Pasta z sardynek jest sycąca dlatego poleca się ją na śniadanie. Można ją łatwo i bardzo szybko przygotować. Jej zrobienie zajmuje kwadrans

Reklama

Pasta z sardynek jest bogata w kwasy omega-3, które poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają pracę układu nerwowego. Dodatkowo ryby te zawierają witaminę D (korzystnie wpływa na układ nerwowy, kurczliwość mięśni, układ kostny i odporność organizmu) i B12 (zapobiega niedokrwistości poprzez udział w tworzeniu czerwonych krwinek).

Pasta rybna

Pomysł na smakowitą pastę rybną z sardynkami, jajkiem na twardo, ogórkami i cebulą. Wszystko to zaś doprawione aromatycznym tymiankiem, bazylią, koperkiem i oregano.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • tarki,
  • miski.

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu,
  • bazylia (do smaku),
  • tymianek (do smaku),
  • oregano (do smaku),
  • puszka sardynek,
  • 3 jajka,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 1 cebula,
  • koperek (do smaku),
  • natka pietruszki (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • sól (do smaku).

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwy

Wskazówki: Pastę rybną podawaj z pszenną bagietką, grahamką lub pełnoziarnistym chlebem.

Sposób przygotowania:

  • Otwórz puszkę z sardynkami, odsącz zalewę.
  • Rozgnieć rybki na masę.
  • Ugotuj jajka na twardo, ostudź w zimnej wodzie i obierz.
  • Zetrzyj jajka na tarce do miski.
  • Wrzuć do miski sardynki.
  • Obierz cebulę.
  • Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • Wrzuć warzywa do miski.
  • Dodaj majonezu.
  • Dopraw przyprawami według upodobania.
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Podawaj na zimno. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama