Desery z truskawek na zimno – łatwe i szybkie przepisy z dodatkiem serka mascarpone oraz mrożonych owoców
Desery z truskawek na zimno można wykonać ze zmiksowanych truskawek, jogurtu naturalnego i biszkoptów. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby stworzyć szybki deser idealny na lato.
Desery z truskawek na zimno można wykonać ze zmiksowanych truskawek, jogurtu naturalnego i biszkoptów. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby stworzyć szybki deser idealny na lato.
Truskawki są niskokaloryczne i mają wiele witamin: A, E, a w szczególności witaminę C, która poprawia wygląd skóry i wzmacnia odporność organizmu.
Deser z truskawek i mascarpone
Deser z truskawek i serka mascarpone, czyli słodki bałagan pokruszonej bezy z owocami i aksamitnym kemem to pomysł na umilenie letniego popołudnia.
Potrzebujesz:
- tortownicy o średnicy 23 cm
Składniki:
- 2 szklanki zblendowanych truskawek,
- 100 g bez,
- 5 łyżek wyciśniętego soku z cytryny,
- 2 łyżki żelatyny,
- 3/4 szklanki cukru drobnoziarnistego,
- 500 g serka mascarpone,
- kilka świeżych truskawek do dekoracji.
Sposób przyrządzania:
- Żelatynę rozpuść w soku cytryny i pozostaw na około 4 minuty.
- Do niewielkiego rondelka wlej zmiksowane truskawki z cukrem i doprowadź do wrzenia. Wlej wcześniej przygotowaną żelatynę z cytryną i gotuj około minuty, cały czas mieszając.
- Tak przygotowany mus odstaw do całkowitego ostygnięcia. Chłodny połącz z serkiem mascarpone.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a na spodzie pokrusz bezy.
- Wlej masę, udekoruj wierzch świeżymi truskawkami, po czym całość przykryj folią.
- Deser truskawkowy odłóż do lodówki na minimum 3 godziny.
Deser z truskawek na zimno – sernik z truskawkami i galaretką
Sernik z truskawkami na zimno przyniesie kojącą ochłodę w upalne dni.
Potrzebujesz:
- Blachy do ciast o rozmiarach 25x30 cm
Składniki:
- opakowanie okrągłych biszkoptów (około 120 g),
- 500 ml truskawkowego jogurtu,
- 500 ml śmietanki kremówki (30%),
- pół szklanki cukru pudru,
- 3 truskawkowe galaretki,
- około 50 g świeżych truskawek.
Sposób przyrządzania:
- Śmietankę ubij na sztywno, dodając cukier puder.
- Przygotowaną masę delikatnie połącz z jogurtem truskawkowym (najlepiej mieszać łyżką). Rozpuść dwa opakowania galaretek w wodzie i pozostaw do wystygnięcia. Kiedy galaretka zacznie tężeć połącz ją z wcześniej przygotowaną masą. Rozpuść ostatnią galaretkę i ponownie pozostaw do ostygnięcia.
- Blaszkę wyłóż biszkoptami.
- Wlej masę truskawkową i zostaw w lodówce na około pół godziny, po czym zalej tężejącą galaretką.
Orzeźwiająca granita truskawkowa
Granita to lekki deser na zimno. Od sorbetu różni go struktura lodu - jest bardziej ziarnista. Najczęściej przygotowywany z kawy albo owoców, w tym wypadku z truskawkami.
Składniki:
- około 250 g mrożonych truskawek,
- 150 g drobnoziarnistego cukru,
- około 250 ml wody,
- 1 pomarańcza,
- 1 cytryna.
Sposób przyrządzania:
- Podgrzej cukier z wodą i gotuj na wolnym ogniu około 5-10 minut.
- Przygotowany „syrop” pozostaw do ostudzenia.
- Owoce lekko zblenduj.
- Do masy dodaj sok z wyciśniętej pomarańczy i cytryny.
- Polej wszystko ostudzonym „syropem”, całość dokładnie wymieszaj i włóż do zamrażalnika na około 3 godziny.
- Kiedy deser truskawkowy jest już gotowy, przełóż go do wysokich szklanek bądź salaterek.
Truskawkowe tiramisu
Tiramisu z truskawek na zimno jest odmianą dla tradycyjnego i popularnego kawowo-likierowego deseru.
Składniki (na 4 porcje):
- około pół kg świeżych truskawek,
- jogurt biszkoptowy 400 g,
- opakowanie okrągłych biszkoptów (około 120 g),
- mały sok truskawkowy (250 ml),
- tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady (wedle uznania),
- ozdobna kolorowa posypka.
Sposób przyrządzania tiramisu z truskawek:
- Sok truskawkowy wlej do płaskiego naczynia i namocz w nim biszkopty.
- Nasiąknięte sokiem ciastka ułóż na dnie pucharków, a pomiędzy wlej delikatnie łyżką jogurt.
- Na wierzch połóż truskawki i polej je wcześniej roztopioną czekoladą.
- Całość udekoruj ozdobną posypką i gotowe.
- Pozostaw w lodówce na godzinę lub dwie do schłodzenia.
Smacznego!
- Wykonując samodzielnie sorbety masz pewność, co do ich składu i możesz kontrolować zawartość cukru. Sprawdź nasz niezawodny przepis na lody i sorbety truskawkowe.
- Masz ochotę na pikantny i wykwintny deser? Proponujemy truskawki w czekoladzie na różne sposoby.
- Do przygotowana lodów w domu nie potrzebujesz specjalnej maszynki. Oto przepis na domowe lody truskawkowe w wersji podstawowej i light.