Przepis na dania z kaszy jęczmiennej zapiekankę, gulasz i zrazy
Kasza jęczmienna jest sycąca i pomaga na dolegliwości układu pokarmowego. Można przy jej użyciu przygotować pyszną zapiekankę, zrazy lub podawać ją jako dodatek do mięs z sosem.
Kasza jęczmienna jest sycąca i pomaga na dolegliwości układu pokarmowego. Można przy jej użyciu przygotować pyszną zapiekankę, zrazy lub podawać ją jako dodatek do mięs z sosem.
Kasza jęczmienna jest bogata w błonnik, dlatego jest polecana osobom cierpiącym na zaparcia. Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego. Polecana jest osobom dbającym o linię i przebywającym na diecie. Dodatkowo błonnik zwarty w kaszy jęczmiennej zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej
Przepis na pyszną zapiekankę z kaszy jęczmiennej, kiełbasy śląskiej, sera, boczku i cebuli. Najlepiej smakuje z surówką z kapusty.
Potrzebujesz:
- naczynia żaroodpornego,
- patelni.
Składniki na 4 porcje:
- 1 l bulionu,
- szklanka kaszy jęczmiennej,
- 200 g boczku,
- 1 cebula,
- 100 g białego sera,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- 100 g kiełbasy np. śląskiej,
- pieprz (do smaku),
- sól (do smaku),
- bazylia (do smaku),
- masło (do smarowania naczynia żaroodpornego),
- bułka tarta (do posypania naczynia żaroodpornego).
Czas przygotowania: 80 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Zagotuj litr bulionu.
- Wsyp kaszę do bulionu.
- Gotuj przez pół godziny pod przykryciem
- Boczek pokrój w paski.
- Podsmaż go na patelni.
- Obierz cebulę i posiekaj.
- Wrzuć cebulę na patelnię.
- Piecz, aż się zarumieni.
- Gotową kaszę wymieszaj z boczkiem, serem i śmietaną.
- Dopraw według uznania przyprawami.
- Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
- Do naczynia nałóż kaszę.
- Kiełbasę pokrój w paski.
- Dodaj kiełbasę do naczynia.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz zapiekankę przez 20 minut. Gotowe.
Smacznego!
Zrazy z kaszy
Pomysł na przepyszne zrazy z kaszy jęczmiennej. Idealnie nadają się na obiad dla całej rodziny.
Potrzebujesz:
- patelni,
- garnka.
Składniki na 4 porcje:
- 2 woreczki kaszy jęczmiennej,
- 3 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 500 ml bulionu,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- pietruszka (do smaku),
- olej (do smażenia),
- bułka tarta (do obtaczania).
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwy
Wskazówki: Zrazy najlepiej podawaj z sosem grzybowym.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj bulion.
- Dodaj kaszy jęczmiennej do bulionu.
- Gotuj pół godziny pod przykryciem.
- Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
- Rozgrzej na patelni masło.
- Podsmaż cebulę aż się zeszkli.
- Do ostudzonej kaszy dodaj cebulę, jajka, mąkę.
- Dopraw pietruszką, solą i pieprzem.
- Uformuj kotleciki.
- Obtocz je w bułce tartej.
- Smaż na patelni na złoty kolor.
Smacznego!
Gulasz z kaszą
Przepis na pyszny gulasz z kaszą jęczmienną, mięsem wieprzowym, fasolą, cebulą i ziemniakami. Bogaty w niesamowity smak i aromat.
Potrzebujesz:
- garnek,
- patelni.
Składniki na 6 porcji:
- 500 g mięsa wieprzowego,
- szklanka czerwonej fasoli z puszki,
- 1 cebula,
- 4 ziemniaki,
- 1 l bulionu,
- 4 łyżki oleju,
- 150 g kaszy jęczmiennej,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 1 liść laurowy,
- 1 ziele angielskie,
- sól (do smaku),
- bazylia (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w kostkę.
- Rozgrzej na patelni olej.
- Smaż mięso aż się zarumieni.
- Zagotuj bulion.
- Dodaj do bulionu mięso, ziele angielskie i liść laurowy.
- Obierz i posiekaj cebulę.
- Zeszklij cebulę na patelni.
- Dodaj cebulę i fasolę do garnka z mięsem.
- Gotuj przez około 15 minut.
- Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.
- Dodaj do całości kaszę i ziemniaki.
- Gotuj aż warzywa zmiękną.
- Wymieszaj przecier pomidorowy z mąką.
- Dopraw go solą, pieprzem i bazylią.
- Dodaj przecier do garnka z gulaszem. Gotowe.
Smacznego!
- Jeśli jesteś na diecie, wybierz zdrowe kasze. Przeczytaj trzy sposoby na obiad z kaszą jęczmienną.
- Zamiast kaszy jęczmiennej możesz wykorzystać płatki jęczmienne. Są bardzo zdrowe i korzystne dla urody.
- Wypróbuj dodatek do kanapek - pastę rybną. Zrobisz ją bardzo szybko.