Przepis na ciasto z czerwonymi porzeczkami i bezą na kruchym spodzie
Przepis na ciasto z czerwonymi porzeczkami i bezą na kruchym spodzie
Opublikowano: środa, 26 czerwca 2019 16:00
Reklama
Beza i czerwone porzeczki to idealne połączenie - ciasto nie wychodzi ani zbyt słodkie, ani zbyt kwaśne. Spód jest chrupiący, a masa rozpływa się w ustach. Czerwone porzeczki są bardzo zdrowe, a jednocześnie świetnie się komponują w wielu deserach. Przygotowaliśmy dla Was prosty przepis na ciasto z porzeczkami i bezą.
Reklama
Ciasto z owocami na kruchym spodzie to świetny wybór przez cały rok. Latem skorzystaj ze świeżych porzeczek, najlepiej czerwonych, ale mogą być także czarne. Zimą możesz użyć do ciasta mrożonych owoców. Prawidłowo przygotowana beza powinna być chrupka na zewnątrz i mięciutka w środku.
Przepis na ciasto z porzeczkami i bezą
Składniki na ciasto z porzeczkami
- 200 g mąki
- 15 g masła
- 3 żółtka jaja
- 1 jajko
- 75 g cukru pudru
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g porzeczek
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Składniki na bezę
- 3 białka jaja
- 150 g cukru
- szczypta soli
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu winnego
Jak przygotować ciasto z czerwonymi porzeczkami i bezą?
- Przesianą mąkę, pokrojone masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia utrzeć na kruszonkę. Dodaj jajka i żółtka. Ugnieść gładkie ciasto.
- Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Spód formy wyłożyć ciastem. Piec około 20 minut.
- Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać. Dodać skrobię ziemniaczaną i ocet. Miksować jeszcze 2 minuty.
- Umyte porzeczki zmieszać z mąką ziemniaczaną.
- Na kruchy spód wyłożyć bezę i porzeczki.
- Piec przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie w 100 stopniach przez 10 minut.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama