miska zupy krem z cukinii na drewnianym stole
©M.studio/Fotolia
Styl życia

Zupa krem z cukinii - prosty przepis

Zupa krem z cukinii - prosty przepis

Klasyczna zupa krem z cukinii jest pyszna i sycąca. Delikatny smak podkreśla smażona cebulka z czosnkiem. Najlepiej smakuje z dodatkiem chrupiących grzanek lub pestek dyni. Poniżej znajdziecie łatwy przepis na zupę krem z dyni.

Cukinia to warzywo, które daje nieskończenie wiele możliwości w kuchni. Można z niej przyrządzić pyszne placki, frytki czy babeczki. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, pizzy czy makaronu. Jej delikatność warto podkreślić subtelnymi smakami - kremową śmietaną, świeżo mielonym pieprzem i czosnkiem. 

Często wykorzystywana jest do różnych przetworów - ketchup z cukinii oraz cukinia kiszona lub marynowana są niezwykle popularne.

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa rybna

Cukinia - witaminy i składniki odżywcze

Ma najwięcej wartości ze wszystkich warzyw dyniowatych. Cukinia jest dobrym źródłem takich witamin i składników, jak:

  • witamina A,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina C,
  • fosfor,
  • wapń,
  • żelazo,
  • potas,
  • jod.

Cukinia ma bardzo mało tłuszczu i kalorii, 100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal. To idealne warzywo dla osób na diecie odchudzającej. Z cukinii można przygotować np. makaron spaghetti, który jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż ten klasyczny. Warto również wspomnieć, że zapobiega on zatrzymywaniu się wody w organizmie i zakwaszeniu organizmu.

Przepis na zupę krem z cukinii

Składniki na zupę z cukinii

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 duże cukinie
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól i świeżo mielony pieprz

Zupa krem z cukinii - jak zrobić?

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a cebulę na ćwiartki.
  2. Cukinię dokładnie umyć i pokroić w talarki lub kostkę.
  3. Na maśle podsmażyć cebulę na złoto, pod koniec dodać czosnek.
  4. Dodać ziemniaki smażyć 5 minut.
  5. Dodać cukinię i zalać warzywa bulionem.
  6. Zupę gotować przez 25 minut.
  7. Zblendować wszystkie składniki. Dodać śmietanę i doprawić do smaku.

 

Zobacz także
Co zrobić z bakłażana - 2 wegańskie przepisy

Bakłażan – przepisy na wegańskie dania – bakłażan w pomidorach i chrupiące medaliony z bakłażana

pokrojona zielona cukinia leżąca na brązowej desce

Cukinia – proste przepisy: keczup i cukinia kiszona

Kabaczek z grilla faszerowany: pieczarkami i soczewicą – 2 przepisy

 

Brukselki
Pixabay/Lebensmittelfotos/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Przepis na zupę brukselkową - pomysł na jesienny obiad
Przepis na zupę brukselkową - pomysł na jesienny obiad

Zupa brukselkowa to smaczne i bardzo zdrowe danie. Świeża brukselka to najważniejszy składnik dania, a delikatne jarzyny świetnie uzupełnią smak. Sekretem jest krótki czas gotowania brukselki, dzięki czemu nie będzie gorzka, lecz chrupiąca. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na zupę z brukselką .   Brukselka - składniki odżywcze   Brukselka to prawdziwa bomba witaminowa , zawiera takie witaminy i składniki odżywcze jak: witamina A, witaminy z grupy B, witaminę C , ryboflawinę, witaminę E, witaminę K, wapń, żelazo, magnez, fosfor i wiele innych. Dodatkowo brukselka jest niskokaloryczna , zwiera jedynie 43 kcal w 100 g produktu. Świetnie sprawdzi się jako składnik diety odchudzającej. Wykazuje silne działania prozdrowotne - wspomaga układ nerwowy i odpornościowy, przyspiesza metabolizm i zapobiega nowotworom. Przepis na zupę brukselkową   Składniki - zupa brukselkowa 1,5 l bulionu warzywnego  lub drobiowego 300 g brukselek 2 marchewki 2 duże lub 3 średnie ziemniaki 100 ml śmietany 18% 3 łyżki koperku sól i pieprz Jak zrobić zupę brukselkową? Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, umyć i pokroić na ćwiartki. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Warzywa zalać gorącym bulionem i gotować przez 20 - 30 minut, aż warzywa zmiękną. Brukselkę dodać 10 minut przed końcem gotowania. Zupę zabielić śmietaną zmieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić. Podawać ze świeżym, posiekanym koperkiem.    

Zupa krem wykonana z kalafiora i podana z grzankami.
©Anastasiia/Fotolia.com
Styl życia
Rozgrzewające zupy krem na zimę. Jakie są ich zalety? Przepis na krem z pomidorów i dyni
Zupy krem zalecane są w jesiennym i zimowym jadłospisie. Są bardzo treściwe i sycące, a jednocześnie dietetyczne. Ich przygotowanie nie wymaga dużej ilości czasu ani nakładów pracy. Zupy krem, ze względu na swoją konsystencję, zalecane są w żywieniu dzieci i osób starszych.

Zupy krem zalecane są w jesiennym i zimowym jadłospisie. Są bardzo treściwe i sycące, a jednocześnie dietetyczne. Ich przygotowanie nie wymaga dużej ilości czasu ani nakładów pracy. Zupy krem, ze względu na swoją konsystencję, zalecane są w żywieniu dzieci i osób starszych.   Zupy krem są sycącym i rozgrzewającym posiłkiem , idealnym zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Ponadto są dietetyczne i bardzo proste w przygotowaniu. Można je przygotować na bazie rozmaitych warzyw – pomidorów, cukinii, dyni, brokułów, kalafiora.   Dlaczego warto jeść zupy krem?   Zupy krem są potrawami o aksamitnej konsystencji i delikatnym smaku. Ze względu na swoje właściwości rozgrzewające są szczególnie zalecane w okresie jesienno-zimowym . Można je serwować w ramach obiadu lub ciepłej kolacji w chłodne wieczory . Zupy krem są dietetyczne, a przy tym dają długotrwałe uczucie sytości. Można je wzbogacać o różne dodatki, np. chrupiące grzanki czy groszek ptysiowy . Nierzadko dodaje się do nich żółtego sera lub fety do smaku. Zupy kremy doskonale sprawdzą się w żywieniu małych niejadków oraz osób starszych, u których pojawia się problem z gryzieniem i przełykaniem produktów o konsystencji stałej. Zupy krem można przygotować z różnych warzyw. W sezonie jesiennym dużą popularnością cieszy się zupa krem z dyni o apetycznym aromacie i pomarańczowej barwie. Smaczne, gęste i sycące zupy przyrządzi się również na bazie cukinii, brokułów, kalafiora, zielonego groszku oraz cebuli. Alternatywą dla tradycyjnej zupy pomidorowej z makaronem lub ryżem jest zupa krem z pomidorów z dodatkiem bazylii i sera mozzarella . Do przygotowania tych rozgrzewających i treściwych zup niezbędny jest blender, za pomocą którego miksuje się składniki zupy na gęsty i...

miska zupy krem z cukinii na drewnianym stole
©M.studio/Fotolia
Styl życia
Cukinia i dynia, czyli z czego zrobić dietetyczne zupy warzywne?
Dietetyczne zupy to takie, po których czujemy się lekko i zdrowo. Z opartą na zdrowych zupach dietą fit eksperymentują nie tylko sportowcy, ale wszyscy, którzy dbają o własne zdrowie i chcą cieszyć się zgrabną sylwetką. Dietetyczne zupy nie zawierają tłustego mięsa, ciężkostrawnych zasmażek ani śmietany. Pierwsze skrzypce grają w nich niskokaloryczne warzywa, jakich wiele w domowych ogródkach – popularnością cieszą się zwłaszcza cukinia i dynia.

Dietetyczne zupy to takie, po których czujemy się lekko i zdrowo. Z opartą na zdrowych zupach dietą fit eksperymentują nie tylko sportowcy, ale wszyscy, którzy dbają o własne zdrowie i chcą cieszyć się zgrabną sylwetką. Dietetyczne zupy nie zawierają tłustego mięsa, ciężkostrawnych zasmażek ani śmietany. Pierwsze skrzypce grają w nich niskokaloryczne warzywa, jakich wiele w domowych ogródkach – popularnością cieszą się zwłaszcza cukinia i dynia. Przepis na lekką zupę krem z cukinii Zupa krem z cukinii nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją podawać z grzankami, czerwonym ryżem, kaszą jaglaną, z wędzonym łososiem czy z kurkami. W każdej wersji jest bardzo zdrowa i nie zawiera pustych kalorii (100 g gotowanej cukinii to tylko 15 kcal, a porcja kremu z cukinii – 66 kcal), lecz same witaminy: A, B1, C, K i PP oraz składniki odżywcze – potas, żelazo i magnez.   Składniki: 2 niewielkie cukinie (ok. 600 g), mała cebula, łodyga świeżej bazylii, łyżka oliwy , sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku. Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 20 min   Sposób przygotowania: 1. Cukinie umyj i pokrój w grubą kostkę (razem ze skórą). 2. Cebulę i bazylię posiekaj. 3. Rozgrzej na patelni oliwę, a następnie zeszklij na niej cebulę. 4. Dodaj do cebuli cukinię i smaż ją przez 3 min na średnim ogniu. 5. Zalej warzywa wodą i duś je pod przykryciem przez ok. 15 min. 6. Przelej warzywa z wywarem do miski, dodaj do nich bazylię (1 listek możesz zostawić do dekoracji) i zblenduj na gładką masę. Przepis na rozgrzewającą zupę z dynią, cukinią i soczewicą Zupa na mleku kokosowym z dynią, cukinią i soczewicą to idealny wybór na dietetyczną jesienną i zimową kolację. Dzięki dodatkowi imbiru i chili rozgrzewa, mleko kokosowe czyni ją wyjątkowo...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik