gofry z truskawkami i jarzynami
©Family Business/Fotolia
Styl życia

Gofry ze świeżymi owocami – zrób to sam

Gofry ze świeżymi owocami są doskonałym pomysłem na szybki i przepyszny deser. Wystarczy, że rozrobisz ciasto, wlejesz je do gofrownicy, upieczesz gofry a na wierzch dodasz bitą śmietanę i wybrane świeże owoce.

Gofry ze świeżymi owocami są doskonałym pomysłem na szybki i przepyszny deser. Wystarczy, że rozrobisz ciasto, wlejesz je do gofrownicy, upieczesz gofry a na wierzch dodasz bitą śmietanę i wybrane świeże owoce.

 

Składniki na ciasto na gofry:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka cukru wymieszanego z nasionami wanilii;
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • truskawki, maliny, banany bądź jagody,

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Ciasto na gofry - sposób przygotowania:

Mąkę wsyp do głębokiego naczynia, po czym dodaj do niej proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier wanilinowy i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj dwa jajka, olej roślinny i mleko. Wszystko zmiksuj za pomocą miksera (do uzyskania jednolitej konsystencji) i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie dobrze rozgrzej gofrownicę, rozprowadź ciasto za pomocą łyżki i piecz je przez około 3 minuty. Po tym czasie ostudź gotowe gofry na kratce (dzięki temu są bardziej chrupiące), przełóż je na talerz i polej bitą śmietaną. Na tak zrobione gofry dodaj wybrany owoc, mogą to być truskawki, maliny, banany, jagody czy inne owoce i polej czekoladą.

 

Składniki na polewę czekoladową:

  • 125 g masła;
  • prawdziwe kakao – 2-3 łyżki;
  • 2-3 łyżki mleka;
  • 4-5 łyżek cukru pudru.

Czekolada – sposób przygotowania:

W głębokim rondelku rozpuść masło, dodaj 2-3 łyżki mleka, wymieszaj (do uzyskania jednolitej konsystencji) i zdejmij z ognia. Wsyp 4-5 łyżek cukru pudru i prawdziwe kakao, po czym mieszaj energicznym ruchem do zniknięcia grudek. Odczekaj chwilę do zgęstnienia czekolady i polej nią wierzch gofrów.

 

Składniki na bitą śmietanę:

  • śmietanka kremówka 30%;
  • 3 łyżki cukru pudru.

Bita śmietana - sposób przygotowania:

Śmietankę kremówkę odstaw do lodówki na kilka godzin przed ubijaniem. Po tym czasie przelej ją do głębokiej misy i zacznij ubijać mikserem, na początku na niskich, potem na najwyższych obrotach. W trakcie ubijania śmietanki dodawaj do niej partiami cukier puder. Miksuj do uzyskania sztywnej piany.

 

Smacznego!


Desery z warzyw
© BillionPhotos.com/Adobe Stock
Styl życia
Przepisy na desery warzywne: babeczki szpinakowe, ciasto buraczane, tarta dyniowa
Desery z warzyw są słodkimi, a zarazem zdrowszymi zamiennikami dla klasycznych wypieków. Smaczną propozycją jest czekoladowe ciasto buraczane przygotowane na bazie ugotowanych i zmiksowanych buraków oraz gorzkiego kakao.

Desery z warzyw są słodkimi, a zarazem zdrowszymi zamiennikami dla klasycznych wypieków. Smaczną propozycją jest czekoladowe ciasto buraczane przygotowane na bazie ugotowanych i zmiksowanych buraków oraz gorzkiego kakao.    Desery z warzyw są smaczną i dietetyczną alternatywą dla tradycyjnych, słodkich wypieków. Na bazie warzyw można przygotować lekkie babeczki lub wyśmienite ciasta i tarty. Do deserów najczęściej wykorzystuje się: marchew, dynię, szpinak, buraki. Desery z warzyw - przepis na ciasto buraczane Składniki: 250 g buraków - ugotowanych, 50 g naturalnego kakao, 175 g mąki pszennej, 200 g drobnego cukru (do wypieków), 3 duże jaja, 100 g gorzkiej czekolady - drobno posiekanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g oleju rzepakowego.   Sposób przygotowania: 1. Do miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Wymieszaj. Odstaw. 2. Do naczynia blendera wrzuć ugotowane buraki, jajka i olej. Zmiksuj je do konsystencji puree.  3. Do puree buraczanego dodaj wcześniej wymieszane suche składniki (mąkę pszenną, kakao, cukier, proszek do pieczenia). Całość mieszaj za pomocą rózgi kuchennej aż do połączenia wszystkich składników. Następnie dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ponownie wymieszaj. 4. Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto. 5. Ciasto wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz przez 40-45 minut.  6. Po ostudzeniu ciasto buraczane można udekorować domową polewą czekoladową. Desery z warzyw - przepis na babeczki szpinakowe Składniki: 170 g szpinaku, 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, ¾ szklanki mleka, 1 łyżeczka proszku do...

banan oblany czekoladą
©Peteers/Fotolia
Styl życia
Afrodyzjaki – przepisy na dania z czekoladą
Afrodyzjaki można rozumieć na dwa sposoby. Afrodyzjak to substancja, która zwiększa libido, dawniej wierzono, że jest to magiczny napój, po wypiciu którego dana osoba się zakocha. Co należy do afrodyzjaków?

Afrodyzjaki można rozumieć na dwa sposoby. Afrodyzjak to substancja, która zwiększa libido, dawniej wierzono, że jest to magiczny napój, po wypiciu którego dana osoba się zakocha. Co należy do afrodyzjaków? Do afrodyzjaków zaliczamy np. owoce: truskawki, banany, awokado, czy morele, które zwiększają popęd płciowy i modyfikują poziom hormonów. Większość osób uważa, że najsłynniejszym afrodyzjakiem jest czekolada i owoce morza, takie jak małże, kawior czy ostrygi. Inne afrodyzjaki to kawa, szampan, cebula, czosnek i imbir, które zwiększają ciśnienie krwi. Przepisy na dania z afrodyzjakami Z afrodyzjaków można przygotować kilka wyśmienitych dań, które sprawdzą się podczas romantycznego wieczoru i nie tylko. Jednym z nich może być np. banan w czekoladzie, a drugim imbirowe racuszki z czekoladą. Banan w polewie czekoladowej – przepis Składniki: 2 banany , gorzka czekolada, bita śmietana. Sposób przygotowania: Banany obierz ze skórki i przekrój na pół. Wstaw do rondelka gorzką czekoladę i podgrzewaj ją na małym ogniu do rozpuszczenia. Na banany połóż bitą śmietanę, a wierzch polej gorzką czekoladą.   Smacznego! Imbirowe racuszki z czekoladą – przepis Składniki: 1,5 szklanki mleka, 4 łyżki brązowego cukru, 2 dag drożdży, kawałeczek korzenia imbiru (2 cm), 1,5 szklanki mąki, 100 g czekolady. Sposób przygotowania: Na tarce zetrzyj korzeń imbiru , a szklankę mleka wlej do rondelka, rozpuść w nim cukier i drożdże. Dodaj starty imbir, mąkę i wyrób ciasto za pomocą łyżki. Całość odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce, by wyrosło. Potem uformuj z niego małe racuszki i  usmaż je na rumiano. Czekoladę drobno posiekaj, dodaj ją do 3-4 łyżek rozgrzanego mleka i dokładnie wymieszaj. Usmażone racuszki polej gorącą czekoladą.   Smacznego!...

Wegański sernik
© lenatru/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na wegańskie odpowiedniki serników: sernik z aquafaby oraz sernik wiedeński
Wegański sernik przygotowuje się m.in. z tofu, kaszy jaglanej lub aquafaby (wody pozostałej po ugotowaniu ciecierzycy lub odlanej z cieciorki w puszce). Do ciasta dodaje się m.in. tofu i kaszę jaglaną.

Wegański sernik przygotowuje się m.in. z tofu, kaszy jaglanej lub aquafaby (wody pozostałej po ugotowaniu ciecierzycy lub odlanej z cieciorki w puszce). Do ciasta dodaje się m.in. tofu i kaszę jaglaną. Wegański odpowiednik sernika można zrobić z aquafaby . Jeśli woda pozostała po ugotowaniu cieciorki, należy ją zredukować, czyli podgrzewać na niewielkim ogniu dotąd, aż zmniejszy objętość o 1/3 i schłodzić. Przepis na wegański sernik wiedeński Składniki (na tortownicę 21 cm): 2 kostki (po 180 g) naturalnego tofu , ½ szklanki kaszy jaglanej, sok z 1 cytryny, 1 1/3 szklanki mleka roślinnego , 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki oleju, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 7 łyżek syropu z agawy lub klonowego, 1/3 szklanki oleju, 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady. Czas przygotowania: około 1,5 godziny Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Opłucz kaszę jaglaną kilka razy , dotąd aż woda nie będzie miała żółtego odcienia.  Zalej kaszę mlekiem roślinnym i gotuj przez 15-20 minut. Powinna być miękka. Wysmaruj tortownicę tłuszczem, np. masłem roślinnym. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Pokrój tofu w kostkę i dodaj do kaszy. Wlej do masy sok z cytryny, syrop oraz olej, wsyp cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Zblenduj wszystkie składniki. Do masy dodaj rodzynki i wymieszaj całość. Wlej ciasto do tortownicy. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Roztop czekoladę z 4 łyżkami wody lub mlekiem roślinnego i polej nią ciasto. Zostaw ciasto do ostygnięcia. Wegański sernik z aquafaby krok po kroku Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): 500 g naturalnego tofu, ½ szklanki aquafaby (wody z gotowania ciecierzycy lub ciecierzycy w puszce), 400 ml mleka...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner