Dieta redukcyjna powinna być dostosowana do wieku, predyspozycji fizycznych czy aktywności na co dzień. Jeżeli decydujesz się na nią tylko ze względu na nadmiar kilogramów, powinieneś ilość „zredukowanych” kalorii skonsultować z dietetykiem. W jadłospisie diety redukcyjnej znajdzie się z pewnością dużo warzyw i owoców, a zniknie z niego cukier i białe pieczywo.

Reklama

Dieta redukcyjna: czego unikać

Jadłospis podczas diety redukcyjnej powinien obniżyć ilość węglowodanów (wykorzystywać tylko te, które mają niski poziom indeksu glikemicznego, np. brązowy ryż i kasze) i cukrów do minimum, dlatego nie należy jeść:

  • słodyczy,
  • słodkich, gazowych napojów,
  • białego pieczywa,
  • białego makaronu,
  • tłustego mięsa (szczególne czerwonego mięsa),
  • tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (np. smalcu),
  • alkoholu (sam trunek nie jest wysoko kaloryczny, ale wzmaga apetyt i powoduje zjedzenie większej liczby posiłków niż planujemy).

Dieta redukcyjna: składniki jadłospisu

Gdy już wiemy, czego powinno się zdecydowanie unikać, teraz czas na składniki pożądane w diecie redukcyjnej. Na pewno warto sięgać po:

  • pieczywo razowe, pełnoziarniste,
  • makaron razowy,
  • mięso lekkostrawne, chude (najlepiej drób i ryby),
  • nabiał – sery, mleko (tutaj lepiej wybrać jogurt naturalny zamiast śmietany wysokoprocentowej),
  • oliwa z oliwek,
  • wszystkie warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym (np. marchew czy jabłko).

Dieta redukcyjna: jadłospis na cały dzień

Pierwsze śniadanie:

  • dwie kanapki składające się z razowego chleba z dodatkiem plasterka chudego mięsa z serem mozzarella, pomidorem i odrobiną bazylii.
  • do picia świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy i grejpfruta (dla osób lubiących wypić coś „na ciepło” zielona herbata bez cukru).

Drugie śniadanie:

Zobacz także
  • mała miseczka sałatki owocowej z kiwi, jabłka, winogrona.

Obiad:

  • grillowana ryba (proponowana ryba to dorsz lub mintaj) bez panierki z dodatkiem ziół prowansalskich i pokropiona cytryną,
  • dodatkiem do ryby może być garść brązowego ryżu i surówka z pora i marchewki.

Podwieczorek:

  • szklanka jogurtu naturalnego z małą ilością musli i borówki amerykańskiej.

Kolacja:

  • 2-3 naleśniki zrobione z mąki orkiszowej, podane z niskosłodzonym dżemem lub serem białym,

do picia: mleko, herbata lub kawa zbożowa.


Reklama

Reklama
Reklama
Reklama