Zupa krem ze szparagów to pomysł na danie o wyrafinowanym smaku. Przepisy na zupę krem zawierają zwykle masło, przyprawy np. gałkę muszkatołową i pieprz. Zupę ze szparagów można przygotować na bulionie lub na samej wodzie.

Reklama

Szparagi zawierają niewielką ilość kalorii. Są bogate w witaminy m.in. A i C, a także kwas foliowy oraz beta-karoten. Zupy ze szparagami mają delikatny smak, który można modyfikować wybranymi dodatkami.

Szparagi – krem z białych szparagów

Do przygotowania zupy kremu z białych szparagów potrzeba następujących składników:

  • 500 gramów szparagów,
  • 6 szklanek bulionu drobiowego bądź warzywnego,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 żółtka,
  • sól i cukier do smaku.

Zobacz także

Czas przygotowania: około godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania

  • Oczyść szparagi z włókien, umyj je i odetnij główki. Pokrój warzywa na kawałki o około 2 cm długości. Umyj i obierz ziemniaki, a potem pokrój je w niewielką kostkę.
  • Podgrzej bulion i dodaj do niego pokrojone szparagi oraz ziemniaki. Posól je szczyptą soli. Gotuj wszystko na wolnym ogniu dotąd, aż szparagi zmiękną. Nie powinny się jednak rozgotować.
  • Obierz cebule z łupin i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij je na patelni, dodając masło, wrzuć do bulionu ze szparagami i ziemniakami.
  • Rozbij jajka i wbij do miseczki 2 żółtka. Rozmąć je widelcem i dodaj do nich trochę bulionu. Wymieszaj do połączenia składników. Zestaw bulion z ognia i dodaj żółtka, na chwilę stawiając połączone składniki na ogniu. Wywar nie może się zagotować. Następnie zdejmij zupę z ognia i trochę ostudź. Dopraw cukrem i solą do smaku, a potem całość zmiksuj.
  • Główki szparagów blanszuj przez krótki czas lub ugotuj na parze. Zupę krem przelej do miseczek. Na wierzchu ułóż kilka główek szparagów na każdej porcji i posyp pokrojoną natką pietruszki.

Szparagi – krem z kurkumą i imbirem

Przepisy na krem ze szparagów różnią się rodzajem przypraw i dodatków, np. grzanek, prażonych pestek dyni. Krem z kurkumą, imbirem i gałką muszkatołową jest pyszny właśnie z wymienionymi wyżej składnikami.

Składniki potrzebne do przygotowania zupy krem ze szparagów:

  • 500 gramów ulubionych szparagów – zielonych bądź białych,
  • 1 duża cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka klarowanego masła,
  • 3-4 cm korzenia imbiru
  • niewielka ilość kurkumy,
  • nieco świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • pieprz i sól do smaku,
  • natka pietruszki.

Czas przygotowania: około godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania

  • Umyj i oczyść szparagi. Usuń z nich twarde końce. Pokrój szparagi na kawałki o długości 2-3 centymetry.
  • Obierz imbir. Rozpuść masło i podsmaż cebulę na wolnym ogniu.
  • Szparagi, imbir oraz bulion lub gorąca woda powinny gotować się około 20 minut.
  • Zmiksuj wszystko, a następnie dodaj sól i pieprz od smaku oraz gałkę muszkatołową.
  • Zupę krem podaje się posypaną np. natką pietruszki. Możesz też dodać grzanki.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama