Reklama

Wysokobiałkowe śniadanie zapobiega wahaniom stężenia glukozy w krwi przez resztę dnia. Jeśli rozpoczniemy dzień od dostarczenia sobie przynajmniej 35 g białka w śniadaniu, będziemy bardziej syci, a ochota na słodycze będzie mniejsza. Jedzenie takich śniadań jest wskazane dla osób, które chcą utrzymać wagę lub schudnąć oraz dla chorych na cukrzycę.

Reklama

Wysokobiałkowe śniadanie: jajecznica z sezonowymi warzywami

Składniki:

  • 2 kurze jaja,
  • łyżeczka masła lub oleju rzepakowego,
  • 1 mała, biała cebula, np. szalotka, lub 1/2 dużej cebuli,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • sezonowe warzywa: rzodkiew, pomidor (można je zastąpić warzywami kiszonymi, np. ogórkiem),
  • łyżeczka otrębów,
  • „coś zielonego”: natka pietruszki, kiełki rzodkiewki, szczypior.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Posiekaj białą cebulę i przysmaż ją na łyżeczce masła lub oleju.
  • Kiedy cebula już się zeszkli, wbij na patelnię dwa jaja.
  • Mieszaj je do momentu, aż się zetną.
  • Dodaj łyżeczkę otrębów.
  • Pokrój czerwoną cebulę oraz warzywa sezonowe lub kiszone i wrzuć je na patelnię, mieszając.
  • Przed podaniem przystrój jajecznicę posiekaną natką pietruszki, kiełkami rzodkiewki lub szczypiorkiem.

Smacznego!

Wysokobiałkowe śniadanie: naleśniki z serem i ananasem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki razowej (jeśli nie masz takiej mąki, możesz do zwykłej, białej mąki dodać łyżkę otrębów),
  • 2 kurze jaja,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki masła lub oleju rzepakowego,
  • 300 g twarogu półtłustego,
  • ok. 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • ananas surowy.

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Twaróg rozgnieć z jogurtem tak, by utworzył gładką masę.
  • Dodaj do niej miód i dokładnie wymieszaj. Dla smaku możesz też dodać cynamon.
  • Mąkę wsyp do wysokiej miski, dodaj jaja, a następnie mleko, sól, cukier i wodę oraz olej lub rozpuszczone masło.
  • Zmiksuj wszystkie składniki tak, żeby powstało gładkie, lejące się ciasto.
  • Nagrzej patelnię, a następnie wlej na nią cienką warstwę ciasta naleśnikowego.
  • Przez chwilę powinno ono smażyć się na jednej stronie.
  • Przerzuć je lub odwróć na drugą stronę.
  • Kiedy z obu stron będą przyrumienione, zdejmij je z patelni.
  • Posmaruj naleśnik warstwą twarogową i włóż do niego kawałek ananasa i zawiń. Zrób to samo z każdym naleśnikiem.

Smacznego!

Dodatki do jajecznicy i naleśników możesz dowolnie modyfikować. Warto jednak, żeby były to warzywa lub produkty bogate w błonnik, ponieważ dieta wysokobiałkowa może powodować zaparcia.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama