Reklama

Desery z truskawek na zimno można wykonać ze zmiksowanych truskawek, jogurtu naturalnego i biszkoptów. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby stworzyć szybki deser idealny na lato.

Reklama

Truskawki są niskokaloryczne i mają wiele witamin: A, E, a w szczególności witaminę C, która poprawia wygląd skóry i wzmacnia odporność organizmu.

Deser z truskawek i mascarpone

Deser z truskawek i serka mascarpone, czyli słodki bałagan pokruszonej bezy z owocami i aksamitnym kemem to pomysł na umilenie letniego popołudnia.

Potrzebujesz:

  • tortownicy o średnicy 23 cm

Składniki:

  • 2 szklanki zblendowanych truskawek,
  • 100 g bez,
  • 5 łyżek wyciśniętego soku z cytryny,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 3/4 szklanki cukru drobnoziarnistego,
  • 500 g serka mascarpone,
  • kilka świeżych truskawek do dekoracji.

Sposób przyrządzania:

  • Żelatynę rozpuść w soku cytryny i pozostaw na około 4 minuty.
  • Do niewielkiego rondelka wlej zmiksowane truskawki z cukrem i doprowadź do wrzenia. Wlej wcześniej przygotowaną żelatynę z cytryną i gotuj około minuty, cały czas mieszając.
  • Tak przygotowany mus odstaw do całkowitego ostygnięcia. Chłodny połącz z serkiem mascarpone.
  • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a na spodzie pokrusz bezy.
  • Wlej masę, udekoruj wierzch świeżymi truskawkami, po czym całość przykryj folią.
  • Deser truskawkowy odłóż do lodówki na minimum 3 godziny.

Deser z truskawek na zimno – sernik z truskawkami i galaretką

Sernik z truskawkami na zimno przyniesie kojącą ochłodę w upalne dni.

Potrzebujesz:

  • Blachy do ciast o rozmiarach 25x30 cm

Składniki:

  • opakowanie okrągłych biszkoptów (około 120 g),
  • 500 ml truskawkowego jogurtu,
  • 500 ml śmietanki kremówki (30%),
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 3 truskawkowe galaretki,
  • około 50 g świeżych truskawek.

Sposób przyrządzania:

  • Śmietankę ubij na sztywno, dodając cukier puder.
  • Przygotowaną masę delikatnie połącz z jogurtem truskawkowym (najlepiej mieszać łyżką). Rozpuść dwa opakowania galaretek w wodzie i pozostaw do wystygnięcia. Kiedy galaretka zacznie tężeć połącz ją z wcześniej przygotowaną masą. Rozpuść ostatnią galaretkę i ponownie pozostaw do ostygnięcia.
  • Blaszkę wyłóż biszkoptami.
  • Wlej masę truskawkową i zostaw w lodówce na około pół godziny, po czym zalej tężejącą galaretką.

Orzeźwiająca granita truskawkowa

Granita to lekki deser na zimno. Od sorbetu różni go struktura lodu - jest bardziej ziarnista. Najczęściej przygotowywany z kawy albo owoców, w tym wypadku z truskawkami.

Składniki:

  • około 250 g mrożonych truskawek,
  • 150 g drobnoziarnistego cukru,
  • około 250 ml wody,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 cytryna.

Sposób przyrządzania:

  • Podgrzej cukier z wodą i gotuj na wolnym ogniu około 5-10 minut.
  • Przygotowany „syrop” pozostaw do ostudzenia.
  • Owoce lekko zblenduj.
  • Do masy dodaj sok z wyciśniętej pomarańczy i cytryny.
  • Polej wszystko ostudzonym „syropem”, całość dokładnie wymieszaj i włóż do zamrażalnika na około 3 godziny.
  • Kiedy deser truskawkowy jest już gotowy, przełóż go do wysokich szklanek bądź salaterek.

Truskawkowe tiramisu

Tiramisu z truskawek na zimno jest odmianą dla tradycyjnego i popularnego kawowo-likierowego deseru.

Składniki (na 4 porcje):

  • około pół kg świeżych truskawek,
  • jogurt biszkoptowy 400 g,
  • opakowanie okrągłych biszkoptów (około 120 g),
  • mały sok truskawkowy (250 ml),
  • tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady (wedle uznania),
  • ozdobna kolorowa posypka.

Sposób przyrządzania tiramisu z truskawek:

  • Sok truskawkowy wlej do płaskiego naczynia i namocz w nim biszkopty.
  • Nasiąknięte sokiem ciastka ułóż na dnie pucharków, a pomiędzy wlej delikatnie łyżką jogurt.
  • Na wierzch połóż truskawki i polej je wcześniej roztopioną czekoladą.
  • Całość udekoruj ozdobną posypką i gotowe.
  • Pozostaw w lodówce na godzinę lub dwie do schłodzenia.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama