Party Stories
Dawid Kwiatkowski w redakcji Party.pl
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Zupa z soczewicą podana w dużej misce.
©nata_vkusidey/Fotolia.com
Styl życia

Zupa z soczewicy, gulaszowa i kapuśniak rozgrzeją jesienią i zimą

Zupy jesienne i zupy zimowe zawierają duże ilości białka i tłuszczu oraz aromatyczne przyprawy. Tworzą one pyszne połączenia dodające energii, której organizm potrzebuje, gdy na zewnątrz robi się zimno. Dobrze rozgrzewają np. zupa gulaszowa, zupa z soczewicy i kapuśniak.

Zupy jesienne i zupy zimowe zawierają duże ilości białka i tłuszczu oraz aromatyczne przyprawy. Tworzą one pyszne połączenia dodające energii, której organizm potrzebuje, gdy na zewnątrz robi się zimno. Dobrze rozgrzewają np. zupa gulaszowa, zupa z soczewicy i kapuśniak.

 

Jesienią i zimą najlepsze są zupy rozgrzewające i treściwe. Popularne w tej grupie są zupy z kaszami, grochem, fasolą, kapustą, soczewicą, dynią na ostro, pomidorami i z mięsem. Powinno się je podawać ze świeżym chlebem i posypane natką pietruszki.

 

Zupa z soczewicy rozgrzewa i poprawia odporność

 

Zupa z soczewicy czerwonej lub zielonej jest odpowiednia dla wegetarian, ponieważ nie zawiera mięsa.

 

Potrzebujesz:

  • tarki,
  • patelni,
  • garnka.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej (suchej),
  • 2-3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • ½ selera,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • liść laurowy, majeranek, ostra papryka w proszku, kurkuma, 2-3 cm świeżego imbiru, sól,
  • oliwa z oliwek.

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Marchewki, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na dużych oczkach na tarce, wrzuć do wrzątku, gotuj przez 15 minut.
  • Cebulę i pora zeszklij na oliwie, dodaj do garnka razem z imbirem i wypłukaną soczewicą.
  • Dodaj przyprawy, ale nie sól.
  • Gotuj do miękkości około 20 do 30 minut, posól na koniec.

 

Zupa gulaszowa – jednogarnkowe danie z mięsa i warzyw

 

Zupa gulaszowa z dodatkiem mięsa to sycąca potrawa, dlatego świetnie nadaje się na zimne dni.

 

Potrzebujesz:

  • garnka.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 300 g łopatki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 szklanki bulionu,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól, pieprz,
  • posiekana pietruszka do posypania.

 

Czas przygotowania: 100 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokrój w kostkę, czosnek na pół, podsmaż na maśle.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę łopatkę i obsmaż z każdej strony.
  • Dodaj paprykę mieloną, tymianek, chwilę podsmaż i dolej bulion.
  • Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat, sól i pieprz, wszystko duś pod przykryciem przez 60 minut.
  • Dodaj pokrojoną paprykę i ziemniaki i duś przez kolejne 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Przed podaniem posyp natką pietruszki.

 

Kapuśniak – niezastąpiona zupa na zimne dni

 

Kapuśniak to zupa rozgrzewająca na żeberkach i z kiszonej kapusty. Jest bardzo treściwa i pachnąca.

 

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • patelni,
  • tarki.

 

Składniki (na 6 porcji):

  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 500 g żeberek mięsnych,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 5-6 ziemniaków,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • kawałek selera,
  • sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, szczypta majeranku,
  • opcjonalnie do zasmażki 1 łyżka mąki i 1 łyżka oleju.

 

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: średni

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso pokrój i zalej 2 litrami zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 40 minut.
  • Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, obrane marchew, selera i pietruszkę oraz nieobraną, umytą cebulę. Gotuj pół godziny na średnim ogniu.
  • Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do garnka, gotuj 10 minut.
  • Kapustę kiszoną pokrój nożem i dodaj.
  • Dopraw majerankiem, kminkiem, gotuj 20 minut.
  • Wyjmij marchew, pietruszkę i selera, dopraw zupę solą i pieprzem.
  • Boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni bez dodatkowego tłuszczu, dodaj do garnka.
  • Wyjęte wcześniej jarzyny pokrój albo zetrzyj na tarce i wrzuć z powrotem do zupy.

 

Opcjonalnie możesz przyrządzić zasmażkę, na łyżce oleju podsmażając mąkę. Zahartuj ją. W tym celu wlej się na patelnię chochlę gorącego płynu z zupy i szybko mieszaj. Dodaj zawartość patelni do garnka i dobrze wymieszaj całość. Gotuj jeszcze przez 10 minut.

miska zupy z soczewicy
©Ramon Grosso/Fotolia
Styl życia
Dwa pomysły na sylwestrowe zupy
Dwa pomysły na sylwestrowe zupy, jedna w wersji mięsnej i rozgrzewającej, druga w wersji lżejszej i bezmięsnej: zupa gulaszowa i zupa z soczewicy.

Dwa pomysły na sylwestrowe zupy, jedna w wersji mięsnej i rozgrzewającej, druga w wersji lżejszej i bezmięsnej: zupa gulaszowa i zupa z soczewicy.   Poniżej dwa pomysły na sylwestrowe zupy: w wersji bezmięsnej i mięsnej. Zupa z soczewicy Składniki: soczewica czerwona łuskana (200 gramów), pomidory (dwie sztuki), cebula (dwie małe sztuki), czosnek (dwa ząbki), bulion warzywny (jeden litr), korzeń imbiru , oliwa (dwie łyżki), sól (jedna łyżeczka), ostra papryka (jedna łyżeczka), mieszanka curry (jedna łyżeczka), śmietana. Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Drobno posiekać cebulę, imbir i czosnek zetrzeć na tarce. Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać przyprawy: sól, imbir, paprykę, mieszankę curry. Przełożyć cebulę do garnka, dodać rozdrobnione pomidory i soczewicę, zalać bulionem warzywnym, gotować około 20 minut. Zupę podawać ze śmietaną, można udekorować kiełkami. Smacznego! Zupa gulaszowa Składniki: mieszanka mięs: karkówki, łopatki, wołowiny (pół kilo), papryka czerwona (dwie sztuki), pieczarki (50 dkg), cebula (jedna duża sztuka), marchewka (jedna mała sztuka), pietruszka (jedna mała sztuka), czosnek (dwa ząbki), seler (1/4 sztuki), ziemniaki (3 średnie sztuki), bulion warzywny, koncentrat pomidorowy (2 łyżki), olej do smażenia , przyprawy do smaku: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek, gałka muszkatołowa, słodka i ostra papryka. Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę. Natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Zostawić w lodówce na kilka godzin. Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni, dodać...

Zupy dla wegan
© George Dolgikh/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na pyszną zupę wegańską: marchewkową, curry i z czerwonej soczewicy
Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.   Wegańskie zupy nie powinny zawierać żadnych tłuszczów zwierzęcych. Zwykle są przygotowywane na bulionie warzywnym. Często używa się do nich oleju kokosowego bądź mleczka kokosowego. Wegańska zupa marchewkowa Składniki: 600 ml bulionu jarzynowego, 1 łyżka oleju kokosowego , 250 ml mleka kokosowego, 500 g marchewki, 5-7 cm łodygi selera naciowego bądź pora, ½ cebuli cukrowej, 1 łyżka masła orzechowego, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki startego imbiru, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki chili w proszku, ½ łyżeczki kuminu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 40-50 minut   Sposób przygotowania: Obierz czosnek i cebulę, a następnie je posiekaj. Roztop olej w garnku i zeszklij na nim czosnek oraz cebulę. Umyj i pokrój selera lub pora i włóż do naczynia. Umyj i obierz marchewkę, po czym pokrój na plasterki i dodaj do pozostałych warzyw. Wrzuć masło orzechowe, imbir i chili. Smaż całość przez około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodawaj do wywaru 1-2 łyżki bulionu, by uniknąć przypalenia. Dopraw zupę kuminem , kurkumą oraz cynamonem. Wlej pozostałą część bulionu i zagotuj wszystko. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut dotąd, aż marchewka zmięknie. Zblenduj zupę, dodając do niej mleko kokosowe.   Przepis na wegańską zupę curry Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego, 2 łyżki oleju roślinnego, 200 g mleka kokosowego, ½ szklanki czerwonej...

Grochówka wojskowa
Pixabay/bykst/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Tradycyjna grochówka wojskowa
Grochówka wojskowa to bardzo sycące danie uwielbiane szczególnie przez mężczyzn. Jest najbardziej popularną zupą serwowaną w wojsku. Grochówka wojskowa każdemu doda siły i energii.

Grochówka wojskowa to bardzo sycące danie uwielbiane szczególnie przez mężczyzn. Jest najbardziej popularną zupą serwowaną w wojsku. Grochówka wojskowa każdemu doda siły i energii.   Rady: Groch nie będzie powodował wzdęć, jeśli dzień przed gotowaniem zupy, zalejesz go wodą i zostawisz na noc. Groch wrzuć do zupy razem z wodą, w której się moczy – zupa będzie wtedy bardziej aromatyczna. Boczek przed wrzuceniem do wody możesz podsmażyć – zupa będzie miała intensywniejszy smak. Zimną zasmażkę możesz przygotować na zapas – wyłóż ją na folię kuchenną i zawiń jak cukierek.   Składniki: 2 szklanki łuskanego grochu, 1 kg wędzonych kości od schabu, 40-50 dag boczku, 30-40 dag cienkiej, swojskiej kiełbasy, 1 cebula, 1 pietruszka, 2 marchewki, 1 seler, 6 ziemniaków, 2 ząbki czosnku, 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki wegety, sól, pieprz, 4 łyżki oleju słonecznikowego, 3 łyżki mąki. Czas przygotowania: 90 minut Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: 1. Zalej groch 2 litrami wody. 2. Kości i boczek zalej 2 litrami wody. 3. Do mięsa dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. 4. Gotuj mięso z liśćmi i zielem na małym ogniu pod przykryciem przez 60 minut. 5. Zetrzyj marchew i seler na tarce. 6. Seler, marchew i groch dodaj do zupy. 7. Pokrojoną w kostkę pietruszkę wrzuć do zupy. 8. Dodaj wegetę, sól i pieprz. 9. Ziemniaki i czosnek pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. 10. Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. 11. Na patelni podsmaż łyżkę oleju. 12. Do oleju wrzuć cebulę, a po minucie także kiełbasę. 13. Po 5 minutach...

Nasze akcje
wyniki konkursu duplo 2021
Fleszstyle

KONKURS! Wygraj zaproszenie na największą imprezę modową w Polsce i inne supernagrody!

Partner
hada-labo-3d-lifting-mask
Fleszstyle

Sposób Japonek na zatrzymanie upływu czasu tkwi w prostocie kosmetyków

Partner
kosmetyki-neutrogena-bright-boost
Fleszstyle

TEST REDAKCJI: Sprawdziłyśmy kosmetyki Neutrogena® Hydro Boost® i Bright Boost!

Partner