Zimowe przetwory z warzyw – przepis na pyszną ogórkowo-paprykową sałatkę, buraczki i cukinię w pomidorach
Przetwory z warzyw przygotowywane są najczęściej z ogórków, pomidorów, cukinii i buraczków. Trwałość tych przysmaków zapewnia proces pasteryzacji, czyli ogrzewanie słoików z warzywami w temperaturze ok. 85-95 stopni.
Przetwory z warzyw przygotowywane są najczęściej z ogórków, pomidorów, cukinii i buraczków. Trwałość tych przysmaków zapewnia proces pasteryzacji, czyli ogrzewanie słoików z warzywami w temperaturze ok. 85-95 stopni.
Domowe przetwory z warzyw są znakomitym dodatkiem do zimowych obiadów. Do ich przygotowania należy wybierać warzywa świeże, odpowiednio dojrzałe oraz zdrowe – nieuszkodzone. Poza tradycyjnymi przetworami z ogórków warto pomyśleć o cukinii, papryce oraz sałatkach.
Pasteryzowanie przetworów
W przepisach na przetwory warzywne zalecanym procesem jest pasteryzacja. Po przygotowaniu przetworów należy je przełożyć do czystych i wyparzonych słoików, tak aby powierzchnia przetworów znajdowała się 3 centymetry poniżej górnej krawędzi. Na słoik nakłada się nakrętkę i dokładnie zakręca. Do dużego garnka wkłada się kilka warstw papieru, lnianą ściereczkę lub drewnianą kratkę, a następnie umieszcza się w nim słoiki. Między poszczególnymi słoikami powinno być około 2 centymetry przerwy. Do ¾ wysokości słoików wlewa się zimną wodę, następnie garnek przykrywa się i zaczyna podgrzewać. Od momentu zagotowania wody, należy ją utrzymywać w stanie delikatnego wrzenia na najmniejszym ogniu przez 20-30 minut lub zgodnie z zaleceniem w przepisie. Po zakończeniu pasteryzacji, słoiki wyjmuje się z wody, dokręca zakrętki i odstawia do wystygnięcia.
Przepis na sałatkę z ogórków i papryki
Składniki (na 8 słoików po 500 mililitrów):
- 4 kilogramy zielonych ogórków,
- ½ kilograma marchewki,
- ½ kilograma czerwonej papryki,
- ½ kilograma cebuli,
- 2 małe główki czosnku.
- Zalewa:
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka octu 10%,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 3 płaskie łyżki soli.
Czas przygotowania: 3 godziny wraz z odstawieniem sałatki
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na zalewę zagotuj.
- Ogórki dokładnie umyj i pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Obraną marchew zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Oczyszczoną paprykę pokrój w krótsze paski. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Wszystkie składniki wymieszaj, zalej gorącą zalewą. Odstaw na co najmniej 2 godziny.
- Sałatkę przełóż do umytych słoików. Uzupełnij zalewą, mocno zakręć. Pasteryzuj 15 minut.
Przepis na buraczki
Składniki (na: 6 słoików po 350 mililitrów)
- 3 kilogramy buraków.
Zalewa:
- 1 litr wody,
- 1 ½ łyżki soli,
- ¾ szklanki octu 10%,
- ¾ szklanki cukru,
- 125 mililitrów oleju.
Czas przygotowania: godzina
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Buraki obierz i ugotuj w całości. Wystudź i zetrzyj na tarce na grube wiórki.
- Starte buraki nałóż do czystych i wyparzonych słoików.
- Zagotuj składniki zalewy.
- Buraki zalej gorącą zalewą. Zakręć słoiki. Pasteryzuj przez 25 minut.
Przepis na cukinię w pomidorach
Składniki (na 4 słoiki po 350 mililitrów):
- 1 duża cukinia,
- 2 kilogramy pomidorów,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
- ½ łyżeczki curry,
- 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe.
Czas przygotowania: godzina
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pomidory obierz i pokrój. Cukinię wydrąż i również pokrój.
- Warzywa wrzuć do garnka, dodaj przyprawy i gotuj około 20 minut.
- Przełóż warzywa do czystych słoików. Pasteryzuj przez 20 minut.
- Po pasteryzacji odwróć do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!
- Zbliża się Twoje przyjęcie weselne? Zobacz, co podać gościom wegetarianom: pomysły na menu na wesele.
- Odwiedzi Cię gość, który nie je mięsa? Wypróbuj dwa przepisy na sycące dania z fasoli.
- Lubisz przetwory z ogórków? Dowiedz się, ile kalorii i jakie wartości odżywcze ma ogórek konserwowy.