Reklama

Roladka z indyka z dynią, krem pomarańczowo-marchwiowy, sałatka z kurczakiem – to tylko niektóre pomysły na pyszną kolację.

Reklama

Planowanie jadłospisu pomaga utrzymać dietę. Poniżej kilka pomysłów na kolację, które można wykorzystać podczas planowania.

Siedem pomysłów na kolację:

  • Krem pomarańczowo-marchwiowy (pora pokroić na drobne plasterki i podsmażyć z czosnkiem, 2 marchewki drobno pokroić i dodać na patelnię, zalać pół litra rosołu i gotować, orzechy włoskie drobno pokroić i zrumienić na patelni, dodać do zupy szklankę soku pomarańczowego i wszystko zmiksować, doprawić solą, pieprzem, curry i podgrzać, jogurt naturalny zmieszać ze skórką pomarańczową i zupę podawać z jogurtem i orzechami).
  • Sałatka z kurczakiem (natkę pietruszki wymieszać z octem balsamicznym, serkiem kanapkowym i rosołem warzywnym, doprawić solą i pieprzem, pierś z kurczaka pokroić i podsmażyć, doprawić papryką, solą i pieprzem, cykorię pokroić i rozłożyć na talerzu, ułożyć na to kurczaka i polać sosem).
  • Sałatka z kalarepy i pomidorów (kalarepę zetrzeć na tarce i gotować w rosole warzywnym, 4 pomidory pokroić w plastry, sałatkę polać sosem z rosołu, oliwy, octu balsamicznego, soli i pieprzu, udekorować bazylią, podawać z pełnoziarnistym pieczywem).
  • Zapiekanka z tuńczyka (zagotować szklankę chudego mleka i zetrzeć parmezan, połowę parmezanu rozpuścić w mleku, 3 pomidory pokroić w plastry, pokruszyć pieczywo chrupkie, 2/3 pieczywa wsypać do natłuszczonego naczynia, ułożyć tuńczyka i pomidory, posypać pieczywem i polać sosem oraz resztą parmezanu, zapiec).
  • Zupa rybna z cukinią (filet z dorsza skropić cytryną i odstawić do lodówki, cukinię i pora pokroić na plasterki, połowę cukinii i pora podsmażyć, zalać rosołem rybnym, gotować, a następnie zmiksować, dorsza pokroić na kawałki i dodać z cukinią do zupy, doprawić solą, pieprzem, szczypiorek pokroić, czosnek wycisnąć przez praskę do serka kanapkowego i podawać ze szczypiorkiem do zupy).
  • Roladka z indyka z dynią (miąższ z dyni pokroić w cienkie plasterki, pierś z indyka doprawić solą i pieprzem, obłożyć częścią plasterków z dyni i zwinąć, spiąć wykałaczkami i podsmażać na patelni, pora drobno pokroić i dusić z pozostałą dynią w rosole warzywnym, dodać serek kanapkowy i doprawić solą i pieprzem, podawać z roladką).
  • Sałatka z soczewicy i szynki (pora i seler naciowy pokroić w plasterki i podsmażyć, dodać czerwoną soczewicę, zalać bulionem wołowym i gotować, całość przecedzić nad naczyniem, soczewicę z warzywami schłodzić, wędzoną szynkę drobno pokroić i wymieszać z rosołem przelanym do naczynia, sokiem z cytryny, curry, solą i pieprzem, podawać z pieczywem chrupkim).

Wielkość porcji będzie zależała od dziennego zapotrzebowania energetycznego – im większe zapotrzebowanie (np. w sytuacji intensywnego wysiłku fizycznego), tym porcje powinny być większe.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama