Reklama

Zdrowie i szczupłą sylwetkę osobom o grupie krwi 0 ma zapewnić jedzenie mięsa i ryb, a unikanie pieczywa oraz nabiału. Obiad dla osób o tej grupie krwi może składać się z zupy szczawiowej, pieczeni wołowej oraz sałatki z kozim serem.

Reklama

Dieta zgodna z grupą krwi to podejście, zgodnie z którym osoby o poszczególnych grupach krwi: 0, A, B, AB powinny wybierać określone rodzaje żywności, a innych unikać.

Zasady diety dla grupy krwi 0

Zgodnie z zasadami diety zgodnej z grupą krwi osoby o grupach krwi A, B, AB i 0 powinny jeść określone produkty spożywcze, aby uniknąć nadwagi i problemów z trawieniem, a także wzmocnić odporność organizmu i zapewnić sobie dobre samopoczucie.

Osoby o grupie krwi 0 powinny unikać przede wszystkim:

  • produktów zbożowych (pieczywa i makaronów),
  • produktów mlecznych z wyjątkiem tych przyrządzonych z mleka koziego,
  • kalafiora, kapusty i brukselki, które hamują działanie hormonu tarczycy.
  • Dla osób z grupą krwi 0 wskazane są natomiast:
  • mięso, z wyjątkiem wieprzowiny i gęsiny,
  • ryby i owoce morza,
  • oliwa i olej lniany,
  • większość świeżych warzyw.

Zupa ze szczawiu dla osób o grupie krwi 0

Składniki na 6 porcji:

  • 1 l bulionu,
  • 200 g świeżego szczawiu lub 400 g mrożonego,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki (korzenie),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • gałka musztardowa,
  • natka pietruszki.

Czas przygotowania: ok. godziny

Stopień trudności: średnio trudne

Sposób przygotowania:

1. Jeśli marchew i pietruszka były gotowane wcześniej w bulionie, wyjmij je i pokrój.

2. Rozgrzej olej na patelni, podduś na nim czosnek. Uważaj jednak, żeby się nie zarumienił.

3. Świeży szczaw posiekaj drobno, mrożony wyjmij z opakowania i wrzuć na patelnię. Podduś przez ok. 4 minuty.

4. Dodaj szczaw i czosnek, a także marchew i pietruszkę do bulionu. Zagotuj.

5. Zmiksuj wszystko blenderem.

6. Dodaj przyprawy do smaku.

7. Posyp pokrojoną natką pietruszki.

Pieczeń wołowa jako danie główne

Składniki na 6 porcji:

Czas przygotowania: 2 godziny, kiedy mięso leży w lodówce i 50 minut pieczenia

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Rozgnieć czosnek i natrzyj nim dokładnie mięso.

2. Posyp mięso solą.

3. Wstaw mięso pod przykryciem do lodówki na 2 godziny.

4. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza.

5. Włóż mięso w brytfannie do piekarnika i piecz przez ok. 50 minut.

6. Co ok. 20 minut polewaj mięso łyżką wody.

6. Jeśli po 50 minutach mięso nie będzie przyrumienione na zewnątrz i upieczone w środku, można piec je dłużej.

Pieczeń można podawać razem z sałatką z kozim serem.

Sałatka z kozim serem do obiadu wg diety dla osób o grupie krwi 0

Składniki na 6 porcji:

  • 3 cebule czerwone,
  • 50 g zielonych oliwek,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • 100 g koziego sera,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • 3 łyżki oliwy.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Pokrój cebule w cienkie plasterki.

2. Pokrój oliwki i pomidory koktajlowe na pół.

3. Wrzuć warzywa do dużej miski.

4. Wlej oliwę.

5. Posyp pokruszonym kozim serem.

6. Przypraw solą, pieprzem i oregano.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama