Reklama

Teza, że szałwia w ciąży powoduje poronienia jest bardzo popularna. Nie ma jednak jednoznacznych dowodów naukowych, które mogłyby potwierdzić tę teorię. Szałwia w ciąży nie powinna zaszkodzić, pod warunkiem, że będzie pita z umiarem.

Reklama

Picie szałwii w ciąży najlepiej skonsultować z lekarzem.

Właściwości szałwii

Szałwia ma działanie przeciwzapalne, pobudza wydzielanie soku żółciowego i wspomaga trawienie. Wyciąg z szałwii hamuje wydzielanie potu i drobne krwawienia w przewodzie pokarmowym. Pomaga się uspokoić i stanowi doskonałą profilaktykę antynowotworową. Szałwia stosowana zewnętrznie przyspiesza gojenie się ran i działa ściągająco.

Nie ma jednoznacznych dowodów na szkodliwy wpływ szałwii na organizm kobiety w ciąży. Według niektórych osób zioło może powodować poronienie. Nie ma jednak badań naukowych, które potwierdzałyby tę teorię. Jeśli ciąża nie jest zagrożona, zioło nie powinno zaszkodzić.

Składniki liści szałwii

W liściach szałwii znajdują się olejki eteryczne, w tym cyneol, kamfora, pimen i tujon. O tym ostatnim mówi się najwięcej w kontekście ciąży. Tujon może pobudzać działać skurcze i ośrodkowy układ nerwowy.

Dawka szałwii bezpieczna dla kobiet w ciąży

Według wielu położnych szałwia może być pita przez kobiety w ciąży, pod warunkiem, że nie będzie to element codziennego menu. Za bezpieczny uznaje się wywar z 1-2 grama liści dziennie. Nie powinno zaszkodzić także płukanie ust szałwią i zjedzenie kilku cukierków ziołowych dziennie.

Szałwia przydaje się także po zakończeniu karmienia piersią – wywar pity dwa razy dziennie pozwala pozbyć się niechcianego pokarmu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama