Zupa krem z cukinii - prosty przepis
Zupa krem z cukinii - prosty przepis
Klasyczna zupa krem z cukinii jest pyszna i sycąca. Delikatny smak podkreśla smażona cebulka z czosnkiem. Najlepiej smakuje z dodatkiem chrupiących grzanek lub pestek dyni. Poniżej znajdziecie łatwy przepis na zupę krem z dyni.
Cukinia to warzywo, które daje nieskończenie wiele możliwości w kuchni. Można z niej przyrządzić pyszne placki, frytki czy babeczki. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, pizzy czy makaronu. Jej delikatność warto podkreślić subtelnymi smakami - kremową śmietaną, świeżo mielonym pieprzem i czosnkiem.
Często wykorzystywana jest do różnych przetworów - ketchup z cukinii oraz cukinia kiszona lub marynowana są niezwykle popularne.
Cukinia - witaminy i składniki odżywcze
Ma najwięcej wartości ze wszystkich warzyw dyniowatych. Cukinia jest dobrym źródłem takich witamin i składników, jak:
- witamina A,
- witaminy z grupy B,
- witamina C,
- fosfor,
- wapń,
- żelazo,
- potas,
- jod.
Cukinia ma bardzo mało tłuszczu i kalorii, 100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal. To idealne warzywo dla osób na diecie odchudzającej. Z cukinii można przygotować np. makaron spaghetti, który jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż ten klasyczny. Warto również wspomnieć, że zapobiega on zatrzymywaniu się wody w organizmie i zakwaszeniu organizmu.
Przepis na zupę krem z cukinii
Składniki na zupę z cukinii
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 3 średnie ziemniaki
- 2 duże cukinie
- cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 100 ml śmietany 18%
- sól i świeżo mielony pieprz
Zupa krem z cukinii - jak zrobić?
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a cebulę na ćwiartki.
- Cukinię dokładnie umyć i pokroić w talarki lub kostkę.
- Na maśle podsmażyć cebulę na złoto, pod koniec dodać czosnek.
- Dodać ziemniaki smażyć 5 minut.
- Dodać cukinię i zalać warzywa bulionem.
- Zupę gotować przez 25 minut.
- Zblendować wszystkie składniki. Dodać śmietanę i doprawić do smaku.