szklanka wody/soku, 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek , szczypta soli. Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe Zjadłabyś na drugie śniadanie naleśniki na słodko? Wykorzystaj dostępne w pyszne pl kody rabatowe i zamów jedzenie z dostawą do pracy! Jak zrobić naleśniki bez mleka? Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki, rózgi, miksera lub blendera. Mieszaj składniki do momentu aż znikną grudki. Na rozgrzaną patelnię wlewaj łyżką do zupy ciasto naleśnikowe. Sprawdź widelcem, czy możesz podwinąć skórkę ciasta (ciasto powinny być zwarte, mieć lekko złocisty kolor). Jeśli ciasto z jednej strony usmażyło się, przełóż naleśnik na drugą stronę za pomocą drewnianej szpachli (jeżeli potrafisz, to oczywiście możesz obrócić naleśnika w powietrzu). Czynność powtarzaj do momentu aż skończy się ciasto.    

Naleśnik na talerzu
Flickr/Alpha/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Jak prosto i smacznie przyrządzić naleśniki z kurczakiem na ostro?
Naleśniki z kurczakiem na ostro to niecodzienny sposób podania słodkiego ciasta z mąki i mleka. Warto go wypróbować, bo takie danie jest dużo pożywniejsze niż naleśniki z dżemem czy serem i może posłużyć jako naprawdę obfity obiad. Naleśniki na ostro szczególnie trafiają w gust miłośników kuchni meksykańskiej, z którą to danie ma wiele wspólnego, zwłaszcza jeśli do farszu doda się czerwoną fasolę i kukurydzę.

Naleśniki z kurczakiem na ostro to niecodzienny sposób podania słodkiego ciasta z mąki i mleka. Warto go wypróbować, bo takie danie jest dużo pożywniejsze niż naleśniki z dżemem czy serem i może posłużyć jako naprawdę obfity obiad. Naleśniki na ostro szczególnie trafiają w gust miłośników kuchni meksykańskiej, z którą to danie ma wiele wspólnego, zwłaszcza jeśli do farszu doda się czerwoną fasolę i kukurydzę.   Składniki: 1. Na naleśniki: 150 g mąki pszennej, 2 szklanki mleka, 2 jaja, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli. 2. Na farsz: 50 g pikantnego keczupu, 1 podwójny filet z kurczaka, 1 papryka czerwona, 1 średnia cebula, 1 puszka pomidorów, 1 łyżka oleju, szczypta sol, pieprzu i chilli. 3. Na sos: 250 g pikantnego keczupu, 150 g jogurtu naturalnego (1 małe opakowanie).   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Naleśniki: Zmiksuj lub wytrzep trzepaczką mleko, mąkę i jajka z dodatkiem cukru, szczypty soli i oleju (by naleśniki nie przywierały do patelni). Rozgrzej patelnię i wylej na jej dno cienką warstwę ciasta (niecała chochla na dużą patelnię). Kiedy naleśnik zacznie odstawać, przewróć go na drugą stronę, pomagając sobie płaską drewnianą łyżką. Zdejmij kiedy druga strona tak samo się przyrumieni. Czynność powtarzaj, aż skończy się ciasto. 2. Farsz: Filety pokrój w kostkę lub w cienkie paski i smaż na oleju. Dodaj do nich pokrojoną w piórka cebulę i posiekaną paprykę (najlepiej w cienkie paski). Odsącz pomidory (jeśli są całe, posiekaj je) i fasolę, a następnie dodaj je do farszu. Wyciśnij na patelnię trochę keczupu i dopraw wszystko solą, pieprzem i...

Naleśniki w wersji na słodko
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jak zrobić naleśniki - podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe
Jak zrobić naleśniki - podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe

Naleśniki to uniwersalna i łatwa w przygotowaniu potrawa, która nie wymaga ani dużych nakładów pieniędzy ani sił. Do przygotowania najprostszej wersji ciasta naleśnikowego potrzebna jest mąka, mleko i jajko. Prosty przepis na naleśniki  Składniki na ciasto naleśnikowe 5 czubatych łyżek mąki pszennej (ok. 200 g), 1 szklanka mleka (ok. 250 g), 1 jajko, 3 łyżki oleju, opcjonalnie szczypta soli dla smaku, olej do smażenia (olej słonecznikowy, rzepakowy itp.). Jak zrobić naleśniki? Wlej do miski mleko i jedną ręką wsypuj powoli do niego mąkę, a drugą energicznie mieszaj łyżką lub trzepaczką lub mikserem. Dodaj do masy jajko, olej i szczyptę soli. Rozgrzej patelnię z olejem na kuchence na wolnym ogniu. Musisz tego dopilnować, ponieważ naleśniki mogą przywierać do powierzchni. Gdy tak się stanie, należy dodać więcej oleju i poczekać chwilę aż rzeczywiście patelnia będzie bardzo rozgrzana. Za pomocą chochli nalewaj ciasto naleśnikowe na patelnię. Rób to powoli lejąc wąską strużkę masy, aby dobrze rozprowadzić ją na całej powierzchni patelni. Gdy ciasto jest zbyt płynne, należy dodać do niego pół łyżki mąki, aby je zagęścić, a gdy mamy odwrotną sytuację – ciasto jest za gęste – wystarczy dodać 2 łyżki mleka. Po 2-3 minutach przerzuć za pomocą drewnianej łopatki naleśnik na drugą stronę. Gdy placek uzyska złocisto-brązowy kolor możesz zdjąć go z patelni. Jak zrobić farsz do naleśników? Gotowe placki naleśnikowe można podać w dwóch postaciach: na słodko (deser) oraz słono. Najczęściej do naleśników przygotowuje się farsz: szpinakowy w połączeniu z sosem czosnkowym, serowy (ser biały, cukier, jedno żółtko, cynamon oraz opcjonalnie rodzynki), warzywny z mięsem ( domowa...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner