Reklama

Ciekawym pomysłem na grilla są udka na ostro z ziołami i przyprawami. Na obiad sprawdzi się kurczak z czosnkiem, tymiankiem i cytryną. Do pracy warto zabrać pieczone skrzydełka skropione miodem, oliwą, oregano, bazylią i rozmarynem.

Reklama

Zioła i przyprawy nie zawierają tłuszczu, są natomiast bogate w witaminy, minerały i błonnik. Nadają daniom aromatu, pobudzają trawienie i z powodzeniem zastępują sól.

Udka z kurczaka na ostro na grilla

Udka z kurczaka w ostrych ziołach i przyprawach to świetna propozycja na grilla w gronie znajomych. Soczyste i aromatyczne mięso z powodzeniem zastąpi kiełbasę lub kaszankę. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Składniki (na jedną porcję):

  • 2 udka z kurczaka,
  • 1 łyżeczka oliwy z chili,
  • pół łyżeczki ostrej papryki suszonej,
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj udka pod bieżącą wodą i przełóż do miski.
  • Do mięsa dodaj oliwę oraz wszystkie przyprawy i dobrze wymieszaj.
  • Grilluj aż skórka będzie chrupiąca i złocista, a mięso miękkie w środku.

Dobra rada: udka możesz zamarynować w oliwie i przyprawach dzień przed imprezą. W ten sposób mięso będzie miało jeszcze bardziej intensywny smak.

Pieczona pierś kurczak z ziołami i czosnkiem na obiad

Pieczony kurczak z dodatkiem czosnku, cytryny i ziół to idealna potrawa na rodzinny obiad. Świetnie zastąpi zwykłe filety w pełnej tłuszczu panierce. Kurczaka warto podać z pieczonymi ziemniakami, sałatką, gotowanymi warzywami lub brązowym ryżem.

Składniki (na 4 porcje):

  • pierś z kurczaka (około 500 gramów),
  • świeży sok z 1 cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 drobno posiekane główki czosnku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki soli himalajskiej.

Czas przygotowania: 55 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Mięso umyj, oczyść z kości oraz błonek i przełóż do miski.
  • Do kurczaka dodaj wszystkie składniki, a całość wymieszaj.
  • Odstaw pierś na pół godziny do lodówki.
  • Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Dobra rada: oprócz piersi możesz użyć również tuszki kurczaka.

Aromatyczne skrzydełka do pracy: z miodem i przyprawami

Skrzydełka marynowane w oliwie z oliwek, pieprzu, rozmarynie, szałwii i tymianku to dobry pomysł na lekką, lecz sycącą, przekąskę do pracy. Skrzydełka można zjeść na ciepło lub na zimno, samodzielnie bądź z dodatkiem pieczywa, kaszy, ryżu czy ziemniaków.

Składniki (na jedną porcję):

  • 5 skrzydełek z kurczaka,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanego tymianku,
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanej szałwii,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu płynnego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Mięso umyj i włóż do miski.
  • Skrzydełka wymieszaj z wszystkimi przyprawami, oliwą i miodem.
  • Odstaw na godzinę do lodówki.
  • Piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama