Wojciech Amaro

      Wojciech Amaro to jeden z najsłynniejszych szefów kuchni w Polsce. Popularność zdobył dzięki programowi "Hell's Kitchen. Piekielna kuchnia", którego był gospodarzem. Mimo że nie zdobył wykształcenia związanego z kulinariami, zrobił wielką karierę jako mistrz sztuki kucharskiej. W młodości postawił wszystko na jedną kartę i wyjechał do Wielkiej Brytanii. Tam terminował u najbardziej znanych restauratorów, a po powrocie do Polski założył restaurację Atelier Amaro, która jako pierwszy lokal w Polsce zdobyła gwiazdkę Michelin. Poznaj więcej informacji o Wojciechu Modeście Amaro.

      Imię: Wojciech

      Nazwisko: Basiura, po pierwszej żonie Amaro

      Pseudonim: Wojciech Modest Amaro

      Wzrost: 198 cm

      Data urodzenia: 12.02.1972 r.

      Znak zodiaku: wodnik

      Zawód: kucharz i restaurator, osobowość telewizyjna

      Osoby - związki: - od 2012 roku małżeństwo z Agnieszką Amaro - bizneswomen.

      Rodzice: brak informacji

      Dzieci: synowie Nicolas (ur. 2009 r.) i Gabriel (ur. 2019 r.)

      Rodzeństwo: starsza siostra

      BIO: Wojciech Basiura, znany obecnie jako Wojciech Modest Amaro (nazwisko przyjął od byłej żony), urodził się w Sosnowcu. Od dziecka lubił gotować, ale rodzice przekonywali go, że powinien zdobyć zawód techniczny, dlatego ukończył technikum elektroniczne. Postanowił jednak nie porzucać marzeń i po ukończeniu szkoły średniej nadal zajmował się gastronomią. Początkowo co prawda dostał się na politologię na Uniwersytecie Śląskim, ale po roku przerwał studia i wyjechał do Wielkiej Brytanii. Z jednej strony jego celem było zdobycie lepiej płatnej pracy niż w Polsce, a z drugiej chciał się doskonalić w sztuce kulinarnej. Można powiedzieć, że pracę w restauracji poznał z każdej możliwej strony. Zaczynał w londyńskim Cafe Montpelian od zmywania podłogi i wyrzucania śmieci. Jego zapał i umiejętności kulinarne zostały szybko dostrzeżone i mógł praktykować u boku najbardziej znanych szefów kuchni w brytyjskich restauracjach. Niewątpliwe największymi autorytetami, u których uczył się sztuki kulinarnej, byli Yannick Alleno i Allain Ducasse, którzy mogli się poszczycić posiadaniem bardzo prestiżowych trzech gwiazdek Michelin. Rok 2008 to z kolei staż w słynnej restauracji El Bulli u legendarnego szefa kuchni Ferrana Adrii. Po powrocie do Polski zdobył bardzo intratną posadę szefa kuchni w Polskiej Radzie Biznesu. Siedem lat pracy na tym stanowisku pozwoliło mu nie tylko na zdobycie dużego doświadczenia, ale także kontaktów biznesowych, które miały duży wpływ na rozwój jego dalszej kariery zawodowej.Wojciech Amaro napisał dwie książki, ale szczególnie istotna była wydana w 2010 roku "Kuchnia polska XXI wieku", którą postanowił wysłać do szefów najbardziej renomowanych restauracji na świecie. Okazało się to pomysłem znakomitym, ponieważ Rene Redzepi, założyciel jednej z najbardziej znanych na świecie restauracji - Nomy, zaprosił go do wspólnego gotowania. Kolejny przełom w karierze przyniósł rok 2013, kiedy to Amaro otworzył Atelier Amaro. Sukces był ogromny, a restauracja jako pierwsza w Polsce otrzymała gwiazdkę Michelin.Wojciech Amaro aktywnie działa na rzecz ludzi potrzebujących pomocy. Restaurator wspiera bezdomnych, dla których m.in. gotuje posiłki. Wraz z żoną założyli też fundacje Nowe Życie Polska i Forgotten Fields Foundation. Ich celem jest promowanie polskiej kultury kulinarnej oraz pomoc zagubionej młodzieży.

      Znany z: Wojciech Modest Amaro największą popularność zdobywał od 2013 roku, kiedy to został jurorem w programie "Top Chef", gdzie występował do 2016 roku. W programie zaprezentował się tak dobrze, że już rok później został prowadzącym "Hell's Kitchen. Piekielna kuchnia". W programie występował przez kolejne trzy lata.

      Funkcja w filmie: -

      Płyty: -

      Książki:

    • 2009 - "Kuchnia polska XXI wieku";
    • 2014 - "Natura kuchni polskiej".
    • Nagrody:2008 - wyróżnienie Chef de L'Avenir Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej; 2010 - nagroda Grand Prix w kategorii literatura kulinarna na Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu;2013 - gwiazdka Michelin przyznana pierwszej polskie restauracji - Atelier Amaro;2016 - nominacja do Telekamery w kategorii "Najlepszy juror" za "Top Chefa".

      LINK Instagram: https://www.instagram.com/wojciechmodestamaro/

      Link FB: https://www.facebook.com/wojciech.amaro