Reklama

Babka lancetowata znana jest także pod nazwą babka wąskolistna lub języczki polne. Jest to gatunek byliny o długich wąskich liściach. Zawierają one aukubinę, pektyny, sole mineralne, substancje śluzowe, garbniki, flawonoidy i kwasy: waniliowy, fumarowy, cynamonowy, benzoesowy.

Reklama

Zastosowanie babki lancetowatej

Babka lancetowata to roślina lecznicza. Stosowana wewnętrznie babka lancetowata ma właściwości moczopędne. Zmniejsza przekrwienie organizmu i działa wykrztuśnie. Zalecana jest w przypadku rozwolnień i zapalenia żołądka. Babka lancetowata ma właściwości antybiotyczne. Oczyszcza płuca i krew. Działa ściągająco i rozkurczowo na mięśnie górnych dróg oddechowych. Zapobiega powstawaniu zapaleń w jamie ustnej. Babka lancetowata przyspiesza regenerację naskórka w przypadku ran, hemoroidów i oparzeń. Może być stosowana jako okład na opuchlizny, otwarte rany cięte lub pęknięcia. Dzięki zawartym w składzie garbnikom złagodzi także miejsce ukąszenia owadów lub zwierząt. Babka lancetowata osłania wątrobę. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Mimo wielu prozdrowotnych właściwości babki lancetowatej, nie powinny jej pić kobiety w ciąży, matki karmiące piersią i dzieci, ponieważ, jak większość ziół, może wywoływać reakcje uczulające.

Jak stosować babkę lancetowatą?

Z babki lancetowatej można przygotować okłady, napary, syropy, ekstrakty i syropy.

  • syrop z babki lancetowatej – syrop wyciskany jest z liści babki lancetowatej. Zaleca się go w przypadku infekcji płuc, biegunki, kaszlu lub zapalenia pęcherza. Przy tego typu schorzeniach należy pić ok. 10 ml syropu dziennie.
  • sok z babki lancetowatej – sok uzyskuje się przez zmiażdżenie świeżych liści w moździerzu i odsączenie płynu. Sok można stosować zewnętrznie do przemywania ran.
  • okład z babki lancetowatej – świeże liście babki lancetowatej należy oczyścić i osuszyć ręcznikiem. Przyłożony bezpośrednio na ranę liść przyspieszy proces gojenia rany i złagodzi obrzęk po ukąszeniu.
  • płukanka z babki lancetowatej – wyciśnięty sok z liści należy rozrzedzić z przegotowaną letnią wodą (w proporcji 1:1). Preparat można stosować na zapalenia dziąseł i na ból gardła.
  • napar z babki lancetowatej – przygotowywany jest z suszonych liści babki lancetowatej. Jedną łyżkę suszu należy zalać 350 ml ciepłej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Po zagotowaniu odstawić napar do ostygnięcia. Można pić 1-2 szklanki naparu w ciągu dnia.
Reklama

Przepis na syrop z babki lancetowatej

Trzy szklanki świeżych liści babki lancetowatej (ok. 180 g) zmiażdż w moździerzu i odciśnij z nich sok. Sok wymieszaj z 250 ml czystego, płynnego miodu i regularnie mieszając podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Syrop ostudź i przelej do szklanej butelki. Należy podawać łyżkę syropu z babki lancetowatej w przypadku kaszlu, anemii, bólu gardła lub zespołu ogólnego przemęczenia. Niewskazane jest picie więcej niż 3 łyżek stołowych soku z babki lancetowatej dziennie.

Reklama
Reklama
Reklama