pokrojona zielona cukinia leżąca na brązowej desce
© volff/Adobe Stock
Styl życia

Cukinia – proste przepisy: keczup i cukinia kiszona

Cukinia ma bardzo neutralny smak i uniwersalną teksturę, dzięki czemu można z niej przygotować bardzo dużo różnego rodzaju potraw i dodatków. Znakomicie sprawdza się jako składnik dżemów, wspaniale wypada też w roli składnika keczupu. Cukinię można też ukisić.

Cukinia ma bardzo neutralny smak i uniwersalną teksturę, dzięki czemu można z niej przygotować bardzo dużo różnego rodzaju potraw i dodatków. Znakomicie sprawdza się jako składnik dżemów, wspaniale wypada też w roli składnika keczupu. Cukinię można też ukisić.

 

Mając do dyspozycji bardzo dojrzałe cukinie, trzeba zawsze obierać je ze skórki, ponieważ jest bardzo twarda oraz pozbywać się gniazd nasiennych. Przygotowując domowy keczup, można dowolnie modyfikować jego smak i ostrość. Dodanie do niego octu jabłkowego zamiast spirytusowego to dobre rozwiązanie dla osób nieprzepadających za bardzo kwaśnymi keczupami.

Prosty przepis na keczup z cukinii

 

Składniki:

 

  • 2 kg cukinii,
  • 0,5 kg cebuli cukrowej,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 szklanka cukru, np. trzcinowego,
  • ka octu jabłkowego (niefiltrowanego),
  • 500 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
  • 1 łyżka pieprzu cayenne lub 2 łyżeczki chili.                                                                   

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 45 minut + 6 godzin leżakowania cukinii + 10 minut pasteryzacji

 

Sposób przygotowania:

 

  • Obierz cukinię, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż łyżką gniazda nasienne.
  • Na tarce o grubych oczkach zetrzyj cukinię i obrana cebulę. Umieść wszystko w bardzo dużej misce, zasyp solą, wymieszaj dokładnie i odstaw w chłodne miejsce na około 6 godzin. Najlepiej przygotować to wieczorem i odstawić na całą noc.
  • Przełóż warzywa do garnka (nie odciskaj soku) i gotuj na małym ogniu do momentu, aż nabiorą konsystencji musu. Nie przykrywaj garnka, ponieważ nadmiar soku musi odparować.
  • Wsyp cukier i przyprawy, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj przez 20 minut, często mieszając.
  • Zblenduj całość i przełóż (jeszcze gorące) do małych wyparzonych wcześniej słoiczków.
  • Pasteryzuj we wrzątku przez 10 minut.

Kiszona cukinia – prosty przepis

 

Składniki:

 

  • 2 kg cukinii,
  • 1 pęczek kopru,
  • 2 korzenie chrzanu,
  • 2 gałązki kopru włoskiego,
  • 3 litry wody,
  • 3 łyżki soli.

 

Sposób przygotowania:

 

  • Obierz cukinie ze skórki i pokrój na 3-5-centymetrowe kawałki.
  • Umyj koper i chrzan i posiekaj na drobniejsze części.
  • Przygotuj wyparzone wcześniej wrzątkiem duże (500 ml lub większe) słoiki. Na dno każdego z nich wkładaj gałązkę kopru, kawałek kopru włoskiego i 2 kawałki chrzanu, a następnie kawałki cukinii, wkładaj je jak najciaśniej. Na wierzchu układaj znów koper i chrzan.
  • Zagotuj wodę i ją ostudź, rozpuść w niej sól.
  • Letnią woda z solą zalej każdy słoik i szczelnie zakręć wieczka.
  • Po dwóch tygodniach – gdy cukinia się ukisi, zapasteryzuj słoiki w piekarniku w temperaturze 90 stopni Celsjusza.

 

Smacznego!

koktajl z cukinii z jabłkami w tle
©al62/Fotolia.com
Styl życia
Koktajle z cukinii – obniżają ciśnienie, poprawiają trawienie i oczyszczają organizm
Koktajle z cukinii są prawdziwą bombą witaminową, ponieważ to warzywo zawiera bardzo dużo witaminy A, C, K i z grupy B. Kabaczki pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i mają mało kalorii – 10 dag cukinii zawiera jedynie 16 kcal.

Koktajle z cukinii są prawdziwą bombą witaminową, ponieważ to warzywo zawiera bardzo dużo witaminy A, C, K i z grupy B. Kabaczki pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i mają mało kalorii – 10 dag cukinii zawiera jedynie 16 kcal. Najsmaczniejsze są młode cukinie . W dodatku mają na tyle cienką skórkę, że warzywa nie trzeba obierać. Dlaczego warto pić koktajle z cukinii? Cukinia zawiera dużo potasu, magnezu, żelaza oraz witaminy A, K, C i witaminy z grupy B. Najzdrowsze i najbogatsze w wartościowe składniki są świeże i niepoddawane żadnej obróbce termicznej warzywa. Z tego względu koktajle to doskonały pomysł na cukinie – pozwalają na zachowanie cennych właściwości odżywczych warzyw, a dodatkowo można je jeszcze wzbogacić, serwując kabaczki z innymi składnikami. Koktajl z cukinii i banana – doskonały dla nadciśnieniowców Banany to również bogate źródło potasu , dzięki czemu zapobiegają wysokiemu ciśnieniu . Dodatkowo mają pektyny, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Składniki: 1 cukinia, 2 banany, 2 jabłka, 1 owoc kiwi, rozdrobnione migdały. Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: bardzo łatwe Sposób przygotowania: Obierz cukinię i jabłka, a następnie wyciśnij z nich sok, używając sokowirówki. Obrane banany i kiwi pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj. Wymieszaj mus z sokiem. Posyp posiekanymi migdałami. Koktajl z cukinii i pietruszki – oczyszcza i odtruwa organizm Natka pietruszki zawiera dużo kwasu foliowego, żelaza i witaminy C. Ma również działanie detoksykacyjne – jest doskonałym dodatkiem do koktajlu z cukinii, dzięki czemu napój odtruwa organizm. Ważne, by natka była świeża, ponieważ zwiędnięta traci swoje właściwości....

©rolaks/Fotolia
Styl życia
Ogórki konserwowe z papryką: przepis na przetwory i zalewę do ogórków konserwowych
Do zrobienia zalewy do ogórków konserwowych potrzeba m.in. octu, cukru i soli. Przepis na ogórki konserwowe z papryką zawiera natomiast warzywa i przyprawy, np. chrzan, gorczycę, czosnek i koper.

Do zrobienia zalewy do ogórków konserwowych potrzeba m.in. octu, cukru i soli. Przepis na ogórki konserwowe z papryką zawiera natomiast warzywa i przyprawy, np. chrzan, gorczycę, czosnek i koper.   Ogórki konserwowe to doskonały dodatek do obiadów. Przetwory z ogórków możesz podawać zarówno do kurczaka, jak i do czerwonego mięsa . Przepis na zalewę do ogórków konserwowych Składniki (na 4-5 słoików): 1 szklanki octu spirytusowego 10%, 5 szklanek wody, 1 szklanki cukru, 3 łyżeczki soli, ½ łyżeczki kurkumy.   Czas przygotowania: około 10-15 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Zagotuj wodę z octem, solą, cukrem oraz kurkumą. Ogórki konserwowe z papryką – przepis Zanim zaczniesz robić ogórki konserwowe z papryką, przygotuj słoiki na weki. Umyj je i przepłucz wrzątkiem . Nie zapomnij o zakrętkach. Wysusz słoiki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100-120 stopni Celsjusza na 15 minut. Składniki (na 4-5 słoików): 8 dużych ogórków, 1 czerwona papryka, 4 duże cebule. Do każdego ze słoików włóż: ½ łyżeczki gorczycy, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, gałązkę kopru, 2 ząbki chrzanu, korzeń chrzanu o długości ok. 3-4 cm.   Czas przygotowania: około 40-50 minut   Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: Umyj ogórki i pokrój je wzdłuż na cienkie plastry. Jeśli wolisz całe ogórki, nie musisz ich kroić. Wkładaj je do słoika w całości. Umyj paprykę i wytnij z niej gniazda nasienne . Pokrój ją na dosyć długie paski. Obierz czosnek i...

Ogórki konserwowe
© vkuslandia/Fotolia.com
Styl życia
Ogórki w łagodnej zalewie i na słodko. Dwa przepisy na ogórki w occie.
Ogórki konserwowe to ogórki marynowane i wekowane w zalewie z octu, cukru, wody, soli i aromatycznych przypraw. Zalewę do ogórków można wzbogacić czosnkiem, marchewką, koprem włoskiem lub cebulą. Ogórki w occie to wyrazista w smaku przekąska lub dodatek do dań obiadowych.

Ogórki konserwowe to ogórki marynowane i wekowane w zalewie z octu, cukru, wody, soli i aromatycznych przypraw. Zalewę do ogórków można wzbogacić czosnkiem, marchewką, koprem włoskiem lub cebulą. Ogórki w occie to wyrazista w smaku przekąska lub dodatek do dań obiadowych.    Domowe przetwory można pasteryzować na sucho (w piekarniku) lub na mokro (w garnku z wodą wyłożonym bawełnianą ściereczką). W obu metodach pasteryzacji słoiki nie powinny się stykać , aby podczas gotowania szkło pojemnika nie pękło. Przepis na ogórki konserwowe w łagodnej zalewie Potrzebujesz: dużego garnka, noża, deski do krojenia, tarki, 6 słoików z zakrętkami , bawełnianej ściereczki. Składniki na 6 słoików o pojemności 0,9l: 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej małych), 2 szklanki octu 10%, 8 szklanek wody, 160 g cukru, 6 liści laurowych, 6 łodyg kopru włoskiego z baldachami nasion , korzeń chrzanu, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 3 łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, 10 kulek ziela angielskiego, 50 g soli. Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1.    Ogórki delikatnie umyj szczoteczką i osusz.  2.    Wodę wlej do garnka, dodaj liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Całość zagotuj.  3.    Do wrzącej wody dodaj sól i cukier. Zalewę gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 15 minut.  4.     Do gorącej zalewy dodaj ocet. Całość wymieszaj i zostaw do ostudzenia. 5.    Słoiki umyj i dokładnie osusz. 6.    Czosnek i marchewkę obierz i pokrój w plasterki. 7.    Korzeń chrzanu obierz i...

Nasze akcje
Dua Lipa, Rihanna, Alessandra Ambrosio
Newsy
Te gwiazdy wiedzą jak stworzyć niezapomniane stylizacje!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik