Zupa z soczewicą podana w dużej misce.
©nata_vkusidey/Fotolia.com
Styl życia

Zupa z soczewicy, gulaszowa i kapuśniak rozgrzeją jesienią i zimą

Zupy jesienne i zupy zimowe zawierają duże ilości białka i tłuszczu oraz aromatyczne przyprawy. Tworzą one pyszne połączenia dodające energii, której organizm potrzebuje, gdy na zewnątrz robi się zimno. Dobrze rozgrzewają np. zupa gulaszowa, zupa z soczewicy i kapuśniak.

Zupy jesienne i zupy zimowe zawierają duże ilości białka i tłuszczu oraz aromatyczne przyprawy. Tworzą one pyszne połączenia dodające energii, której organizm potrzebuje, gdy na zewnątrz robi się zimno. Dobrze rozgrzewają np. zupa gulaszowa, zupa z soczewicy i kapuśniak.

 

Jesienią i zimą najlepsze są zupy rozgrzewające i treściwe. Popularne w tej grupie są zupy z kaszami, grochem, fasolą, kapustą, soczewicą, dynią na ostro, pomidorami i z mięsem. Powinno się je podawać ze świeżym chlebem i posypane natką pietruszki.

Kasia gotuje z Polki.pl: świąteczny schab z owocami

 

Zupa z soczewicy rozgrzewa i poprawia odporność

 

Zupa z soczewicy czerwonej lub zielonej jest odpowiednia dla wegetarian, ponieważ nie zawiera mięsa.

 

Potrzebujesz:

  • tarki,
  • patelni,
  • garnka.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej (suchej),
  • 2-3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • ½ selera,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • liść laurowy, majeranek, ostra papryka w proszku, kurkuma, 2-3 cm świeżego imbiru, sól,
  • oliwa z oliwek.

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Marchewki, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na dużych oczkach na tarce, wrzuć do wrzątku, gotuj przez 15 minut.
  • Cebulę i pora zeszklij na oliwie, dodaj do garnka razem z imbirem i wypłukaną soczewicą.
  • Dodaj przyprawy, ale nie sól.
  • Gotuj do miękkości około 20 do 30 minut, posól na koniec.

 

Zupa gulaszowa – jednogarnkowe danie z mięsa i warzyw

 

Zupa gulaszowa z dodatkiem mięsa to sycąca potrawa, dlatego świetnie nadaje się na zimne dni.

 

Potrzebujesz:

  • garnka.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 300 g łopatki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 szklanki bulionu,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól, pieprz,
  • posiekana pietruszka do posypania.

 

Czas przygotowania: 100 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokrój w kostkę, czosnek na pół, podsmaż na maśle.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę łopatkę i obsmaż z każdej strony.
  • Dodaj paprykę mieloną, tymianek, chwilę podsmaż i dolej bulion.
  • Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat, sól i pieprz, wszystko duś pod przykryciem przez 60 minut.
  • Dodaj pokrojoną paprykę i ziemniaki i duś przez kolejne 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Przed podaniem posyp natką pietruszki.

 

Kapuśniak – niezastąpiona zupa na zimne dni

 

Kapuśniak to zupa rozgrzewająca na żeberkach i z kiszonej kapusty. Jest bardzo treściwa i pachnąca.

 

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • patelni,
  • tarki.

 

Składniki (na 6 porcji):

  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 500 g żeberek mięsnych,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 5-6 ziemniaków,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • kawałek selera,
  • sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, szczypta majeranku,
  • opcjonalnie do zasmażki 1 łyżka mąki i 1 łyżka oleju.

 

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: średni

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso pokrój i zalej 2 litrami zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 40 minut.
  • Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, obrane marchew, selera i pietruszkę oraz nieobraną, umytą cebulę. Gotuj pół godziny na średnim ogniu.
  • Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do garnka, gotuj 10 minut.
  • Kapustę kiszoną pokrój nożem i dodaj.
  • Dopraw majerankiem, kminkiem, gotuj 20 minut.
  • Wyjmij marchew, pietruszkę i selera, dopraw zupę solą i pieprzem.
  • Boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni bez dodatkowego tłuszczu, dodaj do garnka.
  • Wyjęte wcześniej jarzyny pokrój albo zetrzyj na tarce i wrzuć z powrotem do zupy.

 

Opcjonalnie możesz przyrządzić zasmażkę, na łyżce oleju podsmażając mąkę. Zahartuj ją. W tym celu wlej się na patelnię chochlę gorącego płynu z zupy i szybko mieszaj. Dodaj zawartość patelni do garnka i dobrze wymieszaj całość. Gotuj jeszcze przez 10 minut.

Zupy dla wegan
© George Dolgikh/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na pyszną zupę wegańską: marchewkową, curry i z czerwonej soczewicy
Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.   Wegańskie zupy nie powinny zawierać żadnych tłuszczów zwierzęcych. Zwykle są przygotowywane na bulionie warzywnym. Często używa się do nich oleju kokosowego bądź mleczka kokosowego. Wegańska zupa marchewkowa Składniki: 600 ml bulionu jarzynowego, 1 łyżka oleju kokosowego , 250 ml mleka kokosowego, 500 g marchewki, 5-7 cm łodygi selera naciowego bądź pora, ½ cebuli cukrowej, 1 łyżka masła orzechowego, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki startego imbiru, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki chili w proszku, ½ łyżeczki kuminu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 40-50 minut   Sposób przygotowania: Obierz czosnek i cebulę, a następnie je posiekaj. Roztop olej w garnku i zeszklij na nim czosnek oraz cebulę. Umyj i pokrój selera lub pora i włóż do naczynia. Umyj i obierz marchewkę, po czym pokrój na plasterki i dodaj do pozostałych warzyw. Wrzuć masło orzechowe, imbir i chili. Smaż całość przez około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodawaj do wywaru 1-2 łyżki bulionu, by uniknąć przypalenia. Dopraw zupę kuminem , kurkumą oraz cynamonem. Wlej pozostałą część bulionu i zagotuj wszystko. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut dotąd, aż marchewka zmięknie. Zblenduj zupę, dodając do niej mleko kokosowe.   Przepis na wegańską zupę curry Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego, 2 łyżki oleju roślinnego, 200 g mleka kokosowego, ½ szklanki czerwonej...

Grochówka wojskowa
Pixabay/bykst/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Tradycyjna grochówka wojskowa
Grochówka wojskowa to bardzo sycące danie uwielbiane szczególnie przez mężczyzn. Jest najbardziej popularną zupą serwowaną w wojsku. Grochówka wojskowa każdemu doda siły i energii.

Grochówka wojskowa to bardzo sycące danie uwielbiane szczególnie przez mężczyzn. Jest najbardziej popularną zupą serwowaną w wojsku. Grochówka wojskowa każdemu doda siły i energii.   Rady: Groch nie będzie powodował wzdęć, jeśli dzień przed gotowaniem zupy, zalejesz go wodą i zostawisz na noc. Groch wrzuć do zupy razem z wodą, w której się moczy – zupa będzie wtedy bardziej aromatyczna. Boczek przed wrzuceniem do wody możesz podsmażyć – zupa będzie miała intensywniejszy smak. Zimną zasmażkę możesz przygotować na zapas – wyłóż ją na folię kuchenną i zawiń jak cukierek.   Składniki: 2 szklanki łuskanego grochu, 1 kg wędzonych kości od schabu, 40-50 dag boczku, 30-40 dag cienkiej, swojskiej kiełbasy, 1 cebula, 1 pietruszka, 2 marchewki, 1 seler, 6 ziemniaków, 2 ząbki czosnku, 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki wegety, sól, pieprz, 4 łyżki oleju słonecznikowego, 3 łyżki mąki. Czas przygotowania: 90 minut Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: 1. Zalej groch 2 litrami wody. 2. Kości i boczek zalej 2 litrami wody. 3. Do mięsa dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. 4. Gotuj mięso z liśćmi i zielem na małym ogniu pod przykryciem przez 60 minut. 5. Zetrzyj marchew i seler na tarce. 6. Seler, marchew i groch dodaj do zupy. 7. Pokrojoną w kostkę pietruszkę wrzuć do zupy. 8. Dodaj wegetę, sól i pieprz. 9. Ziemniaki i czosnek pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. 10. Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. 11. Na patelni podsmaż łyżkę oleju. 12. Do oleju wrzuć cebulę, a po minucie także kiełbasę. 13. Po 5 minutach...

Kobieta gotuje zupę.
©JackF/Fotolia
Styl życia
3 przepisy na przepyszne zupy z borowików
Borowiki mają intensywny smak i aromat. Wystarczy ich niewielka ilość, by potrawa w całości przeszła grzybową nutą.

Borowiki mają intensywny smak i aromat. Wystarczy ich niewielka ilość, by potrawa w całości przeszła grzybową nutą.   Borowiki są bogatym źródłem witamin grupy B i potasu niezbędnych do utrzymania właściwego ciśnienia krwi oraz prawidłowej pracy mięśnia sercowego. Zawierają także witaminę D, która wspomaga wzrost w okresie dojrzewania. Są jednak ciężkostrawne, dlatego muszą na nie uważać osoby cierpiące na dolegliwości układu pokarmowego i małe dzieci. Zupa z borowików na mleku Borowikowa na mleku jest pożywna i aromatyczna. Idealna na łatwy rodzinny obiad.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 60 minut   Składniki: borowiki (300 g), śmietana do zup i sosów (3 łyżki kuchenne), mleko (750 ml), masło (1 łyżka kuchenna), marchew (1 sztuka), cebula (1 sztuka), mąka (1 łyżka kuchenna), koperek, sól, pieprz.   Sposób przygotowania: Borowiki umyj i drobno posiekaj. Do garnka wlej pół litra wody. Wrzuć do niego grzyby, cebulę i marchewkę. Duś przez pół godziny. Z masła i mąki zrób zasmażkę, i wymieszaj z dwoma szklankami mleka. Wlej zasmażkę z mlekiem do grzybów i gotuj przez 10 minut. Dodaj resztę mleka, śmietanę, koperek, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj i gotuj przez 5 minut.    Smacznego! Zupa krem z borowików Intensywna, a zarazem delikatna – taka jest zupa krem z borowików.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30 minut   Składniki: borowiki (500 g), bulion (1000 ml), marchew (100 g), por (50 g), natka pietruszki, śmietana gęsta (2 łyżki kuchenne), pieprz, sól.   Sposób przygotowania: Borowiki, marchew i por oczyść, umyj i pokrój na kawałki. Zagotuj litr bulionu. Do bulionu dodaj...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik