Dietetyczne przystawki i niskokaloryczne drinki na Sylwestra – propozycje i przepisy
Przygotowanie dietetycznego Sylwestra jest bardzo proste. Wystarczy zrezygnować z gotowych, słonych przekąsek, ciastek i tłustych potraw i zastąpić je zdrowymi sałatkami z jogurtem naturalnym lub oliwą z oliwek. Przygotowując niskokaloryczne drinki, należy unikać śmietanki, cukru, likierów, miodu oraz syropu.
Przygotowanie dietetycznego Sylwestra jest bardzo proste. Wystarczy zrezygnować z gotowych, słonych przekąsek, ciastek i tłustych potraw i zastąpić je zdrowymi sałatkami z jogurtem naturalnym lub oliwą z oliwek. Przygotowując niskokaloryczne drinki, należy unikać śmietanki, cukru, likierów, miodu oraz syropu.
Potrawy, przekąski i drinki przygotowywane na Sylwestra są zazwyczaj wysokokaloryczne. Osoby będące na diecie i organizujące imprezę sylwestrową mogą zastąpić tradycyjne słone przekąski czy inne tłuste dania dietetycznymi sałatkami oraz różnego rodzaju warzywnymi i owocowymi przystawkami.
Jak przygotować niskokaloryczne drinki?
Sylwester jest ostatnią nocą w roku, która wiąże się z szampańską zabawą do białego rana w towarzystwie przyjaciół i najbliższych. Na imprezę sylwestrową przygotowuje się różnego rodzaju alkoholowe drinki, które dostarczają wielu zbędnych kalorii. Rozwiązaniem jest zrobienie równie smacznych, a niskokalorycznych trunków pozbawionych składników, takich jak: syropy, likiery, miód, cukier, mleko oraz słodka śmietanka. Dodatek tych produktów podnosi wartość energetyczną alkoholi. Dietetyczną wersją drinków są te, które przygotuje się na bazie wytrawnych alkoholi: szampana, białego lub czerwonego wina. Dodatkami do niskokalorycznych drinków mogą być soki owocowe i warzywne, tonik oraz woda sodowa.
Pomysły na niskokaloryczne przystawki sylwestrowe
Przygotowując menu sylwestrowe, warto zrezygnować z tradycyjnych słonych przekąsek, kupnych ciastek, smażonych potraw czy sałatek z dużą ilością majonezu. Zamiennikiem tych wysokokalorycznych przystawek będą warzywne roladki, koreczki oraz lekkie kanapki. Smaczną i dietetyczną propozycją są sałatki przygotowane na bazie różnego rodzaju sałat: zielonej, lodowej, rzymskiej lub pekińskiej. Można je wzbogacać o rozmaite warzywa – paprykę, ogórek, pomidor, zielony groszek, kukurydzę, brokuły oraz tartą marchewkę. Dodatkami mogą być również nasiona dyni lub słonecznika. Sos sałatkowy należy przyrządzać z oliwy z oliwek i ziół lub z jogurtu naturalnego. Robiąc koreczki, warto unikać tłustych serów żółtych i kiełbas, a wykorzystać takie produkty, jak: pomidorki koktajlowe, paprykę, ogórki konserwowe, awokado, cukinię, kawałki łososia, wędliny drobiowe oraz ser mozzarella lub feta. Oryginalnym pomysłem na sylwestrową, niskokaloryczną przystawkę są pieczone frytki warzywne, które przygotuje się z selera, marchewki oraz buraka. Warto również przyrządzić warzywa pokrojone w słupki, serwowane z ziołowym dipem na bazie gęstego jogurtu naturalnego, koperku i świeżego czosnku.
Przepis na niskokaloryczny drink Bellini
Składniki:
- 1 mała brzoskwinia,
- 75 ml białego, wytrawnego szampana,
- 2 – 3 maliny (mogą być mrożone).
Sposób przygotowania:
- Małą brzoskwinię ze skórką i bez pestki zmiksuj za pomocą blendera lub miksera. Otrzymany mus przelej do klasycznego kieliszka na Martini.
- Do kieliszka dodaj białego, wytrawnego i schłodzonego szampana. Całość wymieszaj.
- Na koniec do drinka dodaj mrożone maliny.
Przepis na sałatkę z awokado
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki sałat,
- 1 awokado,
- 1 zielony ogórek,
- pęczek szczypiorku,
- 10 dag orzechów piniowych,
- 1 cytryna,
- przyprawy do smaku: świeżo mielony czarny pieprz, sól morska.
Sposób przygotowania:
- Umyj i obierz awokado. Następnie przetnij je na pół, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Miąższ skrop sokiem z cytryny.
- Umyj, osusz i drobno posiekaj szczypiorek. Umyj ogórka i pokrój w kostkę.
- Sałatę wsyp do miski, wrzuć do niej awokado, ogórka i szczypiorek. Dodaj sos winegret. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp sałatkę uprażonymi orzechami.
Przepis na roladki z cukinii
Składniki:
- 250 g cukinii,
- 40 g suszonych pomidorów w oleju,
- 120 g serka ricotta,
- 10 sztuk zielonych oliwek,
- przyprawy: świeżo mielony, kolorowy pieprz, sól morska.
Sposób przygotowania:
- Gotuj cukinię przez kilka minut w osolonym wrzątku. Następnie pokrój ją wzdłuż na cienkie plastry.
- Pomidory odsącz z oleju i drobno pokrój. Posiekaj oliwki.
- Serek ricotta wymieszaj z pomidorami i oliwkami. Dodaj przyprawy.
- Z pasków cukinii uformuj roladki. Zepnij je wykałaczką i wypełnij przygotowanym farszem. Nadziewane roladki z cukinii podawaj na liściach sałaty.
Smacznego!