Zupa z soczewicy, gulaszowa i kapuśniak rozgrzeją jesienią i zimą
Zupy jesienne i zupy zimowe zawierają duże ilości białka i tłuszczu oraz aromatyczne przyprawy. Tworzą one pyszne połączenia dodające energii, której organizm potrzebuje, gdy na zewnątrz robi się zimno. Dobrze rozgrzewają np. zupa gulaszowa, zupa z soczewicy i kapuśniak.
Zupy jesienne i zupy zimowe zawierają duże ilości białka i tłuszczu oraz aromatyczne przyprawy. Tworzą one pyszne połączenia dodające energii, której organizm potrzebuje, gdy na zewnątrz robi się zimno. Dobrze rozgrzewają np. zupa gulaszowa, zupa z soczewicy i kapuśniak.
Jesienią i zimą najlepsze są zupy rozgrzewające i treściwe. Popularne w tej grupie są zupy z kaszami, grochem, fasolą, kapustą, soczewicą, dynią na ostro, pomidorami i z mięsem. Powinno się je podawać ze świeżym chlebem i posypane natką pietruszki.
Zupa z soczewicy rozgrzewa i poprawia odporność
Zupa z soczewicy czerwonej lub zielonej jest odpowiednia dla wegetarian, ponieważ nie zawiera mięsa.
Potrzebujesz:
- tarki,
- patelni,
- garnka.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej (suchej),
- 2-3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- ½ selera,
- 1 por,
- 1 cebula,
- liść laurowy, majeranek, ostra papryka w proszku, kurkuma, 2-3 cm świeżego imbiru, sól,
- oliwa z oliwek.
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Marchewki, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na dużych oczkach na tarce, wrzuć do wrzątku, gotuj przez 15 minut.
- Cebulę i pora zeszklij na oliwie, dodaj do garnka razem z imbirem i wypłukaną soczewicą.
- Dodaj przyprawy, ale nie sól.
- Gotuj do miękkości około 20 do 30 minut, posól na koniec.
Zupa gulaszowa – jednogarnkowe danie z mięsa i warzyw
Zupa gulaszowa z dodatkiem mięsa to sycąca potrawa, dlatego świetnie nadaje się na zimne dni.
Potrzebujesz:
- garnka.
Składniki (na 4 porcje):
- 300 g łopatki wieprzowej,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 szklanki bulionu,
- 1 czerwona papryka,
- 3 ziemniaki,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 500 ml przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- sól, pieprz,
- posiekana pietruszka do posypania.
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek na pół, podsmaż na maśle.
- Dodaj pokrojoną w kostkę łopatkę i obsmaż z każdej strony.
- Dodaj paprykę mieloną, tymianek, chwilę podsmaż i dolej bulion.
- Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat, sól i pieprz, wszystko duś pod przykryciem przez 60 minut.
- Dodaj pokrojoną paprykę i ziemniaki i duś przez kolejne 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Kapuśniak – niezastąpiona zupa na zimne dni
Kapuśniak to zupa rozgrzewająca na żeberkach i z kiszonej kapusty. Jest bardzo treściwa i pachnąca.
Potrzebujesz:
- garnka,
- patelni,
- tarki.
Składniki (na 6 porcji):
- 400 g kiszonej kapusty,
- 500 g żeberek mięsnych,
- 100 g wędzonego boczku,
- 5-6 ziemniaków,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- kawałek selera,
- sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, szczypta majeranku,
- opcjonalnie do zasmażki 1 łyżka mąki i 1 łyżka oleju.
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: średni
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój i zalej 2 litrami zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 40 minut.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, obrane marchew, selera i pietruszkę oraz nieobraną, umytą cebulę. Gotuj pół godziny na średnim ogniu.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do garnka, gotuj 10 minut.
- Kapustę kiszoną pokrój nożem i dodaj.
- Dopraw majerankiem, kminkiem, gotuj 20 minut.
- Wyjmij marchew, pietruszkę i selera, dopraw zupę solą i pieprzem.
- Boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni bez dodatkowego tłuszczu, dodaj do garnka.
- Wyjęte wcześniej jarzyny pokrój albo zetrzyj na tarce i wrzuć z powrotem do zupy.
Opcjonalnie możesz przyrządzić zasmażkę, na łyżce oleju podsmażając mąkę. Zahartuj ją. W tym celu wlej się na patelnię chochlę gorącego płynu z zupy i szybko mieszaj. Dodaj zawartość patelni do garnka i dobrze wymieszaj całość. Gotuj jeszcze przez 10 minut.