Reklama

Kasza jęczmienna jest sycąca i pomaga na dolegliwości układu pokarmowego. Można przy jej użyciu przygotować pyszną zapiekankę, zrazy lub podawać ją jako dodatek do mięs z sosem.

Reklama

Kasza jęczmienna jest bogata w błonnik, dlatego jest polecana osobom cierpiącym na zaparcia. Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego. Polecana jest osobom dbającym o linię i przebywającym na diecie. Dodatkowo błonnik zwarty w kaszy jęczmiennej zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Przepis na pyszną zapiekankę z kaszy jęczmiennej, kiełbasy śląskiej, sera, boczku i cebuli. Najlepiej smakuje z surówką z kapusty.

Potrzebujesz:

  • naczynia żaroodpornego,
  • patelni.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 l bulionu,
  • szklanka kaszy jęczmiennej,
  • 200 g boczku,
  • 1 cebula,
  • 100 g białego sera,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 100 g kiełbasy np. śląskiej,
  • pieprz (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • bazylia (do smaku),
  • masło (do smarowania naczynia żaroodpornego),
  • bułka tarta (do posypania naczynia żaroodpornego).

Czas przygotowania: 80 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj litr bulionu.
  • Wsyp kaszę do bulionu.
  • Gotuj przez pół godziny pod przykryciem
  • Boczek pokrój w paski.
  • Podsmaż go na patelni.
  • Obierz cebulę i posiekaj.
  • Wrzuć cebulę na patelnię.
  • Piecz, aż się zarumieni.
  • Gotową kaszę wymieszaj z boczkiem, serem i śmietaną.
  • Dopraw według uznania przyprawami.
  • Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  • Do naczynia nałóż kaszę.
  • Kiełbasę pokrój w paski.
  • Dodaj kiełbasę do naczynia.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz zapiekankę przez 20 minut. Gotowe.

Smacznego!

Zrazy z kaszy

Pomysł na przepyszne zrazy z kaszy jęczmiennej. Idealnie nadają się na obiad dla całej rodziny.

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • garnka.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 500 ml bulionu,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • pietruszka (do smaku),
  • olej (do smażenia),
  • bułka tarta (do obtaczania).

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwy

Wskazówki: Zrazy najlepiej podawaj z sosem grzybowym.

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj bulion.
  • Dodaj kaszy jęczmiennej do bulionu.
  • Gotuj pół godziny pod przykryciem.
  • Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej na patelni masło.
  • Podsmaż cebulę aż się zeszkli.
  • Do ostudzonej kaszy dodaj cebulę, jajka, mąkę.
  • Dopraw pietruszką, solą i pieprzem.
  • Uformuj kotleciki.
  • Obtocz je w bułce tartej.
  • Smaż na patelni na złoty kolor.

Smacznego!

Gulasz z kaszą

Przepis na pyszny gulasz z kaszą jęczmienną, mięsem wieprzowym, fasolą, cebulą i ziemniakami. Bogaty w niesamowity smak i aromat.

Potrzebujesz:

  • garnek,
  • patelni.

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g mięsa wieprzowego,
  • szklanka czerwonej fasoli z puszki,
  • 1 cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 l bulionu,
  • 4 łyżki oleju,
  • 150 g kaszy jęczmiennej,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 ziele angielskie,
  • sól (do smaku),
  • bazylia (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Mięso pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej na patelni olej.
  • Smaż mięso aż się zarumieni.
  • Zagotuj bulion.
  • Dodaj do bulionu mięso, ziele angielskie i liść laurowy.
  • Obierz i posiekaj cebulę.
  • Zeszklij cebulę na patelni.
  • Dodaj cebulę i fasolę do garnka z mięsem.
  • Gotuj przez około 15 minut.
  • Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.
  • Dodaj do całości kaszę i ziemniaki.
  • Gotuj aż warzywa zmiękną.
  • Wymieszaj przecier pomidorowy z mąką.
  • Dopraw go solą, pieprzem i bazylią.
  • Dodaj przecier do garnka z gulaszem. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama