Co można przyrządzić z ciecierzycy – 3 pomysły na pyszne i zdrowe przekąski
Ciecierzyca po ugotowaniu ma łagodny, orzechowy smak. Jest dzięki temu doskonałym materiałem na smakowitą, a przy tym zdrową przekąskę. Po upieczeniu można jeść ją jak orzeszki, zarówno na słodko, jak i na słono. Z cieciorki można także przyrządzić pyszną pastę do kanapek lub hummus.
Ciecierzyca po ugotowaniu ma łagodny, orzechowy smak. Jest dzięki temu doskonałym materiałem na smakowitą, a przy tym zdrową przekąskę. Po upieczeniu można jeść ją jak orzeszki, zarówno na słodko, jak i na słono. Z cieciorki można także przyrządzić pyszną pastę do kanapek lub hummus.
Rada: zamiast moczyć i gotować ciecierzycę, możesz wykorzystać ciecierzycę z puszki. Skróci to znacznie czas potrzebny na przygotowanie przekąsek.
Pieczona ciecierzyca na słodko
Czas przygotowania: 12 godzin (moczenie ciecierzycy) + 30 minut (gotowanie ciecierzycy) + 90 minut (przygotowanie przekąski)
Stopień trudności: łatwe
Składniki (na 3 porcje):
- szklanka ciecierzycy,
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 3 łyżki sezamu,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 5 łyżek drobno posiekanych orzechów laskowych i włoskich,
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao.
Sposób przygotowania:
- Opłucz ciecierzycę, zalej ją wodą i odstaw na 12 godzin, żeby namokła.
- Ugotuj ciecierzycę w wodzie, w której stała, dolej taką ilość wody, żeby na ok. 3 cm przykryła ciecierzycę. Gotuj ją przez ok. 30 minut.
- Odlej wodę, osusz ciecierzycę i wyłóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz ciecierzycę przez ok. 90 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
- Rozpuść olej kokosowy, zmieszaj go z miodem, ziarnami sezamu i orzechami. Dodaj upieczoną ciecierzycę i wymieszaj wszystko.
- Przed podaniem posyp ciecierzycę gorzkim kakao.
Pikantna, chrupiąca ciecierzyca
Czas przygotowania: 12 godzin (moczenie ciecierzycy) + 30 minut (gotowanie ciecierzycy) + 90 minut (przygotowanie przekąski)
Stopień trudności: łatwe
Składniki (na 3 porcje):
- szklanka ciecierzycy,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 łyżki słodkiej papryki w proszku,
- łyżeczka sproszkowanego chili,
- sól morska,
- suszone oregano.
Sposób przygotowania:
- Namocz, ugotuj i upiecz ciecierzycę według wskazówek z poprzedniego przepisu. Uwaga: przed wyłożeniem na blachę wymieszaj ją z olejem i dopiero wtedy piecz.
- Zmieszaj paprykę w proszku, chili oraz oregano, a następnie obtocz w tych przyprawach upieczoną ciecierzycę.
- Posyp przekąskę solą morską.
Tapas z pastą z ciecierzycy i koperkiem
Czas przygotowania: 12 godzin (moczenie ciecierzycy) + 30 minut (gotowanie ciecierzycy) + 30 minut (przygotowanie tapas)
Stopień trudności: łatwe
Składniki (na 3 porcje):
- 3/4 szklanki ciecierzycy,
- długa na ok. 1 m bagietka francuska,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 2 średniej wielkości cebule,
- sól,
- pieprz,
- pęczek koperku.
Sposób przygotowania:
- Opłucz i ugotuj ciecierzycę według powyższych przepisów.
- Pokrój bagietkę na ukośne kromki o grubości 1 cm i podsmaż je na oleju, żeby się zarumieniły.
- Podsmaż na oleju pokrojoną cebulę, żeby się zeszkliła.
- Zblenduj ciecierzycę razem z zeszkloną cebulą, solą i pieprzem.
- Smaruj pastą z ciecierzycy kromki bagietki.
- Na każdej kanapce połóż gałązkę koperku.
Hummus do warzyw i pieczywa
Hummus to przysmak kuchni bliskowschodniej (m.in. libańskiej, izraelskiej). Można go podawać z chlebkami typu pita, warzywami lub bagietką.
Czas przygotowania: 12 godzin (moczenie) + 1,5-2 godziny (gotowanie ciecierzycy) + 30 minut (przygotowanie masy)
Stopień trudności: łatwe
Składniki (na 3 porcje):
- 1/2 szklanki ciecierzycy,
- 5 łyżek pasty tahini (prażony sezam zmiksowany z oliwą),
- 1 ząbek czosnku,
- sok z połówki cytryny,
- oliwa z oliwek
- sól,
Sposób przygotowania:
- Namocz i ugotuj ciecierzycę przez około 2 godziny, dodając sól do smaku (około 1/2 łyżeczki). Po gotowaniu wodę odlej do osobnego naczynia.
- Ugotowaną i ostudzoną cieciorkę zmiksuj blenderem na jednolitą masę, dodając trochę wody z gotowania.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini i wszystko zmiksuj.
- Nie przerywając blendowania dolej sok z cytryny i tyle oliwy, żeby powstała jednolita, kremowa masa.
- Czy znasz już wszystkie właściwości soi? Zobacz czy warto pić napój sojowy?
- Soja: jeść czy unikać? Sprawdź.
- Wypróbuj przepis na puree z ciecierzycy i poznaj jej właściwości.