Reklama

Jajka i jajecznica nie tuczą, jeśli pilnujemy kilku zasad. Należy zwrócić uwagę na dodatki do jajek, sposób ich przyrządzenia i wyliczyć dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jajka i jajecznica to zdrowy i smaczny posiłek, który dostarcza energii na kilka godzin. Jajko to źródło łatwoprzyswajalnego i lekkostrawnego białka.

Reklama

Jajko – wartości odżywcze

Jajko nie tuczy, zawiera bogactwo witamin i minerałów. W żółtku znajduje się lecytyna – niezbędna do prawidłowego funkcjonowania plamki żółtej w oku. Lecytyna zapobiega także odkładaniu się tłuszczu nasyconego – LDL na ściankach naczyń krwionośnych.

Czy jajko tuczy – kalorie

Jedno jajko waży około 65 gramów, bez skorupki – 56 gramów. Jajko nie jest tuczącym produktem – zawiera około 78 kcal, z czego 7 gramów to białko, a tłuszcz stanowi 5,4 gramów. Zdrowe osoby mogą jeść około 7 jajek tygodniowo, nie obawiając się nadprogramowych kilogramów lub kłopotów z cholesterolem.

Czy jajecznica tuczy – kalorie

Jajecznica zrobiona na minimalnej ilości tłuszczu oraz bez tuczących dodatków, np. boczku, kiełbasy, jest smacznym, pożywnym i dietetycznym posiłkiem. Jajecznica na dwóch jajkach z pomidorem, ziołami i kromką razowego chleba to około 250 kcal.

Aby jajka i jajecznica nie utuczyły, konieczne jest wyliczenie dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Najlepiej zrobić to z pomocą specjalisty – dietetyka, trenera personalnego. Ujemny bilans kaloryczny w połączeniu ze zdrową dietą i ćwiczeniami, pozwala schudnąć bez efektu jojo. Jeśli zależy nam na utrzymaniu wagi, wystarczy nie przekraczać dziennej dawki kalorii. Dodatni bilans kaloryczny oznacza nadprogramowe kilogramy, niezależnie od tego, jak zdrowe byłyby produkty, które jemy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama