Dieta samuraja, czyli dieta paleo dla osób intensywnie trenujących. Zasady diety samuraja, produkty wskazane i przeciwwskazane
Kluczową zasadą diety samuraja jest jedzenie żywności nisko przetworzonej. Niedozwolone są wszelkie produkty typu fast food, gotowe dania oraz produkty zawierające gluten. Podstawą jadłospisu jest chude mięso, ryby, warzywa oraz bezglutenowe węglowodany, m.in. biały ryż i kasza gryczana.
Kluczową zasadą diety samuraja jest jedzenie żywności nisko przetworzonej. Niedozwolone są wszelkie produkty typu fast food, gotowe dania oraz produkty zawierające gluten. Podstawą jadłospisu jest chude mięso, ryby, warzywa oraz bezglutenowe węglowodany, m.in. biały ryż i kasza gryczana.
Dieta samuraja jest zmodyfikowaną wersją diety paleo. Przeznaczona jest dla osób intensywnie trenujących. Stosowanie diety samuraja umożliwia poprawę własnych osiągnięć sportowych oraz ułatwia zadbanie o piękną sylwetkę, zdrowie i wysoki poziom kondycji fizycznej.
Zasady diety samuraja
Dieta samuraja to plan żywieniowy, którego twórcą jest trener i dietetyk – Nate Miyaki. Stanowi modyfikację diety paleo określanej inaczej „dietą człowieka pierwotnego”, gdyż jej zasady opierają się na przypuszczalnym sposobie żywienia ludzkich przodków. Dieta samuraja została stworzona z myślą o osobach intensywnie trenujących, które dążą do osiągnięcia wyrzeźbionej sylwetki i redukcji tkanki tłuszczowej oraz profesjonalnych sportowcach pragnących poprawić swoje osiągnięcia. Podstawowe zasady diety samuraja są zgodne z dietą paleo. Główna różnica między tymi dwoma planami żywieniowymi polega na tym, że wersja dla sportowców jest rozszerzona o bezglutenowe źródła węglowodanów. Kluczową regułą jest jedzenie żywności o jak najmniejszym stopniu przetworzenia.
Produktami przeciwwskazanymi są:
- mleko i produkty nabiałowe,
- rośliny strączkowe z uwagi na wysoką zawartość lektyn, które mogą wywoływać reakcję autoimmunologiczną, czyli nieprawidłową reakcję układu odpornościowego,
- zboża zawierające gluten (pszenica, jęczmień, żyto, owies) oraz przetwory z tych zbóż,
- żywność typu fast food (np. pizza, frytki, hamburgery),
- dania gotowe oraz instant,
- produkty zawierające cukier rafinowany,
- utwardzane oleje roślinne.
W diecie samuraja bardzo istotny jest rozkład węglowodanów w ciągu dnia. Autor tego planu żywieniowego zaleca tzw. „carb-backloading”, który polega na jedzeniu śniadań i obiadów złożonych z białek i tłuszczów oraz włączaniu węglowodanów do posiłków po treningach i w porze wieczornej. System ten można połączyć z „intermittent fasting”, oznaczającym poranny trening na czczo.
Produkty dozwolone w diecie samuraja
Jadłospis w diecie samuraja powinien składać się z chudego mięso, ryb, owoców morza, jaj oraz warzyw. Dozwolone są owoce o niskiej zawartości fruktozy, oliwa z oliwek, olej kokosowy, a w ograniczonych ilościach orzechy i nasiona. Bezglutenowymi źródłami węglowodanów w diecie samuraja powinny być:
- pseudozboża: amarantus, komosa ryżowa,
- ryż biały lub basmati,
- kasza gryczana i jaglana,
- ziemniaki,
- bataty, topinambur (słonecznik bulwiasty), plantany (banan warzywny), mąka kasztanowa, mąka konopna, czyli tzw. źródła paleo.
Przepis na szaszłyki z kurczakiem, papryką i cukinią
Składniki:
- 400 g filetu z kurczaka,
- 1 cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka chilli,
- 4 łyżki oliwy,
- przyprawy: sól morska i pieprz do smaku, po 1 łyżeczce: kurkumy, suszonego oregano; po ½ łyżeczki: mielonej kolendry, kminu rzymskiego, mielonej ostrej papryki, mielonych nasion kopru włoskiego.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka, paprykę oraz cukinię należy pokroić w kostkę, cebulę na ćwiartki, a pozbawioną nasion papryczkę chilli drobno posiekać.
2. Wszystkie pokrojone składniki umieszcza się w dużej misce, a następnie doprawia solą i pieprzem do smaku oraz pozostałymi przyprawami.
3. Całość skrapia się oliwą, a następnie starannie miesza.
4. Składniki nadziewa się na patyczki do szaszłyków i grilluje – na grillu bądź grillowej patelni przez około 3 minuty z każdej strony.
5. Szaszłyki można podawać z kaszą gryczaną lub białym ryżem.
Smacznego!