Reklama

Ryby gotowane na parze nie tracą swoich właściwości odżywczych. Para jest najzdrowszym sposobem obróbki termicznej jedzenia.

Reklama

Ryby są niskokaloryczne. Powinny je jeść osoby na diecie, dbające o linię, zdrowo odżywiające się i mające problemy z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Łosoś gotowany na parze z warzywami

Łosoś z dodatkiem cebulki, groszku, kukurydzy i marchewki tworzy smaczne oraz niesamowicie zdrowe danie, bogate w kwasy omega-3 i omega-6 (odpowiedzialne są za poziom triglicerydów we krwi, kondycję naszego mózgu i nastrój).

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • sita do parowania.

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g filetu z łososia,
  • 4 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • 1 cebula,
  • 100 g groszku,
  • 100 g kukurydzy,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Umyj i osusz rybę.
  • Polej sokiem z cytryny.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Obierz czosnek, ziemniaki, marchewkę i pokrój w plasterki.
  • Do garnka wlej niewielką ilość wody.
  • Włóż sito do parowania.
  • Ułóż na sicie rybę i warzywa.
  • Dosyp groszku i kukurydzy.
  • Gotuj na parze pod przykryciem przez pół godziny.

Smacznego!

Dorsz gotowany na parze

Dorsz z kalafiorem gotowany na parze to dietetyczne danie pełne smaku i aromatu. Pokochają je wszyscy fani lekkiego, zdrowego i smacznego jedzenia.

Potrzebujesz:

  • parowaru.

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g filetu z dorsza,
  • 1 kalafior,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • tymianek (do smaku),
  • bazylia (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • oregano (do smaku),
  • rozmaryn (do smaku).

Czas przygotowania: 45 minut (60 minut oczekiwania)

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Filety z dorsza umyj i osusz.
  • Wymieszaj jogurt z musztardą.
  • Wysmaruj rybę sosem i posyp przyprawami.
  • Odstaw do lodówki na godzinę.
  • Kalafior podziel na różyczki.
  • Rybę wstaw do parowaru na pierwszy poziom.
  • Kalafior rozłóż na drugim poziomie.
  • Gotuj przez 30 minut.
  • Dopraw wszystko solą i pieprzem.

Smacznego!

Sandacz z warzywami

Mięso sandacza jest niezwykle delikatne i idealnie komponuje się z szparagami, kalarepkami oraz marchewkami. Podaje się go w sosie śmietanowo-koperkowym z dodatkiem bagietki francuskiej.

Potrzebujesz:

  • parowaru,
  • patelni.

Składniki na 4 porcje:

  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 600 g filetu z sandacza,
  • 50 ml śmietany 12%,
  • 500 g szparagów,
  • 2 marchewki,
  • 2 kalarepy,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sok z cytryny (do smaku)
  • koperek (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

Czas przygotowania: 40 minut (30 minut oczekiwania)

Stopień trudności: łatwy

Wskazówki: Sandacza najlepiej podawać z porcją ryżu, bagietką lub puree ziemniaczanym.

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj bulion.
  • Oczyść warzywa i pokrój w słupki.
  • Rozgrzej na patelni masło.
  • Warzywa podduś na patelni i podlej bulionem.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Pokrój koperek.
  • Dodaj do niego śmietany i 250 ml wody.
  • Zacznij gotować.
  • Dodaj bułkę tartą i mieszaj.
  • Zdejmij z ognia.
  • Rybę skrop sokiem z cytryny.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Marynuj przez pół godziny.
  • Włóż rybę do parowaru i gotuj pół godziny.
  • Podawaj z sosem i warzywami.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama