Jajecznica z warzywami sezonowymi i naleśniki z twarogiem i ananasem – 2 pomysły na wysokobiałkowe śniadanie
Wysokobiałkowe śniadanie zapobiega wahaniom stężenia glukozy w krwi przez resztę dnia. Jeśli rozpoczniemy dzień od dostarczenia sobie przynajmniej 35 g białka w śniadaniu, będziemy bardziej syci, a ochota na słodycze będzie mniejsza. Jedzenie takich śniadań jest wskazane dla osób, które chcą utrzymać wagę lub schudnąć oraz dla chorych na cukrzycę.
Wysokobiałkowe śniadanie zapobiega wahaniom stężenia glukozy w krwi przez resztę dnia. Jeśli rozpoczniemy dzień od dostarczenia sobie przynajmniej 35 g białka w śniadaniu, będziemy bardziej syci, a ochota na słodycze będzie mniejsza. Jedzenie takich śniadań jest wskazane dla osób, które chcą utrzymać wagę lub schudnąć oraz dla chorych na cukrzycę.
Wysokobiałkowe śniadanie: jajecznica z sezonowymi warzywami
Składniki:
- 2 kurze jaja,
- łyżeczka masła lub oleju rzepakowego,
- 1 mała, biała cebula, np. szalotka, lub 1/2 dużej cebuli,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- sezonowe warzywa: rzodkiew, pomidor (można je zastąpić warzywami kiszonymi, np. ogórkiem),
- łyżeczka otrębów,
- „coś zielonego”: natka pietruszki, kiełki rzodkiewki, szczypior.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Posiekaj białą cebulę i przysmaż ją na łyżeczce masła lub oleju.
- Kiedy cebula już się zeszkli, wbij na patelnię dwa jaja.
- Mieszaj je do momentu, aż się zetną.
- Dodaj łyżeczkę otrębów.
- Pokrój czerwoną cebulę oraz warzywa sezonowe lub kiszone i wrzuć je na patelnię, mieszając.
- Przed podaniem przystrój jajecznicę posiekaną natką pietruszki, kiełkami rzodkiewki lub szczypiorkiem.
Smacznego!
Wysokobiałkowe śniadanie: naleśniki z serem i ananasem
Składniki:
- 1 szklanka mąki razowej (jeśli nie masz takiej mąki, możesz do zwykłej, białej mąki dodać łyżkę otrębów),
- 2 kurze jaja,
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 szklanki wody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3 łyżki masła lub oleju rzepakowego,
- 300 g twarogu półtłustego,
- ok. 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki miodu,
- szczypta cynamonu,
- ananas surowy.
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Twaróg rozgnieć z jogurtem tak, by utworzył gładką masę.
- Dodaj do niej miód i dokładnie wymieszaj. Dla smaku możesz też dodać cynamon.
- Mąkę wsyp do wysokiej miski, dodaj jaja, a następnie mleko, sól, cukier i wodę oraz olej lub rozpuszczone masło.
- Zmiksuj wszystkie składniki tak, żeby powstało gładkie, lejące się ciasto.
- Nagrzej patelnię, a następnie wlej na nią cienką warstwę ciasta naleśnikowego.
- Przez chwilę powinno ono smażyć się na jednej stronie.
- Przerzuć je lub odwróć na drugą stronę.
- Kiedy z obu stron będą przyrumienione, zdejmij je z patelni.
- Posmaruj naleśnik warstwą twarogową i włóż do niego kawałek ananasa i zawiń. Zrób to samo z każdym naleśnikiem.
Smacznego!
Dodatki do jajecznicy i naleśników możesz dowolnie modyfikować. Warto jednak, żeby były to warzywa lub produkty bogate w błonnik, ponieważ dieta wysokobiałkowa może powodować zaparcia.
- Chcesz pozostać w formie? Wypróbuj fit przepisy na smaczne śniadanie.
- Włącz do diety serek wiejski! Dowiedz się więcej na temat wartości odżywczych i kalorii w serku wiejskim.
- Postaw na śniadanie mistrzów. Jakie płatki śniadaniowe wybrać?