Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Zupa krem ze szparagów
© O.B./Fotolia.com
Styl życia

Zupa krem ze szparagów: przepis na zupę z kurkumą i imbirem oraz delikatny krem ze szparagów z ziemniakami

Zupa krem ze szparagów to pomysł na danie o wyrafinowanym smaku. Przepisy na zupę krem zawierają zwykle masło, przyprawy np. gałkę muszkatołową i pieprz. Zupę ze szparagów można przygotować na bulionie lub na samej wodzie.

Zupa krem ze szparagów to pomysł na danie o wyrafinowanym smaku. Przepisy na zupę krem zawierają zwykle masło, przyprawy np. gałkę muszkatołową i pieprz. Zupę ze szparagów można przygotować na bulionie lub na samej wodzie.

 

Szparagi zawierają niewielką ilość kalorii. Są bogate w witaminy m.in. A i C, a także kwas foliowy oraz beta-karoten. Zupy ze szparagami mają delikatny smak, który można modyfikować wybranymi dodatkami.

Szparagi – krem z białych szparagów

Do przygotowania zupy kremu z białych szparagów potrzeba następujących składników:

  • 500 gramów szparagów,
  • 6 szklanek bulionu drobiowego bądź warzywnego,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 żółtka,
  • sól i cukier do smaku.

 

Czas przygotowania: około godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania

  • Oczyść szparagi z włókien, umyj je i odetnij główki. Pokrój warzywa na kawałki o około 2 cm długości. Umyj i obierz ziemniaki, a potem pokrój je w niewielką kostkę.
  • Podgrzej bulion i dodaj do niego pokrojone szparagi oraz ziemniaki. Posól je szczyptą soli. Gotuj wszystko na wolnym ogniu dotąd, aż szparagi zmiękną. Nie powinny się jednak rozgotować.
  • Obierz cebule z łupin i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij je na patelni, dodając masło, wrzuć do bulionu ze szparagami i ziemniakami.
  • Rozbij jajka i wbij do miseczki 2 żółtka. Rozmąć je widelcem i dodaj do nich trochę bulionu. Wymieszaj do połączenia składników. Zestaw bulion z ognia i dodaj żółtka, na chwilę stawiając połączone składniki na ogniu. Wywar nie może się zagotować. Następnie zdejmij zupę z ognia i trochę ostudź. Dopraw cukrem i solą do smaku, a potem całość zmiksuj.
  • Główki szparagów blanszuj przez krótki czas lub ugotuj na parze. Zupę krem przelej do miseczek. Na wierzchu ułóż kilka główek szparagów na każdej porcji i posyp pokrojoną natką pietruszki.

Szparagi – krem z kurkumą i imbirem

Przepisy na krem ze szparagów różnią się rodzajem przypraw i dodatków, np. grzanek, prażonych pestek dyni. Krem z kurkumą, imbirem i gałką muszkatołową jest pyszny właśnie z wymienionymi wyżej składnikami.

 

Składniki potrzebne do przygotowania zupy krem ze szparagów:

  • 500 gramów ulubionych szparagów – zielonych bądź białych,
  • 1 duża cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka klarowanego masła,
  • 3-4 cm korzenia imbiru
  • niewielka ilość kurkumy,
  • nieco świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • pieprz i sól do smaku,
  • natka pietruszki.

 

Czas przygotowania: około godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania

  • Umyj i oczyść szparagi. Usuń z nich twarde końce. Pokrój szparagi na kawałki o długości 2-3 centymetry.
  • Obierz imbir. Rozpuść masło i podsmaż cebulę na wolnym ogniu.
  • Szparagi, imbir oraz bulion lub gorąca woda powinny gotować się około 20 minut.
  • Zmiksuj wszystko, a następnie dodaj sól i pieprz od smaku oraz gałkę muszkatołową.
  • Zupę krem podaje się posypaną np. natką pietruszki. Możesz też dodać grzanki.

 

Smacznego!


Na stole stoją dwie miski napełnione kremem ze szparagów.
©fortyforks/Fotolia.com
Styl życia
Zupa ze szparagów na dwa sposoby: z selerem i marchewką oraz z brokułem i szpinakiem
Zupa ze szparagów, selera i marchewki doskonale syci i rozgrzewa. Z warzyw przygotowuje się bulion, który należy doprawić i zblendować. Zielona zupa ze szparagów, brokułu i szpinaku jest niskokaloryczna i szybka w przygotowaniu. Można podawać ją z siekaną bazylią i startym serem żółtym.

Zupa ze szparagów, selera i marchewki doskonale syci i rozgrzewa. Z warzyw przygotowuje się bulion, który należy doprawić i zblendować. Zielona zupa ze szparagów, brokułu i szpinaku jest niskokaloryczna i szybka w przygotowaniu. Można podawać ją z siekaną bazylią i startym serem żółtym.   Szparagi są niskokaloryczne i bogate w minerały. W 100 gramach rośliny znajduje się niespełna 20 kalorii. Ponadto szparagi są bogate w kwas foliowy , błonnik, potas, fosfor, wapń oraz witaminy C i E. Przepis na zupę ze szparagów z selerem i marchewką Zupa ze szparagów, selera i marchewki jest rozgrzewająca, pożywna, delikatna i lekko słodka w smaku. Można przygotować ją zarówno w wersji mięsnej (na rosole), jak i wegańskiej (na bulionie warzywnym ).   Składniki (na 4 porcje): pęczek świeżych szparagów, seler, 2 marchewki, czerwona cebula, korzeń pietruszki, łyżeczka oliwy, po szczypcie soli, pieprzu ziołowego, lubczyku i słodkiej papryki mielonej.   Czas przygotowania: 2 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Warzywa obierz, oczyść i pokrój na mniejsze części. Wrzuć je do garnka i zalej wodą oraz oliwą. Gotuj przez godzinę. Do bulionu dodaj sól, pieprz, lubczyk i paprykę. Całość zamieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 30 minut. Gdy wszystkie składniki się rozgotują zupę zblenduj. Podgrzewaj ją jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Zupę podawaj na ciepło z makaronem, grzankami, ryżem albo pestkami słonecznika i dyni.   Dobra rada: Zupę możesz zabielić jogurtem naturalnym bądź śmietaną.   Smacznego! Jak przygotować zieloną zupę krem z marynowanych szparagów, brokułu i szpinaku Zielona zupa krem z marynowanych szparagów , brokułu i szpinaku jest sycąca i niskokaloryczna. Świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja . Zupę...

Zupa krem wykonana z kalafiora i podana z grzankami.
©Anastasiia/Fotolia.com
Styl życia
Rozgrzewające zupy krem na zimę. Jakie są ich zalety? Przepis na krem z pomidorów i dyni
Zupy krem zalecane są w jesiennym i zimowym jadłospisie. Są bardzo treściwe i sycące, a jednocześnie dietetyczne. Ich przygotowanie nie wymaga dużej ilości czasu ani nakładów pracy. Zupy krem, ze względu na swoją konsystencję, zalecane są w żywieniu dzieci i osób starszych.

Zupy krem zalecane są w jesiennym i zimowym jadłospisie. Są bardzo treściwe i sycące, a jednocześnie dietetyczne. Ich przygotowanie nie wymaga dużej ilości czasu ani nakładów pracy. Zupy krem, ze względu na swoją konsystencję, zalecane są w żywieniu dzieci i osób starszych.   Zupy krem są sycącym i rozgrzewającym posiłkiem , idealnym zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Ponadto są dietetyczne i bardzo proste w przygotowaniu. Można je przygotować na bazie rozmaitych warzyw – pomidorów, cukinii, dyni, brokułów, kalafiora.   Dlaczego warto jeść zupy krem?   Zupy krem są potrawami o aksamitnej konsystencji i delikatnym smaku. Ze względu na swoje właściwości rozgrzewające są szczególnie zalecane w okresie jesienno-zimowym . Można je serwować w ramach obiadu lub ciepłej kolacji w chłodne wieczory . Zupy krem są dietetyczne, a przy tym dają długotrwałe uczucie sytości. Można je wzbogacać o różne dodatki, np. chrupiące grzanki czy groszek ptysiowy . Nierzadko dodaje się do nich żółtego sera lub fety do smaku. Zupy kremy doskonale sprawdzą się w żywieniu małych niejadków oraz osób starszych, u których pojawia się problem z gryzieniem i przełykaniem produktów o konsystencji stałej. Zupy krem można przygotować z różnych warzyw. W sezonie jesiennym dużą popularnością cieszy się zupa krem z dyni o apetycznym aromacie i pomarańczowej barwie. Smaczne, gęste i sycące zupy przyrządzi się również na bazie cukinii, brokułów, kalafiora, zielonego groszku oraz cebuli. Alternatywą dla tradycyjnej zupy pomidorowej z makaronem lub ryżem jest zupa krem z pomidorów z dodatkiem bazylii i sera mozzarella . Do przygotowania tych rozgrzewających i treściwych zup niezbędny jest blender, za pomocą którego miksuje się składniki zupy na gęsty i...

Makaron z sosem szparagowym.
©Lorenzo Buttitta/Fotolia.com
Styl życia
Sos szparagowy: 2 przepisy – ze szparagów konserwowych i świeżych. Przepis na makaron z sosem szparagowym
Sos szparagowy to wykwintny dodatek do dań. Ma bardzo delikatny smak dlatego najlepiej komponuje się z wyrazistymi dodatkami, takimi jak: chili, czarny pieprz oraz smażona cebulka. Szparagowy specjał jest wyśmienity do dań z grilla, np. karczochów.

Sos szparagowy to wykwintny dodatek do dań. Ma bardzo delikatny smak dlatego najlepiej komponuje się z wyrazistymi dodatkami, takimi jak: chili, czarny pieprz oraz smażona cebulka. Szparagowy specjał jest wyśmienity do dań z grilla, np. karczochów.   Sos szparagowy będzie miał aksamitną konsystencję, jeżeli po zblendowaniu wszystkich składników zostanie przetarty przez gęste sito. Można go podawać na zimno i na ciepło. Sos można przygotować zarówno ze świeżych, pieczonych, jak i marynowanych szparagów . Przepis na sos szparagowy ze szparagów konserwowych Składniki: 1 słoik (200-250 ml) zielonych lub białych szparagów w zalewie, 1 puszka groszku konserwowego , 3 małe serki topione śmietankowe, 100 ml śmietany 30 % , 1 cukrowa cebula, 1 ząbek czosnku, sól, olej do smażenia, np. rzepakowy, czarny świeżo mielony pieprz, garść siekanej drobno natki pietruszki.   Sposób przygotowania: Cebulę obierz, pokrój w pióra i zeszklij na oleju. Pod koniec smażenia dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Odcedź szparagi z zalewy i pokrój w małą kosteczkę, dodaj do cebuli i czosnku. Dodaj serki i podgrzewaj całość, delikatnie mieszając. Zdejmij patelnię z ognia, posól i wsyp szczyptę pieprzu oraz natkę pietruszki.   Przygotowany w ten sposób sos szparagowy jest znakomitym towarzystwem do pieczonej papryki oraz dań z makaronem lub ryżem.   Smacznego! Przepis na sos ze świeżych szparagów Składniki: pęczek świeżych zielonych lub białych szparagów, sól, szczypta sproszkowanego chili (opcjonalnie), 2 łyżeczki masła śmietankowego, 1 łyżka mąki pszennej, 300 ml bulionu warzywnego.   Sposób przygotowania:...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner