Sprawdzona dieta na nadciśnienie - jak obniżyć ciśnienie tętnicze?
Sprawdzona dieta na nadciśnienie - jak obniżyć ciśnienie tętnicze?
Na nadciśnienie choruje ponad 30% polskiego społeczeństwa. Duży procent z nich nie stosuje żadnego leczenia ani diety, które by przeciwdziałały chorobie. Wysokie ciśnienie ma bardzo negatywny wpływ na funkcjonowanie układu krążenie, w efekcie może prowadzić do utraty zdrowia, a nawet życia. Jak obniżyć ciśnienie krwi? Najprostszą metodą jest wprowadzenie odpowiedniej diety na nadciśnienie tętnicze.
Jakie jest prawidłowe ciśnienie?
Ciśnienie w normie - 120/80 mmHg:
- ciśnienie skurczowe 120-129
- ciśnienie rozkurczowe 80-84
Nadciśnienie tętnicze:
I stopnia - skurczowe 140-159 mmHg / rozkurczowe 90-99 mmHg
II stopnia - skurczowe 160-179 mmHg / rozkurczowe 100-109 mmHg
III stopnia - skurczowe powyżej 180 mmHg / rozkurczowe powyżej 110 mmHg.
Nadciśnienie - najczęstsze przyczyny
Istnieją dwa rodzaje nadciśnienie tętniczego: pierwotne i wtórne. W zależności od rodzaju przyczyny mogą być różnorakie. Ciśnienie wtórne najczęściej wynika z innych chorób organizmu, takich jak m.in.:
- zespół Cushinga,
- choroby nerek,
- zespół Conna,
- zwężenie aorty,
- bezdech senny.
Jeśli chodzi o ciśnienie pierwotne to nie znaleziono jeszcze jego bezpośredniej przyczyny. Podejrzewa się jednak, że duży wpływ mają w tym przypadku dieta, środowisko i uwarunkowania genetyczne.
Dieta na nadciśnienie - najważniejsze zasady
Ogranicz spożycie soli.
Jednym z głównych powodów nadciśnienia jest spożywanie nadmiernej ilości soli. Dużą ilość soli możemy znaleźć we wszystkich produktach wysoko przetworzonych. Warto ich unikać. Podczas przygotowywania posiłków sól powinno się zastępować innymi przyprawami i ziołami.
Wyklucz z diety produkty przetworzone.
Produkty wysoko przetworzone zawierają bardzo duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, soli i cukru. Są to składniki, które bezpośrednio wpływają na podwyższenie ciśnienia i wiele innych chorób.
Jedz dużo warzyw i owoców.
Warzywa i niektóre owoce zawierają dużo potasu, który obniża ciśnienie skurczowe i rozkurczowe. Jakie produkty wybierać? Najlepsze warzywa i owoce na nadciśnienie to m.in:
- pomidory,
- ziemniaki,
- cytrusy,
- burak,
- pietruszka,
- cebula,
- czosnek,
- aronia ,
- żurawina.
Ogranicz spożycie czerwonego mięsa i tłuszczów zwierzęcych.
Nadmiar tych produktów może powodować negatywne skutki zdrowotne. Przede wszystkim będzie to zniszczenie naczyń krwionośnych i miażdżyca, co prowadzi do wysokiego ciśnienia tętniczego. Tłuszcze zwierzęce warto zamienić na roślinne i rybne. Zawierają one kwasy omega-3, które obniżają ciśnienie krwi.
Zioła obniżające ciśnienie
Do jadłospisu wprowadź zioła obniżające ciśnienie, takie jak:
- głóg,
- chmiel,
- czosnek,
- jemioła,
- melisa,
- liście poziomki.
Styl życia - jak obniżyć ciśnienie?
Aktywność fizyczna
Bardzo ważne jest to, żeby nasza waga nie odbiegała od normy. Nadwaga i otyłość jest największych sprzymierzeńcem nieprawidłowego ciśnienia krwi. Regularna aktywność fizyczna o umiarkowanym tempie pomaga unormować ciśnienie. Najlepszym wyborem będzie rower, szybki marsz lub basen.
Odstaw szkodliwe używki
Palenie papierosów jest jedną z najczęstszych czynników, prowadzących do chorób serca i układu krążenia. Tytoń i substancje smoliste podwyższają ciśnienie krwi. Wiele osób uważa, iż jest to efekt jedynie chwilowy. Badania potwierdziły, że skutki są długotrwałe, a palacze mają nadciśnienie częściej niż inni ludzie. Z kolei picie alkoholu powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, co skutkuje większym naporem krwi na naczynia.