Domowa bagietka czosnkowo-ziołowa – przepis na ciasto drożdżowe i masło czosnkowe
Pieczywo czosnkowe przygotowuje się z ciasta na bazie drożdży, mąki, wody, mleka i oliwy. Po wyrobieniu masy drożdżowej kroi się ją na 5 równych części i zapieka w piekarniku około 15 minut. Pieczywo nacina się nożem i szczeliny w bułce smaruje masłem czosnkowym. Całość owija się w folię aluminiową i ponownie piecze w piekarniku.
Pieczywo czosnkowe przygotowuje się z ciasta na bazie drożdży, mąki, wody, mleka i oliwy. Po wyrobieniu masy drożdżowej kroi się ją na 5 równych części i zapieka w piekarniku około 15 minut. Pieczywo nacina się nożem i szczeliny w bułce smaruje masłem czosnkowym. Całość owija się w folię aluminiową i ponownie piecze w piekarniku.
Pieczywo czosnkowe to doskonały dodatek do sałatek, np. greckiej lub cezara. Bagietki z czosnkiem można podać do czerwonego barszczu, kremu z groszku, kukurydzy albo brokułów.
Przepis na masło czosnkowe
Masło czosnkowe jest nieodłącznym elementem czosnkowej bagietki. Dodatek najlepiej przygotować z masła o temperaturze pokojowej.
Potrzebujesz:
- małej miski,
- praski do czosnku.
Składniki:
- 3 łyżki masła roślinnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka pietruszki,
- 0,5 łyżeczki oregano.
Czas przygotowania: 5 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Masło przełóż do miski.
- Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do naczynia razem z oregano.
- Pietruszkę drobno posiekaj i dokładnie wymieszaj z resztą składników.
Gotowe!
Bagietka czosnkowa – przepis na ciasto drożdżowe
Bagietki można zrobić samodzielnie z ciasta na bazie mąki, drożdży, wody i oleju. W pierwszej kolejności piecze się ciasto, a później dodaje masło czosnkowe i zapieka całość przez kilkanaście minut w piekarniku.
Potrzebujesz:
- miski,
- sitka,
- stolnicy,
- ścierki kuchennej,
- blachy do pieczenia,
- noża,
- foli aluminiowej.
Składniki (na 5 bagietek):
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki przegotowanej, letniej wody,
- 1/3 szklanki mleka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki suszonych drożdży,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Drożdże połącz z cukrem i mieszaj, aż składniki połączą się.
- Mąkę przesiej przez sito do miski i dodaj sól, mleko, wodę i oliwę.
- Wlej rozpuszczone drożdże i wymieszaj z resztą składników.
- Ciasto wyrabiaj na stolnicy około 5 minut, aż zrobi się jednolite i jędrne.
- Jeżeli masa będzie się kleić – dodaj mąki, a gdy zrobi się twarda – wlej odrobinę ciepłej wody.
- Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ścierką i odstaw na godzinę.
- Podziel masę na 5 równych części.
- Każdą z nich rozwałkuj dłońmi na kształt podłużnej bagietki.
- Ciasto połóż na blasze w około 10 centymetrowych odstępach.
- Natnij bagietki nożem pod kątem 45 stopni (wystarczą 3 nacięcia na jednej).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza.
- Piecz bułki około 15 minut.
- Każdą bagietkę ponacinaj w 2 centymetrowych odstępach, a szczeliny posmaruj masłem czosnkowym.
- Pieczywo zawiń w folię aluminiową.
- Piecz bagietki w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez kwadrans.
- Wyjmij pieczywo z folii.
- Bagietki najlepiej smakują na ciepło.
Smacznego!
- Szukasz napoju, który zastąpi kawę i herbatę, ale nie ma kofeiny? Wypróbuj bezkofeinową herbataę honeybush i dowiedz się, jak ją parzyć.
- Wykorzystaj w kuchni intensywne, słodkie pomidory. Poznaj pomidory kumato - czy są zdrowe?
- Bułki, bagietki, chałki, chleb... Czy pieczywo pszenne jest zdrowe?
- Czym zastępujesz pieczywo? Uważane za zdrowe pieczywo chrupkie jest bardzo kaloryczne.
- Bułki pieczone na zakwasie są chrupiące, odrobinę wilgotne w środku i delikatne w smaku. Zobacz jak upiec bułki na zakwasie!