Hubert Urbański w show Milionerzy
x-news
TV-Show

Trzy pomarańcze z opery, portal Empatia i gramofon - odpowiedzi na pytania z Milionerów!

Co się znajdowało w trzech pomarańczach z opery Prokofiewa, na którym portalu można składać wnioski o 500 plus i części gramofonu. Pytania i odpowiedzi z 268. odcinka "Milionerów".

Co znajduje się pomarańczach z opery Prokofiewa, gdzie można złożyć wniosek o 500 plus oraz jakie części musi posiadać gramofon. Uczestniczce 268. odcinka "Milionerów" udało się poprawnie odpowiedzieć na wszystkie pytania. 

Sprawdźcie, czy wy również znalibyście prawidłowe odpowiedzi!

"Milionerzy": Filip Chajzer komentuje zwycięstwo Pani Marii! Czy sam znał odpowiedź na pytanie o milion?

Co znajduje się w trzech pomarańczach z opery Sergiusza Prokofiewa?

A: miąższ i sok

B: cytryny, a w nich agrest

C: arie operowe

D: trzy księżniczki

Prawidłowa odpowiedź: D. trzy księżniczki.

Chodzi tutaj o operę Sergiusza Prokofiewa o tytule „Miłość do trzech pomarańczy”. W pomarańczach ukryte były trzy księżniczki: Linetta – alt, Nicoletta – mezzosopran oraz Ninetta – sopran. Dwie księżniczki po rozcięciu pomarańczy umierają z pragnienia, trzecia z nich zostaje uratowana przez Dziwaków i wychodzi za Treflowego Księcia.

Jak nazywa się portal internetowy, na którym można złożyć wniosek o 500 plus?

A: Apatia

B: Antypatia

C: Sympatia

D: Empatia

Prawidłowa odpowiedź: D. Empatia.

Na portalu internetowym Empatia możemy złożyć wnioski o świadczenia rodzinne i społeczne. Znajdziemy tam między innymi informacje i dokumenty dotyczące 500 plus, 300 plus, Karty Dużej Rodziny, programu Dobry Start oraz świadczeń alimentacyjnych.

Co musi mieć sprawny gramofon?

A: bark

B: dłoń

C: ramię

D: obojczyk

Prawidłowa odpowiedź: C. ramię.

Aby gramofon prawidłowo działał, musi oczywiście posiadać dwa elementy: płytę i ramię. Na ramieniu umocowana jest płyta, która odczytuje dźwięk z płyty. W zależności od rodzaju gramofonu, możemy w nim znaleźć ramiona proste, poprzeczne oraz te o kształcie litery "J" lub "S". 

Zobacz także: "Milionerzy": Czym jest bryzol? Dżul to niuton razy?

Czy znaliście wszystkie odpowiedzi z dzisiejszego 268. odcinka programu "Milionerzy", emitowanego 26 maja 2020 roku?

Powtórki 5. sezonu programu "Milionerzy" możecie oglądać od poniedziałku do czwartku o godzinie 20:55 w stacji telewizyjnej TVN. Na stronie Party.pl codziennie znajdziecie relacje z najnowszego odcinka "Milionerów" z najciekawszymi pytaniami i prawidłowymi odpowiedziami.

Przeczytaj również: "Milionerzy": Hipokrene to źródło natchnienia literackiego. Kto wydobył je na powierzchnię?

Zobacz także
Hubert Urbański Milionerzy

"Milionerzy": Najbardziej depresyjny dzień w roku to...

Hubert Urbański w programie Milionerzy

"Milionerzy": Czym jest bryzol? Dżul to niuton razy?

Kolejny uczestnik programu "Milionerzy" wygra milion złotych?
East News
TV-Show
Czarna bania na Suwalszczyźnie i czym wraca plotka - pytania z Milionerów. Sprawdź odpowiedzi!
Czarna bania na Suwalszczyźnie, czym wraca plotka oraz jaka sałata jest podobna do kapusty głowiastej. Najciekawsze pytania i odpowiedzi z 268. odcinka programu "Milionerzy".

Do czego służy tradycyjna czarna bania na Suwalszczyźnie, czym wraca plotka oraz jaka sałata jest podobna do kapusty głowiastej - to jedne z trudniejszych pytań 268. odcinka "Milionerów". Okazały się dużym wyzwaniem dla uczestnika. Mimo użycia koła ratunkowego, udzielił on błędnej odpowiedzi na pytanie dotyczące czarnej bani i odpadł z programu. Najciekawsze pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka programu "Milionerzy". Co się robi w tradycyjnej czarnej bani na Suwalszczyźnie? A: namacza pranie B: ubija masło C: zażywa sauny D: przechowuje węgiel Prawidłowa odpowiedź: C. zażywa sauny. Czarna bania to drewniany budynek, w którym znajduje się piec z narzuconymi kamieniami oraz ławeczki. Niegdyś służyła ona do relaksu po pracy i spotkań towarzyskich. Banie najczęściej stały w okolicach jeziora lub rzeki, aby można było się szybko schłodzić po saunie. Aktualnie czarne banie znajdują się przede wszystkim na Suwalszczyźnie, w okolicach rzeki Czarna Hańcza. Plotka, która wylatuje wróblem, wraca: A: w podskokach B: wołem C: jak zbity pies D: uchem Prawidłowa odpowiedź: B. wołem. Pełna treść cytatu: "Plotka wylatuje wróblem, a wraca wołem." Oznacza to, że przekazane komuś słowa często są wyolbrzymione, a informacja zostaje zmieniona. Która z sałat przypomina główkę kapusty głowiastej? A: rukola B: roszponka C: rzymska D: lodowa Prawidłowa odpowiedź: D. lodowa. Główka kapusty głowiastej jest okrągła i lekko spłaszczona na górze, podobnie jak sałata lodowa. Z kolei sałata rzymska jest bardziej podłużna. Rukola i roszponka to rośliny o małych listkach. Zobacz także:   "Milionerzy": Czym jest...

Hubert Urbański w show Milionerzy
x-news
TV-Show
Uniwersytet Boloński, Bayern Monachium, pinceta i kabaretki - odpowiedzi na pytania z Milionerów
Gdzie znajduje się Uniwersytet Boloński, drużyny Bundesligi, czym jest pinceta i kabaretka. Pytania i odpowiedzi z 272. odcinka programu "Milionerzy".

Uniwersytet Boloński, drużyny Bundesligi, czym jest pinceta i kabaretka - to jedne z najtrudniejszych pytań 272. odcinka "Milionerów". Na jedno z nich uczestniczka udzieliła błędnej odpowiedzi!  Poznajcie najciekawsze pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka programu "Milionerzy". Gdzie znajduje się Uniwersytet Boloński? A: w Hiszpanii B: we Francji C: we Włoszech D: w Belgii Prawidłowa odpowiedź: C. we Włoszech. Uniwersytet Boloński to najstarsza istniejąca uczelnia, która znajduje się w północnych Włoszech. Została założona w 1088 roku i  stała się wzorem dla średniowiecznych szkół wyższych. Dzisiaj uniwersytet ma oddziały w wielu włoskich miastach, takich jak: Reggio nell’Emilia, Imola, Rawenna, Forlì, Cesena oraz Rimini.  Najbardziej utytułowanym klubem Bundesligi jest: A: Borussia Dortmund B: Bayern Monachium C: Werder Brema D: Bayer Leverkusen Poprawna odpowiedź: B. Bayern Monachium. Bayern Monachium wygrywał 28 razy rozgrywki Bundesligi, czyli niemieckiego odpowiednika ekstraklasy. Do Bundesligi należy 18 najlepszych drużyn w kraju. Czym jest pinceta? A: świadczeniem na drugie dziecko B: przyszpilonym plakatem C: świadczeniem dla kombatantów D: przedmiotem do regulacji brwi Prawidłowa odpowiedź: D. wyreguluje brwi. Pinceta to inaczej pęseta, czyli narzędzie o dwóch ramionach, którym możemy precyzyjnie złapać małe przedmioty. Najczęściej wykorzystywana jest do domowej depilacji, na przykład do regulowania brwi.  Co to jest kabaretki? A: aktorkami kabaretowymi B: ażurowymi pończochami C: zwrotką satyrycznej piosenki D: autem specjalnego przeznaczenia Poprawna...

Pytanie o Janosika w Milionerach
TV-Show
"Milionerzy": Według legendy Janosik, uciekając przed hajdukami...
"Według legendy Janosik, uciekając przed hajdukami, przeskoczył przez..." - odpowiedź na pytanie za 5 000 złotych! Najciekawsze pytania i odpowiedzi z 256. odcinka programu "Milionerzy".

"Według legendy Janosik, uciekając przed hajdukami, przeskoczył przez...".  Uczestniczka 256. odcinka programu "Milionerzy" miała duży problem z tym pytaniem! Czy udało jej się udzielić prawidłowej odpowiedzi? Poznajcie najciekawsze pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka "Milionerów". Według legendy Janosik, uciekając przed hajdukami, przeskoczył przez... Pytanie za 5 000 złotych! Uczestniczka nie znała prawidłowej odpowiedzi na to pytanie. Postanowiła skorzystać z koła ratunkowego - głosowanie publiczności. Pani Agata zaufała widowni, która niemal jednogłośnie postawiła na wariant D. Na szczęście okazał się on prawidłowy! Według legendy Janosik, uciekając przed hajdukami, przeskoczył przez: A: Narew B: Wartę C: Bug D: Dunajec Prawidłowa odpowiedź: D. Dunajec. Przewężenie Dunajca, nad którym według legendy miał przeskakiwać Janosik, nazywane jest janosikowym lub zbójeckim skokiem. Który minister finansów został bohaterem sloganu politycznego wielokrotnie powtarzanego przez Andrzeja Leppera? Pytanie za 10 000 złotych! Pytanie za 10 000 złotych również okazało się dużym wyzwaniem dla uczestniczki. Początkowo obstawiała, iż ministrem tym był Marek Belka. Postanowiła wykorzystać telefon do przyjaciela. Dzięki temu przypomniała sobie popularny slogan "Balcerowicz musi odejść" i przeszła do następnego etapu gry! Który minister finansów został bohaterem sloganu politycznego wielokrotnie powtarzanego przez Andrzeja Leppera? A: Grzegorz Kołodko B: Marek Belka C: Jan Rostowski D: Leszek Balcerowicz Prawidłowa odpowiedź: D. Leszek Balcerowicz. Slogan "Balcerowicz musi odejść" był wielokrotnie powtarzany w 2004 roku przez Andrzeja Leppera....

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner