
Olej z pestek winogron powstaje najczęściej z pestek owoców, które zostały użyte do produkcji soków i wina. Jest to olej, który oprócz walorów smakowych posiada składniki odżywcze mające zbawienny wpływ na nasz organizm.
Olej z pestek winogron - składniki odżywcze i działanie
Olej z pestek winogron zawiera:
- nienasycone kwasy tłuszczowe: stearynowy, palmitynowy, oleinowy oraz największe wśród wszystkich tłuszczy stężenie – aż 65% kwasu linolowego (omega-6). Kwas linolowy ma działanie antyoksydacyjne (czyli walczy z wolnymi rodnikami) oraz przyspiesza przemianę materii, ponadto obniża poziom złego cholesterolu we krwi (LDL) oraz utrzymuje na właściwym poziomie stężenie cholesterolu dobrego czyli HDL, co odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób serca oraz miażdżycy;
- lecytynę – która ułatwia wchłanianie oleju z pestek winogron przez naskórek;
- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K, które wzmacniają włosy, paznokcie, chronią przed wolnymi rodnikami, wpływają na kondycję narządu wzroku oraz procesy krwiotwórcze w organizmie.
Olej z pestek winogron – zastosowanie w kuchni
Olej z pestek winogron jest używany w kuchni nie tylko ze względu na swoje działanie zdrowotne. Posiada wysoki stopień dymienia i zapłonu – około 250 stopni Celsjusza. Można go stosować zarówno na zimno jak i na ciepło. Wykorzystywanie go do gotowania, sałatek czy smażenia wiąże się z jego niezwykłymi właściwościami wydobywania naturalnego smaku potraw. Ponadto potrawy usmażone na oleju z pestek winogron nie tracą swojego aromatu i nie mają tłustego smaku, ponieważ olej ten w minimalnym stopniu jest absorbowany w czasie smażenia. Można na nim smażyć do temperatury 180 stopni.
Kasia gotuje z Polki.pl: puree z dyni
Olej z pestek winogron – zastosowanie w kosmetyce
Olej z pestek winogron w kosmetyce stosuje się przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość odmładzającej witaminy E. Dodawany jest do kremów oraz kapsułek przeciwzmarszczkowych. Wykorzystuje się go również jako substancję zapachową. Używany jest w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym ze względu na to, że jest całkowicie wchłaniany przez skórę, ponadto nawilża ją i nie pozostawia tłustej warstwy. Olej z pestek winogron stosowany jest również do walki z cellulitem, detoksykacji oraz pozbycia się nadmiernej ilości wody z organizmu.
Olej z pestek winogron – jak wygląda i smakuje?
Naturalny olej z pestek winogron ma barwę zielonkawą i winogronowo-orzechowy zapach. Proces tłoczenia nie wymaga skomplikowanej aparatury, ponieważ wyciskany jest z pestek owoców użytych do produkcji soku i wina, które nie są poddawane żadnym modyfikacjom genetycznym. Olej z pestek winogron pozyskiwany chemicznie jest bezwonny i bezbarwny. Jest łatwo dostępny i – w porównaniu z najbardziej popularnym olejem rzepakowym czy słonecznikowym – stosunkowo niedrogi. Butelka 0,75 l kosztuje około 10 zł.
- Olej z marakui ma działanie oczyszczające i regenerujące. Poznaj właściwości oleju z marakui.
- Olej z dzikiej róży jest niezastąpiony w leczeniu różnych typów skóry. Sprawdź, do czego można używać oleju z dzikiej róży.
- W chorobach skóry stosowany jest olej z czarnuszki. Oto właściwości i zastosowanie oleju z czarnuszki.
- "Złoto faraonów" - czyli olej z czarnuszki egipskiej. Sprawdź właściwości i zastosowanie oleju z czarnuszki egipskiej.