2 przepisy na dyniowe dania: zupa z dyni na rosole i placki z dyniowego miąższu z dodatkiem słodkiej papryki
Zupa dyniowa najlepiej smakuje gotowana na drobiowym rosole. Miąższ, bagietkę, ser i śmietanę zapieka się w piekarniku, potem miksuje na gładką masę i dodaje bulion. Placki z dyni w wersji na słono dobrze komponują się ze słodką papryką i gałką muszkatołową.
Zupa dyniowa najlepiej smakuje gotowana na drobiowym rosole. Miąższ, bagietkę, ser i śmietanę zapieka się w piekarniku, potem miksuje na gładką masę i dodaje bulion. Placki z dyni w wersji na słono dobrze komponują się ze słodką papryką i gałką muszkatołową.
Zupę z dyni robi się na bulionie. Rosół z kury najlepiej ugotować dzień wcześniej, żeby wywar się „przegryzł” i był bardziej aromatyczny.
Zupa z dyni, krok po kroku
Składniki:
- 1 litr bulionu rosołowego,
- 1 duża dynia,
- 500 mililitrów śmietany kremówki 36 procentowej,
- 500 gramów żółtego sera,
- 1 długa bagietka,
- 1 łyżka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu.
Czas przygotowania: około 2,5 godziny
Stopień trudności: średni
Sposób przygotowania:
- Odkrój „kapelusz” z dyni i wydrąż jej środek.
- Miąższ poszatkuj na drobne kawałki.
- Bagietkę i ser pokrój na małe kostki.
- Miąższ, pieczywo oraz ser włóż na dno wydrążonej dyni i zalej śmietaną.
- Dynię przykryj i wstaw do piekarnika (rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza).
- Piecz około 2 godziny.
- Wyjmij zawartość dyni do dużego garnka i zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Dolej bulion rosołowy.
- Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem.
- Doprowadź zupę do wrzenia.
Smacznego!
Podawanie i urozmaicanie przepisu na zupę dyniową
Zupę z dyni można podawać z grzankami i odrobiną śmietany (dla ozdoby talerza). Przepis na dynię można urozmaicić, dodając np. czosnek, marchewkę i cebulę.
Placki z dyni na słono, krok po kroku
Podczas smażenia przyda się ręcznik papierowy, który pochłonie tłuszcz ze świeżo usmażonych placków dyniowych.
Składniki:
- 500 gramów miąższu z dyni (około 2 szklanki),
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej lub zwykłej,
- 3 jajka,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta słodkiej papryki w proszku.
Czas przygotowania: około 20 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Miąższ z dyni przetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
- Wbij jajka i dodaj mąkę.
- Przypraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem i papryką.
- Dodaj proszek do pieczenia (możesz z niego zrezygnować, ale wtedy placki będą mniej puszyste).
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Ciasto nakładaj łyżką i smaż placki, aż się zarumienią i „zetną” z góry (około 1,5 minuty na każdą stronę).
- Usmażone racuchy układaj na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
Sos do placków z dyni
Placki z dyni można jeść „na sucho” lub z sosem, np. serowym lub pomidorowym.
- Urozmaić swoją kuchnię! Wypróbuj, nasze ciasto z dyni.
- Z roślinami dyniowatymi dobrze komponuje się imbir. Poznaj właściwości zdrowotne tej przyprawy.
- Dynia doskonale nadaje się do słodkich wypieków. Przekonaj się i przygotuj babkę z dyni.