3 proste i szybkie dania na obiad oraz do pracy – kurczak w ziołach i przyprawach na grilla
Ciekawym pomysłem na grilla są udka na ostro z ziołami i przyprawami. Na obiad sprawdzi się kurczak z czosnkiem, tymiankiem i cytryną. Do pracy warto zabrać pieczone skrzydełka skropione miodem, oliwą, oregano, bazylią i rozmarynem.
Ciekawym pomysłem na grilla są udka na ostro z ziołami i przyprawami. Na obiad sprawdzi się kurczak z czosnkiem, tymiankiem i cytryną. Do pracy warto zabrać pieczone skrzydełka skropione miodem, oliwą, oregano, bazylią i rozmarynem.
Zioła i przyprawy nie zawierają tłuszczu, są natomiast bogate w witaminy, minerały i błonnik. Nadają daniom aromatu, pobudzają trawienie i z powodzeniem zastępują sól.
Udka z kurczaka na ostro na grilla
Udka z kurczaka w ostrych ziołach i przyprawach to świetna propozycja na grilla w gronie znajomych. Soczyste i aromatyczne mięso z powodzeniem zastąpi kiełbasę lub kaszankę. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Składniki (na jedną porcję):
- 2 udka z kurczaka,
- 1 łyżeczka oliwy z chili,
- pół łyżeczki ostrej papryki suszonej,
- pół łyżeczki pieprzu czarnego,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- szczypta soli.
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj udka pod bieżącą wodą i przełóż do miski.
- Do mięsa dodaj oliwę oraz wszystkie przyprawy i dobrze wymieszaj.
- Grilluj aż skórka będzie chrupiąca i złocista, a mięso miękkie w środku.
Dobra rada: udka możesz zamarynować w oliwie i przyprawach dzień przed imprezą. W ten sposób mięso będzie miało jeszcze bardziej intensywny smak.
Pieczona pierś kurczak z ziołami i czosnkiem na obiad
Pieczony kurczak z dodatkiem czosnku, cytryny i ziół to idealna potrawa na rodzinny obiad. Świetnie zastąpi zwykłe filety w pełnej tłuszczu panierce. Kurczaka warto podać z pieczonymi ziemniakami, sałatką, gotowanymi warzywami lub brązowym ryżem.
Składniki (na 4 porcje):
- pierś z kurczaka (około 500 gramów),
- świeży sok z 1 cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 drobno posiekane główki czosnku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej,
- pół łyżeczki soli himalajskiej.
Czas przygotowania: 55 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, oczyść z kości oraz błonek i przełóż do miski.
- Do kurczaka dodaj wszystkie składniki, a całość wymieszaj.
- Odstaw pierś na pół godziny do lodówki.
- Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Dobra rada: oprócz piersi możesz użyć również tuszki kurczaka.
Aromatyczne skrzydełka do pracy: z miodem i przyprawami
Skrzydełka marynowane w oliwie z oliwek, pieprzu, rozmarynie, szałwii i tymianku to dobry pomysł na lekką, lecz sycącą, przekąskę do pracy. Skrzydełka można zjeść na ciepło lub na zimno, samodzielnie bądź z dodatkiem pieczywa, kaszy, ryżu czy ziemniaków.
Składniki (na jedną porcję):
- 5 skrzydełek z kurczaka,
- 1 gałązka rozmarynu,
- 1 łyżeczka świeżo posiekanego tymianku,
- 1 łyżeczka świeżo posiekanej szałwii,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka miodu płynnego,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i włóż do miski.
- Skrzydełka wymieszaj z wszystkimi przyprawami, oliwą i miodem.
- Odstaw na godzinę do lodówki.
- Piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Smacznego!
- Planujesz randkę? Zobacz 3 smaczne dania na romantyczną kolację.
- Mięso cielęce jest smaczne i zdrowe. Cielęcina duszona, pieczona i w sosie - przepisy.
- Czarny ryż ma coraz więcej zwolenników. Czarny ryż - właściwości i przepisy.