Dania na romantyczną kolację powinny być wykwintne, lekkie i smaczne, ale proste i szybkie w przygotowaniu. Wybrankowi możesz zaproponować krem z pomidorów i papryki na przystawkę oraz łososia z warzywami jako danie główne. Na deser sprawdzi się panna cotta.

Reklama

Wybór potraw na romantyczną kolację zależy od twoich umiejętności kulinarnych oraz upodobań partnera. Warto podać proste, ale eleganckie posiłki, które już wcześniej sprawdziłaś.

Krem paprykowo-pomidorowy na przystawkę

Na pierwsze danie możesz przyrządzić aromatyczną i rozgrzewającą zupę krem z papryki i pomidorów.

Zobacz także

Składniki (na dwie porcje):

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 4 podłużne czerwone papryki,
  • 1 papryczka chili,
  • 4 pomidory śliwkowe,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 100 gramów startego parmezanu,
  • 100 granów jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej suszonej,
  • 4 świeże listki bazylii,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pomidory i paprykę umyj i usuń gniazda nasienne.
  • Warzywa skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 30 minut (temperatura powinna mieć 180 stopni Celsjusza).
  • Z upieczonych pomidorów i papryki ściągnij skórkę.
  • Warzywa zblenduj z czosnkiem i przyprawami, a następnie dodaj do bulionu.
  • Całość podgrzej, a na koniec przypraw jogurtem.
  • Krem podawaj ze startym parmezanem i liśćmi bazylii.

Dobra rada: do kremu możesz też podać grzanki czosnkowe.

Łosoś z warzywami i sosem, czyli danie główne

Łosoś jest bogaty w kwasy omega, które regulują poziom cholesterolu we krwi. Ryba jest delikatna i doskonale komponuje się z warzywami.

Składniki (na dwie porcje):

  • 400 gramów fileta z łososia bez skórki,
  • 400 gramów mieszanki mrożonych warzyw (dowolnych),
  • 150 gramów jogurtu naturalnego,
  • świeży sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżka świeżo posiekanego koperku,
  • szczypta soli morskiej,
  • szczypta pieprzu ziołowego.

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rybę skrop sokiem z cytryny, posyp solą oraz pieprzem i odstaw na 30 minut.
  • Filety z łososia piecz na parze lub w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 20-30 minut. Do ryby w piekarniku możesz dodać odrobinę (2 cienkie plastry) masła.
  • Warzywa ugotuj na parze lub w wodzie w oddzielnym garnku, aż będą miękkie. Dosól do smaku.
  • Łososia i warzywa przełóż na talerze.
  • Danie polej sosem z jogurtu, soli i koperku.

Dobra rada: do łososia możesz podać schłodzone białe wytrawne wino.

Na deser panna cotta

Panna cotta to popularny włoski deser. Jest delikatny i słodki, a jednocześnie lekki.

Składniki (na dwie porcje):

  • 120 mililitrów mleka,
  • 120 mililitrów śmietany kremówki (30 procent tłuszczu),
  • 30 gramów cukru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 100 gramów malin.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Mleko i śmietanę przelej do rondelka i dodaj cukier.
  • Gotuj na małym ogniu aż do wrzenia płynu.
  • Do żelatyny dodaj łyżkę zimnej wody, wymieszaj i dodaj do mleka i śmietany mieszając.
  • Całość przelej do 2 miseczek i pozostaw do ostudzenia i stężenia.
  • Panna cottę przełóż na talerzyki do góry dnem i udekoruj malinami lub musem malinowym.

Dobra rada: panna cotta będzie miała lepszy smak i konsystencję, jeśli do jej wykonania użyjesz pełnotłustego mleka prosto od krowy. Do deseru możesz podać espresso lub czerwone słodkie wino.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama