Reklama

Gofry kokosowe to świetny pomysł na oryginalny i szybki deser. Do ich przygotowania, można wykorzystać mąkę kokosową lub mleko kokosowe, które dodaje się do ciasta razem z wiórkami. Do przygotowania gofrów potrzebna jest gofrownica i dobry mikser lub blender.

Reklama

Mąka kokosowa, oprócz tego, że zawiera mało kalorii, jest również bezglutenowa. Dzięki niej gofry są niesamowicie miękkie w środku i mają chrupiącą skórkę. Kokosowy smak można maksymalnie wzmocnić, dodając wiórki i mleko, a nawet kawałki świeżego kokosa, olej kokosowy, wodę kokosową i kokosowy cukier.

Bezglutenowe gofry z mąki kokosowej z sosem mango – przepis

Mąka kokosowa bardzo szybko i mocno wchłania wszystkie płyny, dlatego najlepiej dodawać ją do masy na końcu i stopniowo.

Składniki na 2 - 4 porcje:

  • 1 łyżka wiórków kokosowych,
  • 4 łyżki mąki kokosowej,
  • 2 łyżki mąki jaglanej lub bananowej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka dowolnego cukru, może być kokosowy,
  • około 100 ml mleka migdałowego,
  • odrobina aromatu waniliowego.

Składniki na sos mango:

  • 1 bardzo dojrzałe mango,
  • pół szklanki wody kokosowej.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 15 - 20 minut

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj dużą miskę. Wsyp wszystkie suche składniki (oprócz mąki kokosowej) i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj jajko, olej, aromat, mleko i miksuj całość, powoli dodając mąkę kokosową. Ciasto powinno być gęste, lejące i bez grudek.
  • Przygotuj sos mango. Obierz mango i wyjmij z niego pestkę. Umieść w wysokim naczyniu, wlej wodę kokosowa i zblenduj całość na gładka masę.
  • Rozgrzej gofrownicę. Wylewaj chochelką porcje ciasta i piecz, około 4 -7 minut do czasu, aż gofry będą rumiane i chrupiące.

Jeszcze ciepłe gofry polewaj sosem z mango.

Smacznego!

Gofry z mleka kokosowego z gorzką czekoladą - przepis

Składniki na 2-4 porcje:

  • 1 puszka mleka kokosowego – 400 ml,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych,
  • pół kostki masła – 50 g,
  • 4 jajka,
  • ¼ szklanki cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • cukier puder do dekoracji,
  • tabliczka gorzkiej czekolady, do dekoracji.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 20 minut

Sposób przygotowania:

  • Masło rozpuść, podgrzewając w rondelku z mlekiem kokosowym. Odstaw do ostudzenia.
  • Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pamiętaj, by robić to w szklanej lub metalowej misce. Najmniejsza ilość tłuszczu (w tym żółtek) uniemożliwi uzyskanie idealnej, zwartej konsystencji.
  • Delikatnie wmieszaj żółtka do piany. Dodaj jajka do wystudzonej masy mleczno-masłowej i wymieszaj.
  • Połącz wszystkie sypkie składniki i dodaj je do płynnych. Miksuj wszystko tak długo, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
  • Czekoladę zetrzyj na tarce.
  • Piecz gofry w nagrzanej gofrownicy przez około 7-10 minut, do momentu, gdy będą złote i chrupkie.
  • Jeszcze ciepłe gofry posypuj czekoladowymi wiórkami i cukrem pudrem.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama