Przepis na wegańskie carpaccio z buraków. Tradycyjna włoska przystawka w wersji bezmięsnej
Carpaccio z buraków jest wegańską wersją tradycyjnego carpaccio z wołowiny. Jest to bardzo prosta w przygotowaniu przystawka, która dobrze sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach. Do wegetariańskiej wersji tego dania można dodać, dobrze komponujący się z burakiem, ser typu feta lub ser kozi.
Carpaccio z buraków jest wegańską wersją tradycyjnego carpaccio z wołowiny. Jest to bardzo prosta w przygotowaniu przystawka, która dobrze sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach. Do wegetariańskiej wersji tego dania można dodać, dobrze komponujący się z burakiem, ser typu feta lub ser kozi.
Carpaccio jest tradycyjną włoską przystawką, którą w wersji klasycznej przyrządza się z surowego mięsa wołowego. Danie to powstało w latach 50. XX w., a jego pomysłodawcą był wenecki restaurator, który wymyślił je z myślą o swojej przyjaciółce, która ze względów zdrowotnych, musiała zrezygnować z jedzenia smażonego i gotowanego mięsa. Odkąd przygotowano pierwsze carpaccio, upłynęło wiele czasu, a w raz z nim powstało wiele wariacji na temat tej włoskiej przystawki. Dużą popularnością cieszy się carpaccio z tuńczyka, łososia, cielęciny, a także owoców. Potrawę można przygotować także z buraków, które mają wiele właściwości zdrowotnych, a ich jedzenie poleca się osobom zmagającym się z wysokim ciśnieniem tętniczym.
Przepis na carpaccio z buraków
Składniki:
- 2-3 średniej wielkości buraki,
- 6 suszonych śliwek,
- ok. 100 g prażonych pistacji lub ziaren słonecznika,
- ok. 200-300 g rukoli.
Do wegetariańskiej wersji tej przystawki można dodać ser kozi lub ser typu feta.
Sos do carpaccio z buraków przygotowuje się z:
- 3 łyżek stołowych oleju lnianego,
- 3 łyżek stołowych oleju balsamicznego,
- 1 łyżki syropu klonowego,
- szczypty cynamonu,
- soli i pieprzu do smaku.
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania
1. Na początku dokładnie umyj buraki, pokrój na ćwiartki, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180˚ (stopień miękkości można sprawdzić widelcem).
2. Następnie upieczone i ostudzone buraki obierz ze skóry i pokrój na cieniutkie plasterki i ułóż je ładnie na dużym i płaskim talerzu.
3. W dalszej kolejności do pokrojonych buraków dodaj rukolę, a także pokrojone w plasterki śliwki.
4. Na samym końcu przygotuj sos do sałatki – wymieszaj wszystkie składniki do dressingu i polej nim sałatkę. Całość posyp uprażonymi ziarnami słonecznika lub pistacjami.
Smacznego!