Dieta wegańska - przykładowy jadłospis na cały dzień
Dieta wegańska jest kolorowa i bardzo smaczna. Jadłospis, który znajdziesz poniżej możesz dowolnie przestawiać i zmieniać kolejność proponowanych dań. Podpowiadamy jak przygotować pyszne posiłki, które zadowolą niejednego smakosza.
Dieta wegańska jest kolorowa i bardzo smaczna. Jadłospis, który znajdziesz poniżej możesz dowolnie przestawiać i zmieniać kolejność proponowanych dań. Podpowiadamy jak przygotować pyszne posiłki, które zadowolą niejednego smakosza.
Przygotowanie każdej z tych smacznych propozycji nie zajmie ci więcej niż trzy kwadranse. Proponowany przez nas jadłospis zawiera ogólnodostępne i popularne składniki. Doskonale sprawdzi się zarówno jako smaczna i zdrowa odmiana dla osób na diecie tradycyjnej, lub przestawiających się na weganizm, jak również podpowie jak sprawić kulinarną niespodziankę znajomemu weganinowi lub wegance.
Wegańskie śniadanie – marchewkowa owsianka
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 1 szklanka mleka roślinnego, np. sojowego,
- ½ szklanki płatków owsianych górskich,
- garść rodzynek,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- 1 szklanka drobno startej marchewki,
- ½ startego jabłka,
- ½ dojrzałego banana pokrojonego w plasterki,
- łyżka posiekanych orzeszków ziemnych – nie solonych.
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki – oprócz marchewki, orzechów i banana – umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu przez około 5 minut.
2. Dodaj marchewkę i banany i dokładnie wymieszaj, nie zdejmując z gazu przez kolejne 2-4 minuty.
Owsiankę podawaj na ciepło posypaną orzechami.
Wegański obiad – krem dyniowy z imbirem i selerowa zapiekanka z pomidorami. Przepis
Krem dyniowy z imbirem
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 1,5 kg dyni – świeżej lub mrożonej,
- 1 czerwona cebula,
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
- szczypta cynamonu,
- 1 cm świeżego imbiru,
- ¼ łyżeczki sproszkowanego chili,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka oliwy,
- garść migdałów w płatkach lub uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika lub nasion dyni,
- garść drobno posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokrój w piórka i wrzuć na rozgrzaną w garnku oliwę, poczekaj aż się zeszkli i wsyp wszystkie przyprawy. Smaż kilkanaście sekund intensywnie mieszając. Zalej bulionem, dodaj pokrojony w drobną kostkę imbir, sól i pieprz.
2. Obierz dynię, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i wsyp do bulionu.
3. Gotuj pod przykryciem około 20 minut – do czasu, gdy dynia będzie miękka.
4. Zblenduj całość na gładki krem.
5. Zupę podawaj posypaną migdałami, prażonymi pestkami dyni lub słonecznika i świeżą natką pietruszki.
Zapiekanka selerowa
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- ½ litra mleka sojowego, niesłodzonego, opcjonalnie - możesz zastąpić je wodą,
- 1 litr wody,
- 1,5 kg selera korzeniowego,
- 2 garści pokrojonych zielonych i czarnych oliwek,
- 2 puszki pomidorów bez skórki – krojonych,
- 4 ząbki czosnku,
- olej rzepakowy,
- 1 szklanka uprażonych na suchej patelni pestek dyni,
- 1 szklanka drobno posiekanego szczypiorku,
- sól i świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku zagotuj wodę i mleko, dodaj pół łyżki soli
2. Obierz seler i pokrój w bardzo cienkie (około 7 mm) plastry. Wrzuć do wrzątku i gotuj około 5 minut. Delikatnie odcedź.
3. Włącz piekarnik i ustaw na 200 stopni.
4. W rondelku podgrzej 4 łyżki oleju dodaj starty na tarce czosnek i podsmaż przez kilka sekund. Dodaj pomidory wraz z zalewą i dosól do smaku. Gotuj bez przykrycia na dużym ogniu przez około 5 minut.
5. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź 3-6 łyżek sosu pomidorowego. Ułóż kilka plastrów selera, posyp oliwkami, pestkami dyni i szczypiorkiem. Powtarzaj tę czynność układając składniki warstwami. Wierzch skrop olejem i posyp szczypiorkiem.
6. Zapiekaj bez przykrycia przez około 15 minut.
Zapiekankę podawaj z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną lub pełnoziarnistym chlebem.
Wegańska kolacja – pieczone jabłka z nadzieniem jaglano-kokosowym – przepis
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 4 duże (najlepiej kwaśne) jabłka,
- 2 szklanki mleka kokosowego z puszki,
- ½ szklanki kaszy jaglanej,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- sok z połowy cytryny,
- garść suszonej żurawiny,
- szczypta soli,
- 4 łyżki dżemu np. truskawkowego.
Sposób przygotowania:
1. Kaszę przepłucz kilkakrotnie na sitku zimną wodą.
2. W rondelku zagotuj mleko kokosowe z żurawiną, cukrem trzcinowym, wiórkami, cukrem waniliowym i solą. Dodaj kaszę i gotuj pod przykryciem często mieszając, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka – około 15 minut.
3. Z jabłek usuń gniazda nasienne przy pomocy małej łyżeczki lub ostrego nożyka, zostaw wierzchy ogryzków, których użyjesz jako przykrywek. Wnętrze każdego jabłka skrop sokiem z cytryny.
4. Nafaszeruj każde jabłko obficie kaszą. Dobrze ugnieć i przykryj „czapeczką z ogonkiem”.
5. Każde jabłko owiń folią aluminiową i piecz przez około 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Jabłka podawaj udekorowane dżemem i posypane wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
- Nie wiesz, czy dasz radę żyć bez mięsa? Sprawdź wegetariańskie menu na cały dzień, smaczne i tanie.
- Jeśli chcesz schudnąć, uprawiaj sport i stosuj dietę. Dowiedz się, czym jest fitness sylwetkowy.