Przepis na łososia, dorsza i sandacza gotowanego na parze
Ryby gotowane na parze nie tracą swoich właściwości odżywczych. Para jest najzdrowszym sposobem obróbki termicznej jedzenia.
Ryby gotowane na parze nie tracą swoich właściwości odżywczych. Para jest najzdrowszym sposobem obróbki termicznej jedzenia.
Ryby są niskokaloryczne. Powinny je jeść osoby na diecie, dbające o linię, zdrowo odżywiające się i mające problemy z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.
Łosoś gotowany na parze z warzywami
Łosoś z dodatkiem cebulki, groszku, kukurydzy i marchewki tworzy smaczne oraz niesamowicie zdrowe danie, bogate w kwasy omega-3 i omega-6 (odpowiedzialne są za poziom triglicerydów we krwi, kondycję naszego mózgu i nastrój).
Potrzebujesz:
- garnka,
- sita do parowania.
Składniki na 2 porcje:
- 400 g filetu z łososia,
- 4 ząbki czosnku,
- marchewka,
- 1 cebula,
- 100 g groszku,
- 100 g kukurydzy,
- 4 ziemniaki,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz rybę.
- Polej sokiem z cytryny.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Obierz czosnek, ziemniaki, marchewkę i pokrój w plasterki.
- Do garnka wlej niewielką ilość wody.
- Włóż sito do parowania.
- Ułóż na sicie rybę i warzywa.
- Dosyp groszku i kukurydzy.
- Gotuj na parze pod przykryciem przez pół godziny.
Smacznego!
Dorsz gotowany na parze
Dorsz z kalafiorem gotowany na parze to dietetyczne danie pełne smaku i aromatu. Pokochają je wszyscy fani lekkiego, zdrowego i smacznego jedzenia.
Potrzebujesz:
- parowaru.
Składniki na 2 porcje:
- 300 g filetu z dorsza,
- 1 kalafior,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki musztardy sarepskiej,
- tymianek (do smaku),
- bazylia (do smaku),
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- oregano (do smaku),
- rozmaryn (do smaku).
Czas przygotowania: 45 minut (60 minut oczekiwania)
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Filety z dorsza umyj i osusz.
- Wymieszaj jogurt z musztardą.
- Wysmaruj rybę sosem i posyp przyprawami.
- Odstaw do lodówki na godzinę.
- Kalafior podziel na różyczki.
- Rybę wstaw do parowaru na pierwszy poziom.
- Kalafior rozłóż na drugim poziomie.
- Gotuj przez 30 minut.
- Dopraw wszystko solą i pieprzem.
Smacznego!
Sandacz z warzywami
Mięso sandacza jest niezwykle delikatne i idealnie komponuje się z szparagami, kalarepkami oraz marchewkami. Podaje się go w sosie śmietanowo-koperkowym z dodatkiem bagietki francuskiej.
Potrzebujesz:
- parowaru,
- patelni.
Składniki na 4 porcje:
- 250 ml bulionu warzywnego
- 600 g filetu z sandacza,
- 50 ml śmietany 12%,
- 500 g szparagów,
- 2 marchewki,
- 2 kalarepy,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sok z cytryny (do smaku)
- koperek (do smaku),
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Czas przygotowania: 40 minut (30 minut oczekiwania)
Stopień trudności: łatwy
Wskazówki: Sandacza najlepiej podawać z porcją ryżu, bagietką lub puree ziemniaczanym.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj bulion.
- Oczyść warzywa i pokrój w słupki.
- Rozgrzej na patelni masło.
- Warzywa podduś na patelni i podlej bulionem.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Pokrój koperek.
- Dodaj do niego śmietany i 250 ml wody.
- Zacznij gotować.
- Dodaj bułkę tartą i mieszaj.
- Zdejmij z ognia.
- Rybę skrop sokiem z cytryny.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Marynuj przez pół godziny.
- Włóż rybę do parowaru i gotuj pół godziny.
- Podawaj z sosem i warzywami.
Smacznego!
- Szparagi doskonale komponują się z rybami, ostrygami i krewetkami. Zobacz, jak jeść i jak smakują szparagi morskie.
- Lubisz ryby? Sprawdź, jakie ma właściwości i jak przygotować dorsza.
- Czy wiesz, że nie każda ryba jest zdrowa? Dowiedz się, czy warto jeść rybę pangę.