Reklama

Pieczywo czosnkowe przygotowuje się z ciasta na bazie drożdży, mąki, wody, mleka i oliwy. Po wyrobieniu masy drożdżowej kroi się ją na 5 równych części i zapieka w piekarniku około 15 minut. Pieczywo nacina się nożem i szczeliny w bułce smaruje masłem czosnkowym. Całość owija się w folię aluminiową i ponownie piecze w piekarniku.

Reklama

Pieczywo czosnkowe to doskonały dodatek do sałatek, np. greckiej lub cezara. Bagietki z czosnkiem można podać do czerwonego barszczu, kremu z groszku, kukurydzy albo brokułów.

Przepis na masło czosnkowe

Masło czosnkowe jest nieodłącznym elementem czosnkowej bagietki. Dodatek najlepiej przygotować z masła o temperaturze pokojowej.

Potrzebujesz:

  • małej miski,
  • praski do czosnku.

Składniki:

  • 3 łyżki masła roślinnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka pietruszki,
  • 0,5 łyżeczki oregano.

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Masło przełóż do miski.
  • Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do naczynia razem z oregano.
  • Pietruszkę drobno posiekaj i dokładnie wymieszaj z resztą składników.

Gotowe!

Bagietka czosnkowa – przepis na ciasto drożdżowe

Bagietki można zrobić samodzielnie z ciasta na bazie mąki, drożdży, wody i oleju. W pierwszej kolejności piecze się ciasto, a później dodaje masło czosnkowe i zapieka całość przez kilkanaście minut w piekarniku.

Potrzebujesz:

  • miski,
  • sitka,
  • stolnicy,
  • ścierki kuchennej,
  • blachy do pieczenia,
  • noża,
  • foli aluminiowej.

Składniki (na 5 bagietek):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki przegotowanej, letniej wody,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Drożdże połącz z cukrem i mieszaj, aż składniki połączą się.
  • Mąkę przesiej przez sito do miski i dodaj sól, mleko, wodę i oliwę.
  • Wlej rozpuszczone drożdże i wymieszaj z resztą składników.
  • Ciasto wyrabiaj na stolnicy około 5 minut, aż zrobi się jednolite i jędrne.
  • Jeżeli masa będzie się kleić – dodaj mąki, a gdy zrobi się twarda – wlej odrobinę ciepłej wody.
  • Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ścierką i odstaw na godzinę.
  • Podziel masę na 5 równych części.
  • Każdą z nich rozwałkuj dłońmi na kształt podłużnej bagietki.
  • Ciasto połóż na blasze w około 10 centymetrowych odstępach.
  • Natnij bagietki nożem pod kątem 45 stopni (wystarczą 3 nacięcia na jednej).
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza.
  • Piecz bułki około 15 minut.
  • Każdą bagietkę ponacinaj w 2 centymetrowych odstępach, a szczeliny posmaruj masłem czosnkowym.
  • Pieczywo zawiń w folię aluminiową.
  • Piecz bagietki w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez kwadrans.
  • Wyjmij pieczywo z folii.
  • Bagietki najlepiej smakują na ciepło.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama