Sos winegret w miseczce.
©bit24/fotolia

Przepis na sos winegret w wersji z musztardą oraz ostrą czerwoną papryką

Sos winegret w miseczce.
©bit24/fotolia

Sos winegret to połączenie oliwy z miodem, musztardą, octem winnym i ziołami prowansalskimi. Do sałatki greckiej można także zrobić sos, dodając ostrą czerwoną paprykę w proszku, czosnek oraz ser feta. Składniki miksuje się na jednolitą masę. Powstały dressing najlepiej przechowywać w lodówce.

 

Klasyczna sałatka grecka zawiera w sobie: sałatę lodową, pomidory (zwykłe lub koktajlowe), czerwoną cebulę, zielony ogórek, czarne oliwki i ser feta. Pokrojone na drobniejsze części składniki sałatki kropi się oliwą z oliwek i zalewa sosem winegret.

Przepis na sos winegret z musztardą i miodem, krok po kroku

Zamiast miodu można użyć białego lub trzcinowego cukru

 

Składniki:

  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu balsamicznego (ma ciemny kolor),
  • 1 łyżka octu winnego (np. z jasnych winogron),
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • 0,5 łyżeczki soli.

 

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ocet, miód, musztardę i oliwę wlej do miseczki i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj zioła prowansalskie i sól.
  • Wymieszaj i spróbuj. Jeżeli sos jest za mało słony, dodaj jeszcze szczyptę soli. Gotowe.

Przepis na sos do sałatki greckiej z ostrą papryką

Do wykonania sosu przyda się blender oraz wysokie naczynie, w którym będzie można miksować składniki.

 

Składniki:

  • około 50 mililitrów wyciśniętego soku z cytryny,
  • 2 łyżki octu winnego (np. z jasnych winogron),
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki w proszku,
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu,
  • 3 ząbki czosnku
  • około 60 gramów sera feta,
  • około 200 mililitrów oliwy z oliwek (niepełna szklanka),
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka ziół prowansalskich.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Sok z cytryny, ocet, cukier i czosnek wymieszaj w wysokim naczyniu.
  • Dodawaj powoli kawałki sera feta i miksuj blenderem.
  • Wlej olej i wsyp paprykę, pieprz, oregano oraz zioła prowansalskie i zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
  • Przygotowany sos włóż do lodówki i wylej na sałatkę przed samym podaniem. Gotowe.

Sos z ostrą papryką i czosnkiem nadaje się także do marynowania mięsa, np. kurczaka albo jagnięciny.

Smacznego! 


 
  • Sos do ryby to kulinarne zwieńczenie dania. Łagodny smak kremowego beszamelowego sosu do łososia doskonale skomponuje się z lekkim smakiem ryby. Zobacz przepis na sos beszemelowy!
  • Sos do kaszy gryczanej nadaje smak całej potrawie. Jeśli nie wiesz, jak zrobić sos, który będzie smakował całej rodzinie, koniecznie wypróbuj ten przepis.
  • Sos curry doskonale sprawdza się jako sos do ryżu. Jego orientalny smak nadaje potrawom egzotyczny charakter. Jak go zrobić?

Więcej na temat przepisy kuchnia
Przeładuj

Natalia Siwiec zapowiedziała, że ma ''asa'' na Dodę. Teraz spotkała się z Piotrem Krysiakiem!

zobacz 01:08