Cukinia – przepisy na przetwory z cukinii
Cukinia – przepisy na przetwory z cukinii
Przetwory z cukinii mają wiele składników odżywczych i są bardzo smaczne. Będą świetnym dodatkiem do obiadu, szczególnie wtedy, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców. Poniżej znajdziecie 3 sprawdzone przepisy na przetwory z cukinii: marynowaną cukinię, zimową sałatkę z papryką i cukinią oraz cukinię w pomidorach.
Cukinia coraz częściej wykorzystywana jest do zimowych przetworów. Jest doskonałą alternatywą dla ogórków konserwowych, patisonów marynowanych czy papryki w occie.
Promocje Leroy Merlin to gwarancja atrakcyjnych cen – już dziś kup duży regał na domowe przetwory!
Przepis na cukinię marynowaną
Składniki
- 2 kg cukinii
- 4 szklanki wody
- 2 szklanki octu 10%
- szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- czosnek
- pieprz czarny w ziarnach
- gorczyca
- ziele angielskie
Jak zrobić cukinię w occie?
- Cukinię dokładnie umyć i pokroić w plasterki o grubości 1 cm.
- Do każdego słoika wrzucić: ząbek czosnku, kilka ziaren gorczycy, kilka ziaren pieprzu, 3 kulki ziela angielskiego.
- W garnku zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Gotować przez 10 minut.
- W słoikach układamy dość ciasno cukinię.
- Do słoików z cukinią wlewamy zalewę.
- Dokładnie zakręcić. Słoiki wstawić do gotującej się wody na 15 minut, woda powinna sięgać do 3/4 słoika.
- Słoiki wyciągamy z wrzątku i stawiamy spodem do góry.
Przepis na sałatkę z cukinii i papryki
Składniki
- 3 kg cukinii
- 3 czerwone papryki
- 4 cebule
- czosnek
- 5 łyżek soli
- 1/2 szklanki oleju
- 4 szklanki wody
- szklanka octu 10%
- szklanka cukru
Jak zrobić zimową sałatkę z cukinią i papryką?
- Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plastry. Wrzucamy do dużej miski.
- Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do cukinii. Cukinię z cebulą solimy, mieszamy i odstawiamy na minimum 3 godziny.
- W tym czasie kroimy paprykę w cienkie, krótkie paseczki.
- Po 3 godzinach cukinię z cebulą odciskamy z soku. Dodajemy paprykę.
- W dużym garnku przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z octem i cukrem.
- Do każdego słoika wrzucamy przygotowane warzywa i ząbek czosnku. Zalewamy wrzącą zaprawą.
- Do każdego słoika wlewamy 2 łyżki oleju i pasteryzujemy przez 10 minut od zagotowania.
Cukinia w pomidorach - prosty przepis
Składniki
- 3 kg pomidorów
- 2 kg cukinii
- 2 cebule
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, świeżo mielony pieprz, łyżka soli, łyżeczka cukru.
Jak zrobić cukinię w pomidorach na zimę?
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać pomidory i smażyć 5 minut. Dodać cukinię i gotować jeszcze przez 2 minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i papryką. Cukinię w pomidorach przełożyć do słoików, dokładnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.