Reklama

Przetwory z cukinii mają wiele składników odżywczych i są bardzo smaczne. Będą świetnym dodatkiem do obiadu, szczególnie wtedy, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców. Poniżej znajdziecie 3 sprawdzone przepisy na przetwory z cukinii: marynowaną cukinię, zimową sałatkę z papryką i cukinią oraz cukinię w pomidorach.

Reklama

Cukinia coraz częściej wykorzystywana jest do zimowych przetworów. Jest doskonałą alternatywą dla ogórków konserwowych, patisonów marynowanych czy papryki w occie.

Promocje Leroy Merlin to gwarancja atrakcyjnych cen – już dziś kup duży regał na domowe przetwory!

Przepis na cukinię marynowaną

Składniki

  • 2 kg cukinii
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • czosnek
  • pieprz czarny w ziarnach
  • gorczyca
  • ziele angielskie

Jak zrobić cukinię w occie?

  1. Cukinię dokładnie umyć i pokroić w plasterki o grubości 1 cm.
  2. Do każdego słoika wrzucić: ząbek czosnku, kilka ziaren gorczycy, kilka ziaren pieprzu, 3 kulki ziela angielskiego.
  3. W garnku zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Gotować przez 10 minut.
  4. W słoikach układamy dość ciasno cukinię.
  5. Do słoików z cukinią wlewamy zalewę.
  6. Dokładnie zakręcić. Słoiki wstawić do gotującej się wody na 15 minut, woda powinna sięgać do 3/4 słoika.
  7. Słoiki wyciągamy z wrzątku i stawiamy spodem do góry.

Przepis na sałatkę z cukinii i papryki

Składniki

  • 3 kg cukinii
  • 3 czerwone papryki
  • 4 cebule
  • czosnek
  • 5 łyżek soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 szklanki wody
  • szklanka octu 10%
  • szklanka cukru

Jak zrobić zimową sałatkę z cukinią i papryką?

  1. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plastry. Wrzucamy do dużej miski.
  2. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do cukinii. Cukinię z cebulą solimy, mieszamy i odstawiamy na minimum 3 godziny.
  3. W tym czasie kroimy paprykę w cienkie, krótkie paseczki.
  4. Po 3 godzinach cukinię z cebulą odciskamy z soku. Dodajemy paprykę.
  5. W dużym garnku przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z octem i cukrem.
  6. Do każdego słoika wrzucamy przygotowane warzywa i ząbek czosnku. Zalewamy wrzącą zaprawą.
  7. Do każdego słoika wlewamy 2 łyżki oleju i pasteryzujemy przez 10 minut od zagotowania.

Cukinia w pomidorach - prosty przepis

Składniki

Jak zrobić cukinię w pomidorach na zimę?

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać pomidory i smażyć 5 minut. Dodać cukinię i gotować jeszcze przez 2 minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i papryką. Cukinię w pomidorach przełożyć do słoików, dokładnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama