Czosnek na przeziębienie
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Czosnek na przeziębienie: podnosi odporność, zabija bakterie. Dwa przepisy na syrop z czosnku

Czosnek podnosi odporność organizmu, ma właściwości antynowotworowe, zmniejsza poziom cholesterolu, cukru we krwi, obniża ciśnienie i podnosi libido. Jest tani i rośnie prawie wszędzie.

Czosnek podnosi odporność organizmu, ma właściwości antynowotworowe, zmniejsza poziom cholesterolu, cukru we krwi, obniża ciśnienie i podnosi libido. Jest tani i rośnie prawie wszędzie.

Właściwości czosnku

Już 4,5 tysiąca lat temu podawano czosnek niewolnikom budującym piramidy, aby nie chorowali i byli pełni wigoru. Jedzony regularnie zwłaszcza jesienią i zimą podnosi odporność organizmu. Jest naturalnym antybiotykiem, ma właściwości antynowotworowe (zapobiega uszkodzeniom komórek i spowalnia proces dzielenia się komórek rakowych), obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i cukru we krwi, podnosi libido. Rośnie na całym świecie, prawie we wszystkich strefach klimatycznych, u nas w 16 odmianach. Składa się w 60% z wody, w 33% z węglowodanów, a jego 5 gramów ma tylko 7 kalorii.

Jak jeść czosnek przy przeziębieniu

Najlepiej regularnie spożywać zgniecione ząbki czosnku na surowo (przy przeziębieniu nawet 3 dziennie), gdyż po obróbce termicznej traci on swe właściwości bakteriobójcze i lecznicze. Najbardziej polecane są czosnek niedźwiedzi, syberyjski, zielony czy też wężowy, unikamy natomiast pochodzącego z Chin. Z nieprzyjemnym zapachem można sobie radzić, przegryzając natkę pietruszki, świeżą miętę czy tymianek, selera lub popijając czerwonym winem. Przedawkowanie czosnku może wywołać problemy z żołądkiem, wzdęcia, biegunkę, podrażnienie wątroby i błony śluzowej przewodu pokarmowego, bóle głowy. Trzeba skonsultować ze specjalistą planowane dłuższe zażywanie czosnku, gdyż wchodzi on w interakcje z niektórymi lekami. Rozrzedza też krew, w związku z czym nie można go przyjmować na tydzień przed operacją.

Praktyczne zastosowanie czosnku przy przeziębieniach

1. Czosnkowa nalewka na odporność. Wyciskamy sok z 2 cytryn, dodajemy 3 łyżki miodu, 10 zmiażdżonych obranych ząbków czosnku i szklankę przegotowanej ciepłej wody. Przelewamy do butelki i odstawiamy na całą noc w chłodniejsze miejsce. Przy przeziębieniu pijemy po łyżce stołowej co 4 godziny, na wzmocnienie odporności wystarczy łyżka dziennie.

2. Czosnek w miodzie. Obieramy główkę czosnku, rozdzielamy ząbki, kruszymy je lekko bez siekania, np. płaską powierzchnią noża i odczekujemy kwadrans. W tym czasie w kontakt wchodzą allina i allinaza, powstałe przy miażdżeniu ząbków, odpowiedzialne za powstanie allicyny - substancji o działaniu antybiotykowym i przeciwgrzybicznym, której zawdzięczamy zdrowotne właściwości czosnku. Gdy powstanie już wystarczająca ilość allicyny, zalewamy czosnek miodem w słoiku, odstawiamy zakręcony na 5 dni i stawiamy go w temperaturze pokojowej. Słoik wstawiamy do lodówki i raz dziennie zjadamy z niego czosnek bądź łyżkę miodu.


Ciężarna kroi warzywa
© Monkey Business/Fotolia.com
Styl życia
Czosnek w ciąży należy jeść z umiarem, a przyniesie same korzyści
Czosnek rozrzedza krew, ale dzięki temu poprawia odporność organizmu na infekcje. Jest też naturalnym antybiotykiem, obniża ciśnienie krwi i wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Jedzenie czosnku w ciąży nie zaszkodzi matce ani dziecku, ale powinien być on dawkowany racjonalnie.

Czosnek rozrzedza krew, ale dzięki temu poprawia odporność organizmu na infekcje. Jest też naturalnym antybiotykiem, obniża ciśnienie krwi i wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Jedzenie czosnku w ciąży nie zaszkodzi matce ani dziecku, ale powinien być on dawkowany racjonalnie. Przeciwwskazania do jedzenia czosnku w ciąży Zaburzenia krzepliwości krwi, niskie ciśnienie oraz problemy z żołądkiem i wątrobą powinny powstrzymać kobietę od jedzenia czosnku w ciąży. Czosnek zmniejsza krzepliwość i obniża ciśnienie krwi, więc nawet osoby bez tych problemów powinny jeść go z umiarem. Ciężarna może zjeść 2 do 3 ząbków czosnku na dzień, ale powinna z niego zrezygnować w ostatnich miesiącach przed rozwiązaniem. Spożywany w dużych ilościach może doprowadzić do krwotoków lub przedwczesnego porodu . Zmniejszona krzepliwość krwi to także ryzyko powikłań podczas porodu, dlatego czosnek lepiej odstawić z pewnym wyprzedzeniem przed planowanym terminem porodu. Pozytywne skutki jedzenia czosnku w ciąży Leczenie infekcji w ciąży nie jest proste. Część leków nie może być przyjmowana w tym czasie, ze względu na szkodliwy wpływ na dziecko. Czosnek jest bezpiecznym i naturalnym antybiotykiem , dlatego warto go stosować już w początkowej fazie przeziębienia. Przyjmowany regularnie wzmacnia odporność organizmu, co jest szczególnie ważne dla ciężarnych. Ponadto jedzenie czosnku w ciąży poprawia pracę układu pokarmowego, co może pozwolić uniknąć dolegliwości trawiennych. Właściwości czosnku, takie jak obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, a także poprawa krążenia sprawiają, że kobiety podatne na stres powinny jeść czosnek w ciąży, by nie szkodzić płodowi i nie zaburzać jego rozwoju. Czosnek w ciąży można przyjmować pod różnymi postaciami Poddawany długiej obróbce termicznej czosnek traci swoje walory smakowe i znaczną...

Czosnek
Pixabay/PublicDomainPictures/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Naturalny antybiotyk – czosnek
Czosnek na katar, na alergię i na przeziębienie. Reguluje poziom cholesterolu i obniża gorączkę. Jest naturalnym antybiotykiem. Działa oczyszczająco i bakteriobójczo. Zjadanie 2-3 ząbków czosnku dziennie pobudzi białe krwinki do ochrony organizmu przed bakteriami i wirusami.

Czosnek na katar, na alergię i na przeziębienie. Reguluje poziom cholesterolu i obniża gorączkę. Jest naturalnym antybiotykiem. Działa oczyszczająco i bakteriobójczo. Zjadanie 2-3 ząbków czosnku dziennie pobudzi białe krwinki do ochrony organizmu przed bakteriami i wirusami. Właściwości lecznicze czosnku Czosnek chroni organizm przed przeziębieniem. Ułatwia wykrztuszanie i zmniejsza ilość produkowanej flegmy. Leczy nieżyt nosa. Pomaga obniżyć gorączkę  i leczy zapalenie zatok. Działa rozgrzewająco i wzmaga potliwość. Kilka ząbków czosnku dodanych do posiłku oczyszcza organizm z toksyn i pasożytów. Czosnek wspomaga organizm przy zatruciach i poprawia trawienie. Usuwa nadmiar gazów i przywraca kondycję organizmu po antybiotykoterapii. Normuje poziom cholesterolu i ma działanie przeciwalergiczne. Antyutleniacze obecne w czosnku spowalniają działanie wolnych rodników, a dzięki pozytywnemu wpływowi na naczynia krwionośne czosnek zapobiega powstawaniu żylaków i pęknięciom naczynek, czyli „pajączkom” na skórze. Jak jeść czosnek, aby wyleczyć katar? Aby pozbyć się kataru czosnek powinien być obecny w diecie regularnie. Tylko w ten sposób zawarte w czosnku związki siarki będą zwalczały drobnoustroje i pobudzały leukocyty do ochrony organizmu. Czosnek zjadany w dużych ilościach i bardzo często może doprowadzić do powstania wzdęć i podrażnień błony śluzowej oraz wątroby. Dlatego wystarczy jeść 2-3 ząbki czosnku dziennie, aby nie narazić się na wystąpienie objawów niepożądanych. Najskuteczniej zadziała czosnek zgnieciony na 10 minut przed zjedzeniem. W trakcie zgniatania w czosnku otwierają się błony komórkowe. Uwalniają one enzym, który przyczynia się do powstania związków o działaniu antybiotykowym (np. tiosulfinatu, allicyny). Substancje te osłabiają...

Buraki czerwone i sok
©Dani Vincek/Fotolia
Styl życia
Burak czerwony – naturalny energetyk
Właściwości zdrowotne buraka czerwonego są nie do przecenienia. Jedzenie buraków nie tylko poprawia funkcjonowanie układu krążenia i zapobiega chorobom serca, ale też podnosi ogólną wydolność organizmu, pomaga na koncentrację i... problemy w łóżku.

Właściwości zdrowotne buraka czerwonego są nie do przecenienia. Jedzenie buraków nie tylko poprawia funkcjonowanie układu krążenia i zapobiega chorobom serca, ale też podnosi ogólną wydolność organizmu, pomaga na koncentrację i... problemy w łóżku. Burak poprawia funkcjonowanie układu krążenia Zawarte w soku buraka azotany, a także potas i magnez obniżają ciśnienie krwi, natomiast błonnik pokarmowy obniża stężenie złego cholesterolu. Te dwie właściwości sprawiają, że potrawy z buraków powinny znaleźć się w diecie osób ze skłonnościami do chorób układu krążenia. Burak poprawia koncentrację Azotany zawarte w burakach rozszerzają naczynia krwionośne i poprawiają krążenie w mózgu. Dzięki temu poprawiają wydolność intelektualną , a u starszych osób opóźniają zmiany wywołane przez postępującą demencję. Burak zapobiega nowotworom Buraki, a dokładnie betacyjany, które nadają im charakterystyczny kolor, mają działanie przeciwnowotworowe. Badania pokazały, że buraki zapobiegają wystąpieniu nowotworów skóry, płuc i jelita grubego. Betacyjany przeciwdziałają wzrostowi komórek nowotworowych. Burak podnosi wydajność fizyczną Wyniki badań prowadzonych w Stanach Zjednoczonych pokazały, że biegacze, którzy przed zawodami jedli gotowane buraki, osiągali średnio o 16% wyższą wydajność niż biegacze, którzy zamiast buraków dostali żurawinę.   Za ten efekt prawdopodobnie odpowiadają azotany, które rozszerzają naczynia krwionośne. Dzięki temu do komórek docierają większe ilości tlenu. Poprawia to ogólną wydolność organizmu. Burak zapobiega wadom rozwojowym Kobiety w ciąży powinny włączyć do swojej diety buraki. Wysoka zawartość kwasu foliowego sprawia, że jedzenie buraków obniża ryzyko wystąpienia wad rozwojowych u płodu. Burak podnosi odporność Buraki zawierają dużo witaminy C...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner