Szybki deser: gofry kokosowe z mąki kokosowej i mleka kokosowego – 2 przepisy
Gofry kokosowe to świetny pomysł na oryginalny i szybki deser. Do ich przygotowania, można wykorzystać mąkę kokosową lub mleko kokosowe, które dodaje się do ciasta razem z wiórkami. Do przygotowania gofrów potrzebna jest gofrownica i dobry mikser lub blender.
Gofry kokosowe to świetny pomysł na oryginalny i szybki deser. Do ich przygotowania, można wykorzystać mąkę kokosową lub mleko kokosowe, które dodaje się do ciasta razem z wiórkami. Do przygotowania gofrów potrzebna jest gofrownica i dobry mikser lub blender.
Mąka kokosowa, oprócz tego, że zawiera mało kalorii, jest również bezglutenowa. Dzięki niej gofry są niesamowicie miękkie w środku i mają chrupiącą skórkę. Kokosowy smak można maksymalnie wzmocnić, dodając wiórki i mleko, a nawet kawałki świeżego kokosa, olej kokosowy, wodę kokosową i kokosowy cukier.
Bezglutenowe gofry z mąki kokosowej z sosem mango – przepis
Mąka kokosowa bardzo szybko i mocno wchłania wszystkie płyny, dlatego najlepiej dodawać ją do masy na końcu i stopniowo.
Składniki na 2 - 4 porcje:
- 1 łyżka wiórków kokosowych,
- 4 łyżki mąki kokosowej,
- 2 łyżki mąki jaglanej lub bananowej,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka dowolnego cukru, może być kokosowy,
- około 100 ml mleka migdałowego,
- odrobina aromatu waniliowego.
Składniki na sos mango:
- 1 bardzo dojrzałe mango,
- pół szklanki wody kokosowej.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 15 - 20 minut
Sposób przygotowania:
- Przygotuj dużą miskę. Wsyp wszystkie suche składniki (oprócz mąki kokosowej) i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj jajko, olej, aromat, mleko i miksuj całość, powoli dodając mąkę kokosową. Ciasto powinno być gęste, lejące i bez grudek.
- Przygotuj sos mango. Obierz mango i wyjmij z niego pestkę. Umieść w wysokim naczyniu, wlej wodę kokosowa i zblenduj całość na gładka masę.
- Rozgrzej gofrownicę. Wylewaj chochelką porcje ciasta i piecz, około 4 -7 minut do czasu, aż gofry będą rumiane i chrupiące.
Jeszcze ciepłe gofry polewaj sosem z mango.
Smacznego!
Gofry z mleka kokosowego z gorzką czekoladą - przepis
Składniki na 2-4 porcje:
- 1 puszka mleka kokosowego – 400 ml,
- 3 łyżki wiórków kokosowych,
- pół kostki masła – 50 g,
- 4 jajka,
- ¼ szklanki cukru,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- cukier puder do dekoracji,
- tabliczka gorzkiej czekolady, do dekoracji.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść, podgrzewając w rondelku z mlekiem kokosowym. Odstaw do ostudzenia.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pamiętaj, by robić to w szklanej lub metalowej misce. Najmniejsza ilość tłuszczu (w tym żółtek) uniemożliwi uzyskanie idealnej, zwartej konsystencji.
- Delikatnie wmieszaj żółtka do piany. Dodaj jajka do wystudzonej masy mleczno-masłowej i wymieszaj.
- Połącz wszystkie sypkie składniki i dodaj je do płynnych. Miksuj wszystko tak długo, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
- Czekoladę zetrzyj na tarce.
- Piecz gofry w nagrzanej gofrownicy przez około 7-10 minut, do momentu, gdy będą złote i chrupkie.
- Jeszcze ciepłe gofry posypuj czekoladowymi wiórkami i cukrem pudrem.
Smacznego!
- Naleśniki amerykańskie są są prostym daniem, szybkim w przygotowaniu. Sprawdź przepis na naleśniki amerykańskie.
- Domowe lody są najlepsze na świecie. Dowiedz się, jak przygotować lody w domu.
- Domowa czekolada świetnie nadaje się do deserów i do ciast. Poznaj przepis na domową czekoladę.