Tarta na słodko, czyli przepis na pyszną tartę makową z orzechami włoskimi oraz tartę dyniową z serem ricotta
Tarta na słodko jest delikatnym ciastem przygotowanym z różnymi masami. Propozycją smacznego i oryginalnego deseru jest tarta dyniowa ze skórką pomarańczową. Przygotowuje się ją na spodzie z kruchych ciasteczek.
Tarta na słodko jest delikatnym ciastem przygotowanym z różnymi masami. Propozycją smacznego i oryginalnego deseru jest tarta dyniowa ze skórką pomarańczową. Przygotowuje się ją na spodzie z kruchych ciasteczek.
Tarty na słodko to wyśmienite desery przygotowane na kruchym cieście. Do przygotowania kruchego spodu wykorzystuje się: mąkę, jajko, masło, cukier oraz proszek do pieczenia. smacznym nadzieniem do tarty jest masa makowa, budyniowa lub sernikowa. Tartę można również wykonać na spodzie z maślanych ciasteczek. Ciasto dekoruje się świeżymi owocami, bitą śmietaną, lukrem lub czekoladową polewą.
Przepis na tartę makową
Stopień trudności: łatwe
Składniki na ciasto:
- 150 gramów mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cukru,
- 1 jajo,
- 80 gramów masła.
Nadzienie tarty:
- 200 gramów mielonego twarogu,
- 600 gramów gotowej masy makowej,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 1 czekolada gorzka,
- 2 jaja,
- 50 gramów orzechów włoskich,
- pół łyżeczki tartej skórki z pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Do misy miksera wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz masło (pokrojone w kostkę). Całość miksuj do momentu powstania kruszonki. Dodaj jajko, które ma zlepić składniki w kulę.
- Formę na tartę wysmaruj tłuszczem. Wyłóż do niej przygotowane kruche ciasto. Spód podziurkuj widelcem. Wstaw ciasto do lodówki. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni.
- Gotową masę makową wyłóż do miski. Dodaj do niej twaróg, cukier wanilinowy, budyń w proszku oraz posiekaną czekoladę, orzechy włoskie i pomarańczową tartą skórkę. Składniki ze sobą połącz za pomocą miksera, dodaj jajka i kontynuuj jeszcze przez chwilę mieszanie.
- Przygotowaną masę makową wyłóż na schłodzony spód. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika. Tarte piecz przez 45 minut.
- Tarta makowa doskonale smakuje polana lukrem i udekorowana wiśniami w syropie.
Przepis na tartę dyniową z nadzieniem z sera ricotta
Stopień trudności: łatwe
Składniki na ciasto:
- 300 gramów maślanych ciasteczek (okrągłe z dziurką w środku),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 3 łyżki masła.
Składniki na masę z sera ricotta:
- 500 gramów serca ricotta,
- 230 gramów puree z pieczonej dyni,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2/3 szklanki cukru,
- starta skórka z pomarańczy,
- 4 jaja.
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka maślane rozkrusz malakserem na proszek. Dodaj do nich roztopione masło. Całość miksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Formę na tartę wyłóż przygotowaną masą z ciasteczek, a następnie wstaw do lodówki.
- W misie miksera umieść ser ricotta, skórkę pomarańczową i mąkę ziemniaczaną. Składniki miksuj na niewielkich obrotach. Dodaj jaja i wymieszaj.
- Masę serową połącz z puree z dyni.
- Spód ciasteczek oprósz cynamonem i gałką muszkatołową. Na ciasto wyłóż masę i wstaw je do nagrzanego (180 stopni) piekarnika.
- Ciasto piecz około 40 minut.
- Tartę podawaj udekorowaną bitą śmietaną lub delikatnymi bezami.
Smacznego!
- Lubisz likiery pasujące do deserów? Dowiedz się, jak zrobić limoncello.
- Na jesienne wieczory... Zobacz, jak zrobić ciasto z zieloną herbatą.
- Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj te desery na szybko bez pieczenia.