Dwa proste przepisy na oryginalne przygotowanie arbuza
Przepisy z arbuzem przedstawione poniżej są bardzo proste w wykonaniu, a dzięki nim ujrzysz ten popularny owoc w niecodziennej odsłonie. Najprościej dodać arbuza do koktajlu owocowego lub warzywnego smoothie. Można też używać go do szaszłyków, sałatek, przystawek, grillować, a także przyrządzać pyszne i orzeźwiające lody arbuzowe.
Przepisy z arbuzem przedstawione poniżej są bardzo proste w wykonaniu, a dzięki nim ujrzysz ten popularny owoc w niecodziennej odsłonie. Najprościej dodać arbuza do koktajlu owocowego lub warzywnego smoothie. Można też używać go do szaszłyków, sałatek, przystawek, grillować, a także przyrządzać pyszne i orzeźwiające lody arbuzowe.
Arbuz zwyczajny w niektórych regionach Polski jest znany jako kawon. To roślina, która przywędrowała do nas z Ameryki Południowej. Jego smak i pełny soku miąższ jest świetnym surowcem do wykonywania wielu ciekawych potraw. Ponieważ arbuz zawiera aż 90% wody, doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Natomiast bardzo niska kaloryczność – około 30 kcal na 100 g arbuza oraz działanie przyspieszające i regulujące metabolizm czynią z niego smaczny składnik dietetycznych dań.
Pizza z arbuza
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- połowa arbuza,
- opakowanie sera feta,
- zielone i czarne oliwki – po garści każdego rodzaju,
- świeża bazylia – około 10 listków,
- sok z połowy limonki.
Sposób przygotowania:
1. Arbuza umyj i pokrój na plastry (przez cały owoc) grubości około 2 cm. Każdy plaster pokrój na 8 kawałków – tak jak kroi się pizzę i delikatnie wyjmij pestki.
2. Pokrój oliwki w okrągłe, cienkie plasterki.
3. Pokrój fetę w drobną kostkę.
4. Umyj listki bazylii i osusz.
5. Rozkładaj wszystkie składniki na pizzy i skrapiaj sokiem z limonki.
Tak przygotowana arbuzowa pizza świetnie sprawdzi się jako przystawka.
Grillowany arbuz w słodko-kwaśnej pikantnej marynacie
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- około 1/3 arbuza,
- sok z połowy limonki,
- 1 łyżka oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek,
- 1,5 łyżki miodu wielkokwiatowego,
- szczypta soli,
- szczypta sproszkowanego chilli.
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj marynatę: do miseczki wlej olej, sok z limonki, dodaj sól, chilli i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw, aby składniki się połączyły.
2. Arbuza pokrój w plastry – około 1 cm grubości, wielkości około 4 na 4 cm. Wyjmij pestki. Posmaruj marynatą każdy kawałek. Grilluj na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej z obu stron przez około 5 min. Podawaj na ciepło. Możesz wydrążyć połówkę arbuza i włożyć do niego przygotowaną potrawę.
Smacznego!
- Słodki arbuz doskonale komponuje się ze świeżymi ziołami. Polecamy szybki przepis na pyszną sałatkę z arbuzem, melonem i ananasem.
- Lubisz egzotyczne owoce? Zobacz, jakie ma właściwości i jak jeść melona.
- Pomelo ma niski indeks glikemiczny i niewielką ilość cukru. Dowiedz się, jakie ma właściwości i jak jeść pomelo.