Reklama

Ciecierzyca po ugotowaniu ma łagodny, orzechowy smak. Jest dzięki temu doskonałym materiałem na smakowitą, a przy tym zdrową przekąskę. Po upieczeniu można jeść ją jak orzeszki, zarówno na słodko, jak i na słono. Z cieciorki można także przyrządzić pyszną pastę do kanapek lub hummus.

Reklama

Rada: zamiast moczyć i gotować ciecierzycę, możesz wykorzystać ciecierzycę z puszki. Skróci to znacznie czas potrzebny na przygotowanie przekąsek.

Pieczona ciecierzyca na słodko

Czas przygotowania: 12 godzin (moczenie ciecierzycy) + 30 minut (gotowanie ciecierzycy) + 90 minut (przygotowanie przekąski)

Stopień trudności: łatwe

Składniki (na 3 porcje):

Sposób przygotowania:

  • Opłucz ciecierzycę, zalej ją wodą i odstaw na 12 godzin, żeby namokła.
  • Ugotuj ciecierzycę w wodzie, w której stała, dolej taką ilość wody, żeby na ok. 3 cm przykryła ciecierzycę. Gotuj ją przez ok. 30 minut.
  • Odlej wodę, osusz ciecierzycę i wyłóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz ciecierzycę przez ok. 90 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
  • Rozpuść olej kokosowy, zmieszaj go z miodem, ziarnami sezamu i orzechami. Dodaj upieczoną ciecierzycę i wymieszaj wszystko.
  • Przed podaniem posyp ciecierzycę gorzkim kakao.

Pikantna, chrupiąca ciecierzyca

Czas przygotowania: 12 godzin (moczenie ciecierzycy) + 30 minut (gotowanie ciecierzycy) + 90 minut (przygotowanie przekąski)

Stopień trudności: łatwe

Składniki (na 3 porcje):

  • szklanka ciecierzycy,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku,
  • łyżeczka sproszkowanego chili,
  • sól morska,
  • suszone oregano.

Sposób przygotowania:

  • Namocz, ugotuj i upiecz ciecierzycę według wskazówek z poprzedniego przepisu. Uwaga: przed wyłożeniem na blachę wymieszaj ją z olejem i dopiero wtedy piecz.
  • Zmieszaj paprykę w proszku, chili oraz oregano, a następnie obtocz w tych przyprawach upieczoną ciecierzycę.
  • Posyp przekąskę solą morską.

Tapas z pastą z ciecierzycy i koperkiem

Czas przygotowania: 12 godzin (moczenie ciecierzycy) + 30 minut (gotowanie ciecierzycy) + 30 minut (przygotowanie tapas)

Stopień trudności: łatwe

Składniki (na 3 porcje):

  • 3/4 szklanki ciecierzycy,
  • długa na ok. 1 m bagietka francuska,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • pęczek koperku.

Sposób przygotowania:

  • Opłucz i ugotuj ciecierzycę według powyższych przepisów.
  • Pokrój bagietkę na ukośne kromki o grubości 1 cm i podsmaż je na oleju, żeby się zarumieniły.
  • Podsmaż na oleju pokrojoną cebulę, żeby się zeszkliła.
  • Zblenduj ciecierzycę razem z zeszkloną cebulą, solą i pieprzem.
  • Smaruj pastą z ciecierzycy kromki bagietki.
  • Na każdej kanapce połóż gałązkę koperku.

Hummus do warzyw i pieczywa

Hummus to przysmak kuchni bliskowschodniej (m.in. libańskiej, izraelskiej). Można go podawać z chlebkami typu pita, warzywami lub bagietką.

Czas przygotowania: 12 godzin (moczenie) + 1,5-2 godziny (gotowanie ciecierzycy) + 30 minut (przygotowanie masy)

Stopień trudności: łatwe

Składniki (na 3 porcje):

  • 1/2 szklanki ciecierzycy,
  • 5 łyżek pasty tahini (prażony sezam zmiksowany z oliwą),
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połówki cytryny,
  • oliwa z oliwek
  • sól,

Sposób przygotowania:

  • Namocz i ugotuj ciecierzycę przez około 2 godziny, dodając sól do smaku (około 1/2 łyżeczki). Po gotowaniu wodę odlej do osobnego naczynia.
  • Ugotowaną i ostudzoną cieciorkę zmiksuj blenderem na jednolitą masę, dodając trochę wody z gotowania.
  • Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini i wszystko zmiksuj.
  • Nie przerywając blendowania dolej sok z cytryny i tyle oliwy, żeby powstała jednolita, kremowa masa.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama