Reklama

Dieta wegańska jest kolorowa i bardzo smaczna. Jadłospis, który znajdziesz poniżej możesz dowolnie przestawiać i zmieniać kolejność proponowanych dań. Podpowiadamy jak przygotować pyszne posiłki, które zadowolą niejednego smakosza.

Reklama

Przygotowanie każdej z tych smacznych propozycji nie zajmie ci więcej niż trzy kwadranse. Proponowany przez nas jadłospis zawiera ogólnodostępne i popularne składniki. Doskonale sprawdzi się zarówno jako smaczna i zdrowa odmiana dla osób na diecie tradycyjnej, lub przestawiających się na weganizm, jak również podpowie jak sprawić kulinarną niespodziankę znajomemu weganinowi lub wegance.

Wegańskie śniadanie – marchewkowa owsianka

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego, np. sojowego,
  • ½ szklanki płatków owsianych górskich,
  • garść rodzynek,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka drobno startej marchewki,
  • ½ startego jabłka,
  • ½ dojrzałego banana pokrojonego w plasterki,
  • łyżka posiekanych orzeszków ziemnych – nie solonych.

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki – oprócz marchewki, orzechów i banana – umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu przez około 5 minut.

2. Dodaj marchewkę i banany i dokładnie wymieszaj, nie zdejmując z gazu przez kolejne 2-4 minuty.

Owsiankę podawaj na ciepło posypaną orzechami.

Wegański obiad – krem dyniowy z imbirem i selerowa zapiekanka z pomidorami. Przepis

Krem dyniowy z imbirem

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg dyni – świeżej lub mrożonej,
  • 1 czerwona cebula,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 cm świeżego imbiru,
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego chili,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • garść migdałów w płatkach lub uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika lub nasion dyni,
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

1.Cebulę pokrój w piórka i wrzuć na rozgrzaną w garnku oliwę, poczekaj aż się zeszkli i wsyp wszystkie przyprawy. Smaż kilkanaście sekund intensywnie mieszając. Zalej bulionem, dodaj pokrojony w drobną kostkę imbir, sól i pieprz.

2. Obierz dynię, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i wsyp do bulionu.

3. Gotuj pod przykryciem około 20 minut – do czasu, gdy dynia będzie miękka.

4. Zblenduj całość na gładki krem.

5. Zupę podawaj posypaną migdałami, prażonymi pestkami dyni lub słonecznika i świeżą natką pietruszki.

Zapiekanka selerowa

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • ½ litra mleka sojowego, niesłodzonego, opcjonalnie - możesz zastąpić je wodą,
  • 1 litr wody,
  • 1,5 kg selera korzeniowego,
  • 2 garści pokrojonych zielonych i czarnych oliwek,
  • 2 puszki pomidorów bez skórki – krojonych,
  • 4 ząbki czosnku,
  • olej rzepakowy,
  • 1 szklanka uprażonych na suchej patelni pestek dyni,
  • 1 szklanka drobno posiekanego szczypiorku,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

1. W dużym garnku zagotuj wodę i mleko, dodaj pół łyżki soli

2. Obierz seler i pokrój w bardzo cienkie (około 7 mm) plastry. Wrzuć do wrzątku i gotuj około 5 minut. Delikatnie odcedź.

3. Włącz piekarnik i ustaw na 200 stopni.

4. W rondelku podgrzej 4 łyżki oleju dodaj starty na tarce czosnek i podsmaż przez kilka sekund. Dodaj pomidory wraz z zalewą i dosól do smaku. Gotuj bez przykrycia na dużym ogniu przez około 5 minut.

5. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź 3-6 łyżek sosu pomidorowego. Ułóż kilka plastrów selera, posyp oliwkami, pestkami dyni i szczypiorkiem. Powtarzaj tę czynność układając składniki warstwami. Wierzch skrop olejem i posyp szczypiorkiem.

6. Zapiekaj bez przykrycia przez około 15 minut.

Zapiekankę podawaj z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną lub pełnoziarnistym chlebem.

Wegańska kolacja – pieczone jabłka z nadzieniem jaglano-kokosowym – przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 duże (najlepiej kwaśne) jabłka,
  • 2 szklanki mleka kokosowego z puszki,
  • ½ szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • sok z połowy cytryny,
  • garść suszonej żurawiny,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki dżemu np. truskawkowego.

Sposób przygotowania:

1. Kaszę przepłucz kilkakrotnie na sitku zimną wodą.

2. W rondelku zagotuj mleko kokosowe z żurawiną, cukrem trzcinowym, wiórkami, cukrem waniliowym i solą. Dodaj kaszę i gotuj pod przykryciem często mieszając, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka – około 15 minut.

3. Z jabłek usuń gniazda nasienne przy pomocy małej łyżeczki lub ostrego nożyka, zostaw wierzchy ogryzków, których użyjesz jako przykrywek. Wnętrze każdego jabłka skrop sokiem z cytryny.

4. Nafaszeruj każde jabłko obficie kaszą. Dobrze ugnieć i przykryj „czapeczką z ogonkiem”.

5. Każde jabłko owiń folią aluminiową i piecz przez około 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.

Jabłka podawaj udekorowane dżemem i posypane wiórkami kokosowymi.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama