Reklama

Dietetyczne desery to nie tylko jogurt. Jedno z najbardziej kalorycznych ciast, czyli sernik także może wystąpić w wersji dietetycznej. Jeśli zamiast mąki dodamy do niego mąkę kokosową, ciasto będzie nie tylko dietetyczne i zdrowe, ale także bezglutenowe. Miłośnicy crunchy także mogą z niego przygotować niskokaloryczny deser.

Reklama

Kokosowe serniczki z granatem i mango - przepis

Wskazówki:

Aby samodzielnie wykonać mąkę kokosową wystarczy, że zmiksujesz na proszek wiórki kokosowe. Dzięki dodaniu do ciasta mąki kokosowej, będzie ono bezglutenowe.

Składniki (na 4 porcje):

  • 300 gramów białego sera 0% tłuszczu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki kokosowej,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • ćwierć mango,
  • 2 duże łyżki pestek granatu.

Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj jaja na pianę.
  • Dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj.
  • Przełóż masę do 3 małych naczyń żaroodpornych, o średnicy około 9 cm.
  • Piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Gdy ostygną, nałóż kawałki granatu i mango na wierzch.

Deser crunchy z truskawkami – przepis

Składniki (na 1 porcję):

Sposób przygotowania:

  • Pokrój truskawki i ułóż je na dnie wysokiego naczynia.
  • Przykryj je kilkoma łyżkami jogurtu greckiego.
  • Układaj na przemian – owsiankę, truskawki i jogurt.
  • Posyp na wierzchu crunchy i ozdób plasterkami truskawek.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama