Jak przygotować egzotyczną nalewkę, konfiturę i dżem z owoców kiwi?
Na zimę warto przygotować przetwory z kiwi. Amatorzy napojów alkoholowych powinni spróbować pysznej nalewki z tego owocu. Do deserów, wypieków i pieczywa świetnie się sprawdzą zielone konfitury oraz słodki dżemy z kiwi.
Na zimę warto przygotować przetwory z kiwi. Amatorzy napojów alkoholowych powinni spróbować pysznej nalewki z tego owocu. Do deserów, wypieków i pieczywa świetnie się sprawdzą zielone konfitury oraz słodki dżemy z kiwi.
Owoc kiwi pochodzi z Chin. Ma działanie przeczyszczające, wzmacniające i przeciwnowotworowe. Kiwi zawiera błonnik, potas, fosfor, wapń oraz witaminy C, A i B. Owoc może wywoływać alergie.
Nalewka z kiwi na szalone imprezy
Nalewka z kiwi ma jasnozielony kolor i słodki smak. Doskonale sprawdza się samodzielnie, jak i w połączeniu z sokiem pomarańczowym lub wódką. Nalewkę podaj podczas imprez.
Składniki:
- 1 kilogram dojrzałych, obranych owoców kiwi,
- 0,5 litra spirytusu (70 procent alkoholu),
- 1 szklanka wody,
- pół szklanki cukru.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Kiwi pokrój w kostkę i włóż do słoja na nalewki (o pojemności 5 litrów).
- Owoce zalej najpierw wodą (połową szklanki), a następnie spirytusem.
- Odstaw napój w ciemne miejsce na 3 dni (codziennie potrząsaj słojem).
- Przelej nalewkę przez sito o bardzo gęstych oczkach do drugiego słoja.
- Pozostałą wodę zagotuj z cukrem i po ostygnięciu dodaj do przefiltrowanej nalewki.
- Napój wymieszaj, wlej do butelek i umieść w ciemnym, chłodnym miejscu na 10 dni.
Dobra rada: Jeśli dysponujesz spirytusem o mocy większej niż 70 procent alkoholu, rozcieńcz go z wodą i zmierz alkomatem. Do 700 mililitrów spirytusu o 95 procentach alkoholu dolej 200 mililitrów wody.
Jak szybko przygotować konfiturę z kiwi?
Konfiturę z kiwi możesz przyrządzić z jabłkami, miodem i cytryną. Przetwór dobrze komponuje się z deserami, pieczywem, serami pleśniowymi i naleśnikami.
Składniki:
- 2 kilogramy dojrzałych, obranych owoców kiwi,
- 5 antonówek,
- świeży sok z 1 cytryny,
- pół szklaki miodu,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Kiwi pokrój w kostkę, a jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Owoce wsyp go garnka, dodaj sok z cytryny, miód oraz cynamon.
- Gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny, mieszając co kilka minut.
- Konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez 10 minut.
- Gorące słoiki ustaw na ręczniku do góry dnem.
Dobra rada: Zamiast miodu możesz użyć taką samą ilość brązowego cukru.
Zielony dżem z kiwi do pieczywa i deserów
Dżem z kiwi ma intensywnie zielony kolor i jest prosty w przygotowaniu. Dżem świetnie pasuje do wypieków, lodów, jogurtów i kanapek.
Składniki:
- 1 kilogram dojrzałych, obranych owoców kiwi,
- 0,5 kilograma cukru żelującego,
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego.
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Kiwi pokrój na ćwiartki i zblenduj.
- Owoce wlej do garnka, zasyp cukrem oraz kwaskiem cytrynowym. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
- Kiwi z cukrem i kwaskiem gotuj na małym ogniu przez 2 godziny, aż zgęstnieje. Pamiętaj, by dżem mieszać co kilka minut.
Dżem przełóż do wyparzonych słoików, a te ustaw na ręczniku do góry dnem.
Dobra rada: Dżem możesz wzbogacić pokruszoną laską wanilii.
Smacznego!
- Owoce nie tylko smakują, ale też leczą. Oto kiwi i aronia - owoce, które obniżają ciśnienie.
- Przetwory z owoców wzbogacają smak dań i napojów. Wypróbuj przepis na syrop z pigwy do herbaty.
- Chętnie sięgasz po owoce? Zobacz, czy cukry w owocach są szkodliwe.