Czerwona porzeczka.
©adrian_am13/Fotolia
Styl życia

Przepis na ciasto z czerwonymi porzeczkami i bezą na kruchym spodzie

Przepis na ciasto z czerwonymi porzeczkami i bezą na kruchym spodzie

Beza i czerwone porzeczki to idealne połączenie - ciasto nie wychodzi ani zbyt słodkie, ani zbyt kwaśne. Spód jest chrupiący, a masa rozpływa się w ustach. Czerwone porzeczki są bardzo zdrowe, a jednocześnie świetnie się komponują w wielu deserach. Przygotowaliśmy dla Was prosty przepis na ciasto z porzeczkami i bezą.

Ciasto z owocami na kruchym spodzie to świetny wybór przez cały rok. Latem skorzystaj ze świeżych porzeczek, najlepiej czerwonych, ale mogą być także czarne. Zimą możesz użyć do ciasta mrożonych owoców. Prawidłowo przygotowana beza powinna być chrupka na zewnątrz i mięciutka w środku.

 

Przepis na ciasto z porzeczkami i bezą

 

Kasia gotuje z Polki.pl: babeczki z malinami

Składniki na ciasto z porzeczkami

  • 200 g mąki
  • 15 g masła
  • 3 żółtka jaja
  • 1 jajko
  • 75 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g porzeczek
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

 

Składniki na bezę

  • 3 białka jaja
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu winnego

 

Jak przygotować ciasto z czerwonymi porzeczkami i bezą?

 

  1. Przesianą mąkę, pokrojone masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia utrzeć na kruszonkę. Dodaj jajka i żółtka. Ugnieść gładkie ciasto.
  2. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  4. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Spód formy wyłożyć ciastem. Piec około 20 minut.
  5. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać. Dodać skrobię ziemniaczaną i ocet. Miksować jeszcze 2 minuty.
  6. Umyte porzeczki zmieszać z mąką ziemniaczaną.
  7. Na kruchy spód wyłożyć bezę i porzeczki.
  8. Piec przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie w 100 stopniach przez 10 minut.

 

Zobacz także
Czarna porzeczka w misce i garnuszku.

Przepis na smaczne ciasto, muffinki i kisiel z czarnej porzeczki

Czerwona porzeczka.

Czerwone porzeczki - składniki odżywcze, właściwości zdrowotne, kalorie. Przepis na sok z czerwonych porzeczek

Przepis na wegańskie kruche ciasto

Przepis na kruche ciasto wegańskie: podstawowy i przepis na ciasto bez glutenu

 

Czarna porzeczka w misce i garnuszku.
©alekseyliss/fotolia
Styl życia
Przepis na smaczne ciasto, muffinki i kisiel z czarnej porzeczki
Czarna porzeczka przede wszystkim stosowana jest do przetworów. Można jednak przy jej użyciu przygotować również ciasta, muffinki i kisiele.

Czarna porzeczka przede wszystkim stosowana jest do przetworów. Można jednak przy jej użyciu przygotować również ciasta, muffinki i kisiele.   Czarne porzeczki zawierają ogromne ilości witaminy C . Zapobiegają infekcjom układu oddechowego, artretyzmowi i reumatyzmowi . Stosowane są również jako okłady na ukąszenia komarów i meszek . Są bogate w flawonoidy (antyoksydanty) i pomagają w usuwaniu metali ciężki z organizmu (m.in. ołowiu i kadmu). Muffinki z czarną porzeczką Popularna w krajach anglosaskich muffinka idealnie smakuje przygotowana razem ze słodkimi dodatkami , np. czarną porzeczką.   Potrzebujesz: dwóch misek, foremki na muffinki.   Składniki: pół szklanki czarnych porzeczek, szklanka mleka, 2 jajka, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 125 ml oleju, 125 ml jogurtu naturalnego, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj porzeczki i wyciągnij z nich ogonki. W misce wymieszaj mąkę, cukier wanilinowy, zwykły cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce połącz ze sobą mleko, jajka, olej i jogurt naturalny. Wsyp zawartość pierwszej miski do drugiej i zamieszaj. Foremki napełnij przygotowaną masą. Na wierzch muffinek powkładaj porzeczki. Włóż foremki do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez 20 minut. Gotowe. Domowy kisiel z porzeczkami i malinami Domowy kisiel smakuje dużo lepiej, niż ten z proszku kupiony w sklepie. Z dodatkiem porzeczek uwalnia swój słodki i miły aromat . Idealnie nadaje się na lekki deser po obiedzie.   Potrzebujesz: dwóch garnków.   Składniki: 200 ml soku z malin, 200 ml soku z czarnych porzeczek, 200 ml wody, 2 łyżki...

©noirchocolate/Fotolia
Styl życia
Ciasto gruszkowe z cappuccino lub migdałami - przepis krok po kroku
Do zrobienia ciasta z gruszek nie potrzeba miksera ani blendera. Wystarczy zwykła trzepaczka, papier do pieczenia i prosta tortownica. Przygotowanie ciasta jest łatwe i zajmuje około 90 minut.

Do zrobienia ciasta z gruszek nie potrzeba miksera ani blendera. Wystarczy zwykła trzepaczka, papier do pieczenia i prosta tortownica. Przygotowanie ciasta jest łatwe i zajmuje około 90 minut.   Ciasta z gruszek idealnie nadają się na zimowo-jesienną aurę . Są delikatne, soczyste, nieco słodkie i zdecydowanie bardzo aromatyczne. Warto je podawać z dobrą kawą, herbatą, a nawet lodami. Właściwości gruszek Gruszki bogate są w potas , który obniża ciśnienie i hamuje zlepianie się płytek krwi. Dodatkowo są polecane dla osób z zaparciami lub biegunką. Wbrew obiegowej opinii, gruszki nie są ciężkostrawne i mogą je jeść nawet osoby wrażliwe. Nie są one również kaloryczne, ponieważ 100 g gruszki to jedynie 57 kcal. Ciasto z gruszkami i cappuccino Pomysł na delikatne ciasto kawowe z soczystymi gruszkami. Jest łatwe w przygotowaniu, nie zawiera zbędnego tłuszczu i smakuje wyśmienicie.   Potrzebujesz: tortownicy 24 cm.   Składniki: 5 łyżek mąki tortowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki czekoladowego cappuccino w proszku, 1 łyżka kawy zbożowej, 5 jajek, 5 łyżek cukru trzcinowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 gruszki, 250 ml śmietanki 30%.   Czas przygotowania: 90 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Wymieszaj obie mąki, proszek do pieczenia, cappuccino i kawę zbożową. Oddziel żółtka od białka. Ubij białka z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, a następnie dodawaj stopniowo kolejne żółtka. Do masy wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Gruszki obierz i pokrój na kawałki. Owoce...

©photocrew/Fotolia
Styl życia
Ciasto z rabarbarem – 2 sprawdzone, proste przepisy na ciasto z rabarbarem: z bezą i jabłkami
Ciasto z rabarbarem – 2 sprawdzone, proste przepisy na ciasto z rabarbarem: z bezą i jabłkami

Rabarbar najlepiej wykorzystać przygotowując z niego deser. To popularne warzywo jest bogate w witaminy, sole mineralne i błonnik. Mimo charakterystycznego, kwaskowatego smaku doskonale sprawdzi się jako odświeżający i bardzo ciekawy dodatek – w szczególności do ciast z rabarbarem . Rabarbar, czyli rzewień, w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku. Warto włączyć rabarbar do letniego jadłospisu ze względu na jego oryginalny, nieco cierpki smak oraz zawartość cennych substancji odżywczych, takich jak m. in: witamina C , sód, potas, żelazo, magnez oraz błonnik. Świeży rabarbar najlepiej wykorzystywać w potrawach do końca czerwca. Później jego kłącza stają się nieprzyjemnie gorzkie.   Przepis na proste ciasto z rabarbarem i jabłkami   Składniki na ciasto z rabarbarem i jabłkiem: 200 g margaryny lub masła , 1 kłącze rabarbaru, 1 średniej wielkości jabłko, np. antonówka, 1 szklanka cukru, 1 małe opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder do dekoracji, bułka tarta lub otręby (owsiane, pszenne) do wysypania blaszki/tortownicy.    Stopień trudności: łatwe   Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia   Jak przygotować ciasto z rabarbarem i jabłkami?   1. W małym rondelku rozpuść margarynę (zostaw odrobinę margaryny na papierku – do wysmarowania tortownicy), dodaj wodę i cukier (również waniliowy). Podgrzewaj do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie dopuść do wrzenia. Odstaw do ostudzenia. 2. Przygotuj owoce. Rabarbar umyj, obierz i pokrój w małe kawałki (około 2-3cm), usuń wszystkie włókna i niteczki. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik