Hubert Urbański w programie Milionerzy
x-news
TV-Show

"Milionerzy": Czym jest bryzol? Dżul to niuton razy?

Bryzol - jest fazą rozproszoną cieczy czy kroi się w poprzez włókien? Dżul to niuton razy niuton, metr czy wat? Najciekawsze pytania i odpowiedzi z 263. odcinka programu "Milionerzy".

"Bryza to wiatr wiejący w dzień od morza ku lądowi. A bryzol?" oraz "Dżul to niuton razy:". Te pytania sprawiły największą trudność uczestnikom 263. odcinka programu "Milionerzy." Sprawdźcie, czy znalibyście prawidłowe odpowiedzi! 

Najciekawsze pytania i odpowiedzi z 263. odcinka programu "Milionerzy". 

"Milionerzy": Filip Chajzer komentuje zwycięstwo Pani Marii! Czy sam znał odpowiedź na pytanie o milion?

Bryza to wiatr wiejący w dzień od morza ku lądowi. A bryzol?

To pytanie okazało się największym wyzwaniem dla Pani Barbary Kłoczko. Po dłuższym zastanowieniu uczestniczka postanowiła skorzystać z koła ratunkowego "pytanie do publiczności". Widownia w zdecydowanej większości postawiła na odpowiedź D, która okazała się być prawidłowa.

A: wieje z dolin ku szczytom

B: przyjaźnił się z Achillesem

C: jest fazą rozproszoną cieszy

D: kroi się w poprzek włókien

Prawidłowa odpowiedź: D. kroi się w poprzek włókien.

Bryzol to potrawa z polędwicy wołowej lub wieprzowej. Mięso krojone jest w poprzek włókien, a następnie ubijane i smażone z cebulą.

Dżul to niuton razy... Pytanie za 10 tys. złotych!

To jedno z trudniejszych pytań dzisiejszego odcinka. Uczestniczka od razu przyznała, że nie zna odpowiedzi na to pytanie i poprosiła o koło ratunkowe 50:50. Niestety, ostatecznie postawiła na odpowiedź A. niuton, która okazała się błędna.

A: niuton

B: metr

C: wat

D: wolt.

Prawidłowa odpowiedź: B. metr.

Dżul to jednostka pracy, energii oraz ciepła oznaczana literą J. Wzór na jeden dżul to 1 J = 1 N · m, w którym N to siła potrzebna do przesunięciu punktu przyłożenia siły o 1 m w kierunku równoległym do kierunku jej działania.

Zobacz także: "Milionerzy": Jak prezydent Wałęsa zwrócił się do prezesa Kaczyńskiego? Pytanie za 250 000 złotych!

Czy znaliście wszystkie odpowiedzi z dzisiejszego 263. odcinka programu "Milionerzy", emitowanego 18 maja 2020 roku?

Powtórki 5. sezonu programu "Milionerzy" możecie oglądać od poniedziałku do czwartku o godzinie 20:55 w stacji telewizyjnej TVN. Na stronie Party.pl codziennie znajdziecie relacje z najnowszego odcinka "Milionerów" z najciekawszymi pytaniami i prawidłowymi odpowiedziami.

Hubert Urbański Milionerzy
x-news

Zobacz także
Wałęsa, Urbański, Milionerzy

"Milionerzy": Jak prezydent Wałęsa zwrócił się do prezesa Kaczyńskiego? Pytanie za 250 000 złotych!

Hubert Urbański Milionerzy

"Milionerzy": Mieszanina węglowodorów parafinowych - z kim ją kojarzymy? Pytanie za 40 000 złotych

 

Kolejny uczestnik programu "Milionerzy" wygra milion złotych?
East News
TV-Show
Czarna bania na Suwalszczyźnie i czym wraca plotka - pytania z Milionerów. Sprawdź odpowiedzi!
Czarna bania na Suwalszczyźnie, czym wraca plotka oraz jaka sałata jest podobna do kapusty głowiastej. Najciekawsze pytania i odpowiedzi z 268. odcinka programu "Milionerzy".

Do czego służy tradycyjna czarna bania na Suwalszczyźnie, czym wraca plotka oraz jaka sałata jest podobna do kapusty głowiastej - to jedne z trudniejszych pytań 268. odcinka "Milionerów". Okazały się dużym wyzwaniem dla uczestnika. Mimo użycia koła ratunkowego, udzielił on błędnej odpowiedzi na pytanie dotyczące czarnej bani i odpadł z programu. Najciekawsze pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka programu "Milionerzy". Co się robi w tradycyjnej czarnej bani na Suwalszczyźnie? A: namacza pranie B: ubija masło C: zażywa sauny D: przechowuje węgiel Prawidłowa odpowiedź: C. zażywa sauny. Czarna bania to drewniany budynek, w którym znajduje się piec z narzuconymi kamieniami oraz ławeczki. Niegdyś służyła ona do relaksu po pracy i spotkań towarzyskich. Banie najczęściej stały w okolicach jeziora lub rzeki, aby można było się szybko schłodzić po saunie. Aktualnie czarne banie znajdują się przede wszystkim na Suwalszczyźnie, w okolicach rzeki Czarna Hańcza. Plotka, która wylatuje wróblem, wraca: A: w podskokach B: wołem C: jak zbity pies D: uchem Prawidłowa odpowiedź: B. wołem. Pełna treść cytatu: "Plotka wylatuje wróblem, a wraca wołem." Oznacza to, że przekazane komuś słowa często są wyolbrzymione, a informacja zostaje zmieniona. Która z sałat przypomina główkę kapusty głowiastej? A: rukola B: roszponka C: rzymska D: lodowa Prawidłowa odpowiedź: D. lodowa. Główka kapusty głowiastej jest okrągła i lekko spłaszczona na górze, podobnie jak sałata lodowa. Z kolei sałata rzymska jest bardziej podłużna. Rukola i roszponka to rośliny o małych listkach. Zobacz także:   "Milionerzy": Czym jest...

Hubert Urbański w Milionerach w kraciastym garniturze
x-news
TV-Show
Jak wygląda ptak marabut? Monocykl i Albert Einstein - pytania i odpowiedzi z Milionerów
Jak wygląda ptak marabut, do czego Albert Einstein porównywał życie, czym są świerszczyki. Pytania i odpowiedzi z 269. odcinka programu "Milionerzy".

Sprawdźcie, dlaczego marabut uznany jest za jednego z najbrzydszych ptaków na świecie! Pytanie dotyczące upierzenia marabuta przerosło uczestniczkę dzisiejszego odcinka "Milionerów". Udzieliła ona błędnej odpowiedzi i odpadła z programu. Pytanie dotyczące Alberta Einsteina również skończyło się niepowodzeniem. Najciekawsze pytania i odpowiedzi z 269. odcinka programu "Milionerzy". Co u ptaka marabuta jest prawie gołe? A: pierś B: szyja C: brzuch D: spód skrzydeł Prawidłowa odpowiedź: B. szyja. Marabut, a właściwie marabut afrykański, to mięsożerny ptak z rodziny bocianów. Uznawany jest za jednego z najbrzydszych ptaków świata, ze względu na dość nietypowy wygląd. Szyja i głowa marabuta nie mają upierzenia, a z przodu szyi posiadają wydłużony fałd skórny. Albert Einstein porównał życie do: A: monocyklu B: motocykla C: roweru D: hulajnogi Prawidłowa odpowiedź: C. roweru. Albert Einstein porównał życie do roweru w słowach: "Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód." Z kolei monocykl to rower, który posiada tylko jedno koło. Kynologiczny archipelag to: A: Antyle B: Azory C: Bahamy D: Lofoty Poprawna odpowiedź: B. Azory. Azory to  archipelag wysp wulkanicznych położonych na Oceanie Atlantyckim. Kynologia to nauka o tresurze i hodowli psów. Azor to z kolei bardzo popularne imię dla psa. Ze względu na związek tych dwóch pojęć, można uznać Azory z kynologiczny archipelag. "Świerszczyk" to pismo dla dzieci, a świerszczyk: A: "brzmi" u Brzechwy B: ekscytuje nagością C: ma...

Hubert Urbański Milionerzy
x-news
TV-Show
Taśmy z Amber Room, kolor camelowy i Ulaszlo - pytania z Milionerów. Znasz odpowiedzi?
Taśmy z nagraniem rozmowy Millera z Kwaśniewskim z restauracji Amber Room, kolor camelowy i rządy Władysława III Wareńczyka. Pytania i odpowiedzi z 265. odcinka "Milionerów".

Pytania w 265. odcinku programu "Milionerzy" okazały się dla uczestników dużym wyzwaniem! Dotyczyły one: taśmy z restauracji Amber Room, koloru camelowego oraz króla Władysław III Warneńczyka, na Węgrzech znanego jako Ulaszlo. Sprawdźcie, czy znalibyście prawidłowe odpowiedzi na pytania z dzisiejszego odcinka "Milionerów". Co się stało z taśmami Millera z restauracji Amber Room? A: wysłano sondą na Marsa B: znaleziono na Marszałkowskiej C: wyłowiono z Wisły D: odkryto w szafie Kiszczaka Prawidłowa odpowiedź: C. wyłowiono z Wisły. Nagranie to zostało wyrzucone do Wisły, a następnie wyłowione z rzeki przez nurków na zlecenie CBA. Nośniki zostały wrzucone do rzeki przez kelnerów restauracji Amber Room, którzy chcieli zniszczyć nagrania. Na nagraniu słychać rozmowę Leszka Millera z Aleksandrem Kwaśniewskim na temat tajnych więzień CIA w Polsce, afery Rywina oraz Donalda Tuska. Camelowy to kolor: A: majonezu z keczupem B: czerwonego wina z colą C: kawy z mlekiem D: jagód ze śmietaną Prawidłowa odpowiedź: C. kawy z mlekiem. Camelowy to kolor ciepłego beżu o różnych odcieniach. Określenie to pochodzi od skóry wielbłąda, z której od XIX wieku produkowano płaszcze. Wiosną i jesienią kolor camelowy jest hitem, jeśli chodzi o ubrania i dodatki.  U nas Władysław III Warneńczyk. A w jakim kraju I Ulaszlo? A: w Bułgarii B: w Czechach C: na Węgrzech D: na Rusi Prawidłowa odpowiedź: C. na Węgrzech.  Władysław III Warneńczyk był królem Polski oraz królem Węgier. Na Węgrzech rządził jako Władysław I, inaczej I...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner