Reklama

Zupa dyniowa najlepiej smakuje gotowana na drobiowym rosole. Miąższ, bagietkę, ser i śmietanę zapieka się w piekarniku, potem miksuje na gładką masę i dodaje bulion. Placki z dyni w wersji na słono dobrze komponują się ze słodką papryką i gałką muszkatołową.

Reklama

Zupę z dyni robi się na bulionie. Rosół z kury najlepiej ugotować dzień wcześniej, żeby wywar się „przegryzł” i był bardziej aromatyczny.

Zupa z dyni, krok po kroku

Składniki:

  • 1 litr bulionu rosołowego,
  • 1 duża dynia,
  • 500 mililitrów śmietany kremówki 36 procentowej,
  • 500 gramów żółtego sera,
  • 1 długa bagietka,
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu.

Czas przygotowania: około 2,5 godziny

Stopień trudności: średni

Sposób przygotowania:

  • Odkrój „kapelusz” z dyni i wydrąż jej środek.
  • Miąższ poszatkuj na drobne kawałki.
  • Bagietkę i ser pokrój na małe kostki.
  • Miąższ, pieczywo oraz ser włóż na dno wydrążonej dyni i zalej śmietaną.
  • Dynię przykryj i wstaw do piekarnika (rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza).
  • Piecz około 2 godziny.
  • Wyjmij zawartość dyni do dużego garnka i zmiksuj blenderem na gładką masę.
  • Dolej bulion rosołowy.
  • Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem.
  • Doprowadź zupę do wrzenia.

Smacznego!

Podawanie i urozmaicanie przepisu na zupę dyniową

Zupę z dyni można podawać z grzankami i odrobiną śmietany (dla ozdoby talerza). Przepis na dynię można urozmaicić, dodając np. czosnek, marchewkę i cebulę.

Placki z dyni na słono, krok po kroku

Podczas smażenia przyda się ręcznik papierowy, który pochłonie tłuszcz ze świeżo usmażonych placków dyniowych.

Składniki:

  • 500 gramów miąższu z dyni (około 2 szklanki),
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej lub zwykłej,
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta słodkiej papryki w proszku.

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Miąższ z dyni przetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
  • Wbij jajka i dodaj mąkę.
  • Przypraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem i papryką.
  • Dodaj proszek do pieczenia (możesz z niego zrezygnować, ale wtedy placki będą mniej puszyste).
  • Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Ciasto nakładaj łyżką i smaż placki, aż się zarumienią i „zetną” z góry (około 1,5 minuty na każdą stronę).
  • Usmażone racuchy układaj na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!

Sos do placków z dyni

Placki z dyni można jeść „na sucho” lub z sosem, np. serowym lub pomidorowym.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama