Ziarna soi i olej sojowy
© Africa Studio/Fotolia.com
Styl życia

Skutki uboczne lecytyny sojowej

Najważniejszą funkcją lecytyny sojowej jest jej wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego – poprawia pamięć, ułatwia uczenie się i zwiększa zdolność koncentracji. Nazywana jest również pogromcą tłuszczu.

Najważniejszą funkcją lecytyny sojowej jest jej wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego – poprawia pamięć, ułatwia uczenie się i zwiększa zdolność koncentracji. Nazywana jest również pogromcą tłuszczu.

 

Lecytyna nie jest jednak suplementem bez wad – jak każda substancja, także lecytyna sojowa może wywołać skutki uboczne. Dotyczą one nie tylko osób, które mają alergię na soję – te powinny bezwzględnie unikać jakichkolwiek produktów ją zawierających.

Skutki uboczne lecytyny sojowej:

7 najczęstszych skutków ubocznych stosowania lecytyny sojowej:

  • problemy ze strony układu pokarmowego, m.in. biegunka, wymioty, nudności,
  • zmiana masy ciała – zarówno utrata wagi jak i jej nagły wzrost,
  • brak apetytu,
  • zmiany skórne, np. wysypki,
  • zawroty głowy, sporadyczne omdlenia i dezorientacja,
  • niewyraźne widzenie,
  • niskie ciśnienie krwi – zbyt niskie ciśnienie krwi jest tak samo groźne, jak wysokie!

Dlaczego lecytyna sojowa może szkodzić?

Niepożądane skutki stosowania lecytyny sojowej wynikają przede wszystkim ze stosowania na uprawach soi środków chemicznych i pestycydów. Do sprzedaży trafia lecytyna sojowa z różnych źródeł – jeśli kupujesz produkt sprawdzonej i zaufanej firmy, wymienione skutki uboczne nie powinny wystąpić.

Jak wybrać zdrową lecytynę sojową?

Wybierając lecytynę, kieruj się następującymi wskazówkami:

 

1. Wybierz soję, która spełnia ścisłe wskazania odnośnie toksyczności. Wybierz producenta, który przy produkcji lecytyny kieruje się wytycznymi US FDA, Komisji Europejskiej i Światowej Organizacji Zdrowia.

 

2. Upewnij się, że soja jest sfermentowana – w wielu przypadkach soja jest niesfermentowana, co może pozornie wydawać się dobrą praktyką. Jednak badania pokazują, że niesfermentowana soja zawiera toksyny i roślinne estrogeny, które mogą m.in. zakłócać cykl miesięczny u kobiet, uszkadzać tarczycę, zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, obniżać poziom testosteronu i wywoływać problemy z prostatą. Dodatkowo taka soja jest trudna do strawienia. Fermentacja soi zmniejsza ryzyko powyższych chorób.

 

3. Sprawdź czy soja nie jest genetycznie modyfikowana – soja jest jedną z upraw najczęściej poddawanych genetycznej modyfikacji. Nie są znane długofalowe skutki zjadania takiej żywności, nie wiadomo też w jakie interakcje wchodzą z ukrytymi toksynami lub innymi składnikami odżywczymi.

 

Soja
Pixabay/jing/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Soja: zdrowa czy szkodliwa?
Soja jest jednym z filarów kuchni azjatyckiej, spopularyzowanym na całym świecie dzięki takim potrawom jak tofu, miso, okara i tempeh. W diecie wegańskiej i wegetariańskiej soja – ze względu na bardzo wysoką zawartość pełnowartościowego białka – zastępuje mięso. Jest przy tym bogata w składniki mineralne, błonnik i witaminy, zwłaszcza z grupy B, co nie znaczy, że można ją jeść bez obaw i w każdych ilościach.

Soja jest jednym z filarów kuchni azjatyckiej, spopularyzowanym na całym świecie dzięki takim potrawom jak tofu, miso, okara i tempeh. W diecie wegańskiej i wegetariańskiej soja – ze względu na bardzo wysoką zawartość pełnowartościowego białka – zastępuje mięso. Jest przy tym bogata w składniki mineralne, błonnik i witaminy, zwłaszcza z grupy B, co nie znaczy, że można ją jeść bez obaw i w każdych ilościach. Badania nad szkodliwością działania soi Badania naukowe udowodniły, że soja może być szkodliwa . Powinni jej unikać zwłaszcza ci, którzy mają problemy z metabolizmem, ponieważ zawiera trudne do rozłożenia przez enzymy trawienne oligosacharydy. Ich długotrwałej obróbce towarzyszy wydzielanie gazów, dlatego właśnie soja – tak jak i inne rośliny strączkowe – ma silne właściwości wzdymające. Spożywana w dużych ilościach może też przyczynić się do upośledzenia pracy tarczycy, na którą negatywnie wpływają tioglikozydy. Ciągle trwają również badania nad tym, czy zawarte w soi fitoestrogeny mogą zaburzać gospodarkę hormonalną organizmu, a więc przyspieszać odkładanie tłuszczu w organizmie i wpływać na zdolności reprodukcyjne. Fitoestrogeny znajdują się w wielu owocach i warzywach i w małych ilościach nie stwarzają żadnego zagrożenia. Dopiero ich nadmiar może spowodować wahania hormonalne. Co więcej, występowanie fitoestrogenów w soi ma też swoje pozytywy. Pozytywne skutki jedzenia soi Fitoestrogeny występujące w soi zmniejszają ryzyko miażdżycy, osteoporozy i niektórych nowotworów (jelita grubego, piersi, prostaty), u kobiet łagodzą objawy menopauzy , a w diecie cukrzyków są cenne ze względu na zdolność oczyszczania krwi z obecnych w niej trójglicerydów. U osób, które regularnie jadają soję notuje się także 20% spadek...

ziarna soi
Pixabay/Jing/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Prozdrowotna soja i napój sojowy. Czy aby na pewno?
Napój sojowy to często zamiennikiem produktów mlecznych. Nie zawiera cholesterolu. Zawartość protein w napoju sojowym jest podobna do zawartości protein w mleku krowim. Ponadto napój sojowy występuje w różnych wersjach smakowych. Jednak zdaniem naukowców, należy zachować ostrożność w spożywaniu soi, ponieważ jest ona przyczyną alergii, chorób immunologicznych i może wpływać na płodność.

Napój sojowy to często zamiennikiem produktów mlecznych. Nie zawiera cholesterolu. Zawartość protein w napoju sojowym jest podobna do zawartości protein w mleku krowim. Ponadto napój sojowy występuje w różnych wersjach smakowych. Jednak zdaniem naukowców, należy zachować ostrożność w spożywaniu soi, ponieważ jest ona przyczyną alergii, chorób immunologicznych i może wpływać na płodność.   Soja jest głównym składnikiem kuchni orientalnej. Nasiona soi zyskały popularność w wielu krajach. Produkty sojowe chętnie włączają do diety wegetarianie, ponieważ soja zawiera duże ilości białka. Ponadto soi przypisuje się prozdrowotny wpływ. 1. Soja chroni przed chorobami układu krążenia W ziarnach soi znajdują się duże ilości łatwo przyswajalnego białka, izoflawonów i koenzymu Q. Wszystkie te substancje obniżają stężenie cholesterolu we krwi, a przede wszystkim frakcji LDL (lipoproteina niskiej gęstości – szczególnie groźna dla naczyń krwionośnych). Lecytyna zawarta w soi wpływa na poprawę wzajemnego stosunku stężeń dobrego i złego cholesterolu ( HDL i LDL). Soja jest naturalnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Uczestniczą one w regulacji cholesterolu i zapobiegają powstawaniu skrzepów. Produkty sojowe zapobiegają rozwojowi miażdżycy i łagodzą jej skutki. Zmniejszają ryzyko zawałów serca i udarów mózgu. 2. Soja zapobiega rozwojowi osteoporozy Białko sojowe powoduje mniejsze straty wapnia przy oddawaniu moczu niż białko zwierzęce. A izoflawony zawarte w nasionach soi wpływają na mineralizację kości. 3. Soja zwiększa odporność organizmu Soja jest źródłem witamin A, witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12), E, C, D i kwasu foliowego. Ponadto zawiera wiele minerałów (potas, cynk, magnez, jod, wapń i fosfor). W...

stetoskop i serce
© jarun011/Fotolia.com
Styl życia
Statyny: wskazania i przeciwwskazania do stosowania oraz korzyści i skutki uboczne
Statyny zmniejszają poziom cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu). Są włączane do terapii po wykonaniu badań krwi i wykryciu wysokiego stężenia cholesterolu.

Statyny zmniejszają poziom cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu). Są włączane do terapii po wykonaniu badań krwi i wykryciu wysokiego stężenia cholesterolu.   Najważniejsza w profilaktyce miażdżycy i innych chorób serca jest dieta zawierająca m.in. zdrowe, nienasycone tłuszcze, np. te zawarte w tłustych rybach i orzechach. Jedzenie grejpfrutów i picie soku z tych owoców, podwyższa poziom statyn we krwi. Może też zwiększyć ryzyko pojawienia się skutków ubocznych. Jeśli zmiana diety nie obniży cholesterolu, z pomocą mogą przyjść leki lub zioła obniżające jego poziom. Decyzję o podawaniu statyn podejmuje lekarz. Działanie statyn U osób, które przyjmują statyny, wątroba wytwarza mniejszą ilość cholesterolu. Oprócz tego leki zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca, zapobiegając pękaniu blaszek miażdżycowych . Mają też działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.   Statyny działają na zasadzie blokady dla enzymu, który jest odpowiedzialny za łączenie cząstek cholesterolu i białek transportujących go. Ponadto statyny wychwytują zły cholesterol i przenoszą go do wątroby. Wątroba natomiast usuwa cholesterol LDL z organizmu. Przyjmowanie statyn zmniejsza poziom złego cholesterolu o 18-55% oraz stężenie trójglicerydów o 7-30%. Leki te zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL o 5-15%. Długotrwałe przyjmowanie statyn przez osoby zagrożone kamicą żółciową zmniejsza ryzyko pojawienia się kamieni. Statyny ograniczają również ryzyko wystąpienia udaru mózgu.   Najbardziej znane badania na temat statyn to np. WOSCOPS przeprowadzone przez West of Scotland Coronary Prevention Study Group ( zobacz badania ) i badania Scandinavian Simvastatin Survival Study, tzw. 4S ( zobacz badania ). Kto może stosować statyny, a kto powinien ich unikać? Statyny są podawane osobom, u których została rozpoznana choroba...

Nasze akcje
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner