Reklama

Dieta redukcyjna powinna być dostosowana do wieku, predyspozycji fizycznych czy aktywności na co dzień. Jeżeli decydujesz się na nią tylko ze względu na nadmiar kilogramów, powinieneś ilość „zredukowanych” kalorii skonsultować z dietetykiem. W jadłospisie diety redukcyjnej znajdzie się z pewnością dużo warzyw i owoców, a zniknie z niego cukier i białe pieczywo.

Reklama

Dieta redukcyjna: czego unikać

Jadłospis podczas diety redukcyjnej powinien obniżyć ilość węglowodanów (wykorzystywać tylko te, które mają niski poziom indeksu glikemicznego, np. brązowy ryż i kasze) i cukrów do minimum, dlatego nie należy jeść:

  • słodyczy,
  • słodkich, gazowych napojów,
  • białego pieczywa,
  • białego makaronu,
  • tłustego mięsa (szczególne czerwonego mięsa),
  • tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (np. smalcu),
  • alkoholu (sam trunek nie jest wysoko kaloryczny, ale wzmaga apetyt i powoduje zjedzenie większej liczby posiłków niż planujemy).

Dieta redukcyjna: składniki jadłospisu

Gdy już wiemy, czego powinno się zdecydowanie unikać, teraz czas na składniki pożądane w diecie redukcyjnej. Na pewno warto sięgać po:

  • pieczywo razowe, pełnoziarniste,
  • makaron razowy,
  • mięso lekkostrawne, chude (najlepiej drób i ryby),
  • nabiał – sery, mleko (tutaj lepiej wybrać jogurt naturalny zamiast śmietany wysokoprocentowej),
  • oliwa z oliwek,
  • wszystkie warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym (np. marchew czy jabłko).

Dieta redukcyjna: jadłospis na cały dzień

Pierwsze śniadanie:

  • dwie kanapki składające się z razowego chleba z dodatkiem plasterka chudego mięsa z serem mozzarella, pomidorem i odrobiną bazylii.
  • do picia świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy i grejpfruta (dla osób lubiących wypić coś „na ciepło” zielona herbata bez cukru).

Drugie śniadanie:

  • mała miseczka sałatki owocowej z kiwi, jabłka, winogrona.

Obiad:

  • grillowana ryba (proponowana ryba to dorsz lub mintaj) bez panierki z dodatkiem ziół prowansalskich i pokropiona cytryną,
  • dodatkiem do ryby może być garść brązowego ryżu i surówka z pora i marchewki.

Podwieczorek:

  • szklanka jogurtu naturalnego z małą ilością musli i borówki amerykańskiej.

Kolacja:

  • 2-3 naleśniki zrobione z mąki orkiszowej, podane z niskosłodzonym dżemem lub serem białym,

do picia: mleko, herbata lub kawa zbożowa.


Reklama

Reklama
Reklama
Reklama