Party Stories
Czosnek na przeziębienie
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Czosnek na przeziębienie: podnosi odporność, zabija bakterie. Dwa przepisy na syrop z czosnku

Czosnek podnosi odporność organizmu, ma właściwości antynowotworowe, zmniejsza poziom cholesterolu, cukru we krwi, obniża ciśnienie i podnosi libido. Jest tani i rośnie prawie wszędzie.

Czosnek podnosi odporność organizmu, ma właściwości antynowotworowe, zmniejsza poziom cholesterolu, cukru we krwi, obniża ciśnienie i podnosi libido. Jest tani i rośnie prawie wszędzie.

Właściwości czosnku

Już 4,5 tysiąca lat temu podawano czosnek niewolnikom budującym piramidy, aby nie chorowali i byli pełni wigoru. Jedzony regularnie zwłaszcza jesienią i zimą podnosi odporność organizmu. Jest naturalnym antybiotykiem, ma właściwości antynowotworowe (zapobiega uszkodzeniom komórek i spowalnia proces dzielenia się komórek rakowych), obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i cukru we krwi, podnosi libido. Rośnie na całym świecie, prawie we wszystkich strefach klimatycznych, u nas w 16 odmianach. Składa się w 60% z wody, w 33% z węglowodanów, a jego 5 gramów ma tylko 7 kalorii.

Jak jeść czosnek przy przeziębieniu

Najlepiej regularnie spożywać zgniecione ząbki czosnku na surowo (przy przeziębieniu nawet 3 dziennie), gdyż po obróbce termicznej traci on swe właściwości bakteriobójcze i lecznicze. Najbardziej polecane są czosnek niedźwiedzi, syberyjski, zielony czy też wężowy, unikamy natomiast pochodzącego z Chin. Z nieprzyjemnym zapachem można sobie radzić, przegryzając natkę pietruszki, świeżą miętę czy tymianek, selera lub popijając czerwonym winem. Przedawkowanie czosnku może wywołać problemy z żołądkiem, wzdęcia, biegunkę, podrażnienie wątroby i błony śluzowej przewodu pokarmowego, bóle głowy. Trzeba skonsultować ze specjalistą planowane dłuższe zażywanie czosnku, gdyż wchodzi on w interakcje z niektórymi lekami. Rozrzedza też krew, w związku z czym nie można go przyjmować na tydzień przed operacją.

Praktyczne zastosowanie czosnku przy przeziębieniach

1. Czosnkowa nalewka na odporność. Wyciskamy sok z 2 cytryn, dodajemy 3 łyżki miodu, 10 zmiażdżonych obranych ząbków czosnku i szklankę przegotowanej ciepłej wody. Przelewamy do butelki i odstawiamy na całą noc w chłodniejsze miejsce. Przy przeziębieniu pijemy po łyżce stołowej co 4 godziny, na wzmocnienie odporności wystarczy łyżka dziennie.

2. Czosnek w miodzie. Obieramy główkę czosnku, rozdzielamy ząbki, kruszymy je lekko bez siekania, np. płaską powierzchnią noża i odczekujemy kwadrans. W tym czasie w kontakt wchodzą allina i allinaza, powstałe przy miażdżeniu ząbków, odpowiedzialne za powstanie allicyny - substancji o działaniu antybiotykowym i przeciwgrzybicznym, której zawdzięczamy zdrowotne właściwości czosnku. Gdy powstanie już wystarczająca ilość allicyny, zalewamy czosnek miodem w słoiku, odstawiamy zakręcony na 5 dni i stawiamy go w temperaturze pokojowej. Słoik wstawiamy do lodówki i raz dziennie zjadamy z niego czosnek bądź łyżkę miodu.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Ciężarna kroi warzywa
© Monkey Business/Fotolia.com
Styl życia
Czosnek w ciąży należy jeść z umiarem, a przyniesie same korzyści
Czosnek rozrzedza krew, ale dzięki temu poprawia odporność organizmu na infekcje. Jest też naturalnym antybiotykiem, obniża ciśnienie krwi i wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Jedzenie czosnku w ciąży nie zaszkodzi matce ani dziecku, ale powinien być on dawkowany racjonalnie.

Czosnek rozrzedza krew, ale dzięki temu poprawia odporność organizmu na infekcje. Jest też naturalnym antybiotykiem, obniża ciśnienie krwi i wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Jedzenie czosnku w ciąży nie zaszkodzi matce ani dziecku, ale powinien być on dawkowany racjonalnie. Przeciwwskazania do jedzenia czosnku w ciąży Zaburzenia krzepliwości krwi, niskie ciśnienie oraz problemy z żołądkiem i wątrobą powinny powstrzymać kobietę od jedzenia czosnku w ciąży. Czosnek zmniejsza krzepliwość i obniża ciśnienie krwi, więc nawet osoby bez tych problemów powinny jeść go z umiarem. Ciężarna może zjeść 2 do 3 ząbków czosnku na dzień, ale powinna z niego zrezygnować w ostatnich miesiącach przed rozwiązaniem. Spożywany w dużych ilościach może doprowadzić do krwotoków lub przedwczesnego porodu . Zmniejszona krzepliwość krwi to także ryzyko powikłań podczas porodu, dlatego czosnek lepiej odstawić z pewnym wyprzedzeniem przed planowanym terminem porodu. Pozytywne skutki jedzenia czosnku w ciąży Leczenie infekcji w ciąży nie jest proste. Część leków nie może być przyjmowana w tym czasie, ze względu na szkodliwy wpływ na dziecko. Czosnek jest bezpiecznym i naturalnym antybiotykiem , dlatego warto go stosować już w początkowej fazie przeziębienia. Przyjmowany regularnie wzmacnia odporność organizmu, co jest szczególnie ważne dla ciężarnych. Ponadto jedzenie czosnku w ciąży poprawia pracę układu pokarmowego, co może pozwolić uniknąć dolegliwości trawiennych. Właściwości czosnku, takie jak obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, a także poprawa krążenia sprawiają, że kobiety podatne na stres powinny jeść czosnek w ciąży, by nie szkodzić płodowi i nie zaburzać jego rozwoju. Czosnek w ciąży można przyjmować pod różnymi postaciami Poddawany długiej obróbce termicznej czosnek traci swoje walory smakowe i znaczną...

Czosnek
Pixabay/PublicDomainPictures/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Naturalny antybiotyk – czosnek
Czosnek na katar, na alergię i na przeziębienie. Reguluje poziom cholesterolu i obniża gorączkę. Jest naturalnym antybiotykiem. Działa oczyszczająco i bakteriobójczo. Zjadanie 2-3 ząbków czosnku dziennie pobudzi białe krwinki do ochrony organizmu przed bakteriami i wirusami.

Czosnek na katar, na alergię i na przeziębienie. Reguluje poziom cholesterolu i obniża gorączkę. Jest naturalnym antybiotykiem. Działa oczyszczająco i bakteriobójczo. Zjadanie 2-3 ząbków czosnku dziennie pobudzi białe krwinki do ochrony organizmu przed bakteriami i wirusami. Właściwości lecznicze czosnku Czosnek chroni organizm przed przeziębieniem. Ułatwia wykrztuszanie i zmniejsza ilość produkowanej flegmy. Leczy nieżyt nosa. Pomaga obniżyć gorączkę  i leczy zapalenie zatok. Działa rozgrzewająco i wzmaga potliwość. Kilka ząbków czosnku dodanych do posiłku oczyszcza organizm z toksyn i pasożytów. Czosnek wspomaga organizm przy zatruciach i poprawia trawienie. Usuwa nadmiar gazów i przywraca kondycję organizmu po antybiotykoterapii. Normuje poziom cholesterolu i ma działanie przeciwalergiczne. Antyutleniacze obecne w czosnku spowalniają działanie wolnych rodników, a dzięki pozytywnemu wpływowi na naczynia krwionośne czosnek zapobiega powstawaniu żylaków i pęknięciom naczynek, czyli „pajączkom” na skórze. Jak jeść czosnek, aby wyleczyć katar? Aby pozbyć się kataru czosnek powinien być obecny w diecie regularnie. Tylko w ten sposób zawarte w czosnku związki siarki będą zwalczały drobnoustroje i pobudzały leukocyty do ochrony organizmu. Czosnek zjadany w dużych ilościach i bardzo często może doprowadzić do powstania wzdęć i podrażnień błony śluzowej oraz wątroby. Dlatego wystarczy jeść 2-3 ząbki czosnku dziennie, aby nie narazić się na wystąpienie objawów niepożądanych. Najskuteczniej zadziała czosnek zgnieciony na 10 minut przed zjedzeniem. W trakcie zgniatania w czosnku otwierają się błony komórkowe. Uwalniają one enzym, który przyczynia się do powstania związków o działaniu antybiotykowym (np. tiosulfinatu, allicyny). Substancje te osłabiają...

Olej czosnkowy
©Africa Studio/Fotolia
Styl życia
Czosnek jako lekarstwo na katar
Czosnek już od dawna stosowany jest jako zdrowszy zamiennik antybiotyku. Jego antybakteryjne, odkażające i przeciwgrzybiczne działanie pozwala zwalczać przeziębienie i katar.

Czosnek już od dawna stosowany jest jako zdrowszy zamiennik antybiotyku. Jego antybakteryjne, odkażające i przeciwgrzybiczne działanie pozwala zwalczać przeziębienie i katar.   Czosnek ma wiele potrzebnych witamin i pierwiastków, m.in. witaminy B1, B2, wapń, magnez i cynk. Jest dobrym lekarstwem na katar, bo pomaga rozrzedzić śluz, oczyszczając tym samym drogi oddechowe. Czosnek można przyjmować w postaci kapsułek, ale również jako surowy dodatek do kanapki czy leczniczych napojów. Przepisy z czosnku zwalczające katar i przeziębienie Mleko z masłem, czosnkiem i miodem Do wykonania tego lekarstwa potrzeba szklanki mleka, dwóch łyżek miodu, niepełnej łyżki masła i dwóch ząbków czosnku. Do mleka należy dodać wszystkie składniki, a następnie zagotować. Pić jeszcze gorące, po czym położyć się do łóżka i szczelnie przykryć kołdrą.   Syrop z czosnku, cytryny i miodu: na odporność 10 ząbków polskiego czosnku, szklanka soku z cytryn, szklanka miodu (najlepiej gryczanego, lipowego, malinowego albo spadziowego).   Do słoika należy wlać miód, następnie sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać wyciśnięty w prasce czosnek i ponownie wymieszać. Syrop należy odstawić na 3 dni. Po ich upłynięciu syrop jest gotowy do spożycia. Dorośli mogą pić łyżkę lekarstwa dziennie co cztery godziny, dzieci łyżkę co 4-6 godzin. Syrop nadaje się do spożycia przez kilka tygodni, należy go przechowywać w lodówce.   Lemoniada z czosnku Do wykonania lemoniady z czosnku potrzebny będzie litr przegotowanej wody, 25 dużych ząbków czosnku i trzy obrane cytryny. Czosnek należy rozgnieść w prasce, a cytryny zmiksować w blenderze. Następnie przygotowane składniki zalać przygotowaną wodą i odstawić na dwa dni. Po tym czasie lemoniada jest gotowa do picia. Aby lemoniada była smaczniejsza, można ją...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner