Reklama

Na zimę warto przygotować przetwory z kiwi. Amatorzy napojów alkoholowych powinni spróbować pysznej nalewki z tego owocu. Do deserów, wypieków i pieczywa świetnie się sprawdzą zielone konfitury oraz słodki dżemy z kiwi.

Reklama

Owoc kiwi pochodzi z Chin. Ma działanie przeczyszczające, wzmacniające i przeciwnowotworowe. Kiwi zawiera błonnik, potas, fosfor, wapń oraz witaminy C, A i B. Owoc może wywoływać alergie.

Nalewka z kiwi na szalone imprezy

Nalewka z kiwi ma jasnozielony kolor i słodki smak. Doskonale sprawdza się samodzielnie, jak i w połączeniu z sokiem pomarańczowym lub wódką. Nalewkę podaj podczas imprez.

Składniki:

  • 1 kilogram dojrzałych, obranych owoców kiwi,
  • 0,5 litra spirytusu (70 procent alkoholu),
  • 1 szklanka wody,
  • pół szklanki cukru.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Kiwi pokrój w kostkę i włóż do słoja na nalewki (o pojemności 5 litrów).
  • Owoce zalej najpierw wodą (połową szklanki), a następnie spirytusem.
  • Odstaw napój w ciemne miejsce na 3 dni (codziennie potrząsaj słojem).
  • Przelej nalewkę przez sito o bardzo gęstych oczkach do drugiego słoja.
  • Pozostałą wodę zagotuj z cukrem i po ostygnięciu dodaj do przefiltrowanej nalewki.
  • Napój wymieszaj, wlej do butelek i umieść w ciemnym, chłodnym miejscu na 10 dni.

Dobra rada: Jeśli dysponujesz spirytusem o mocy większej niż 70 procent alkoholu, rozcieńcz go z wodą i zmierz alkomatem. Do 700 mililitrów spirytusu o 95 procentach alkoholu dolej 200 mililitrów wody.

Jak szybko przygotować konfiturę z kiwi?

Konfiturę z kiwi możesz przyrządzić z jabłkami, miodem i cytryną. Przetwór dobrze komponuje się z deserami, pieczywem, serami pleśniowymi i naleśnikami.

Składniki:

  • 2 kilogramy dojrzałych, obranych owoców kiwi,
  • 5 antonówek,
  • świeży sok z 1 cytryny,
  • pół szklaki miodu,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Czas przygotowania: 2 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Kiwi pokrój w kostkę, a jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Owoce wsyp go garnka, dodaj sok z cytryny, miód oraz cynamon.
  • Gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny, mieszając co kilka minut.
  • Konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez 10 minut.
  • Gorące słoiki ustaw na ręczniku do góry dnem.

Dobra rada: Zamiast miodu możesz użyć taką samą ilość brązowego cukru.

Zielony dżem z kiwi do pieczywa i deserów

Dżem z kiwi ma intensywnie zielony kolor i jest prosty w przygotowaniu. Dżem świetnie pasuje do wypieków, lodów, jogurtów i kanapek.

Składniki:

  • 1 kilogram dojrzałych, obranych owoców kiwi,
  • 0,5 kilograma cukru żelującego,
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego.

Czas przygotowania: 2,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Kiwi pokrój na ćwiartki i zblenduj.
  • Owoce wlej do garnka, zasyp cukrem oraz kwaskiem cytrynowym. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
  • Kiwi z cukrem i kwaskiem gotuj na małym ogniu przez 2 godziny, aż zgęstnieje. Pamiętaj, by dżem mieszać co kilka minut.

Dżem przełóż do wyparzonych słoików, a te ustaw na ręczniku do góry dnem.

Dobra rada: Dżem możesz wzbogacić pokruszoną laską wanilii.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama