Prosty przepis na zupę gulaszową z kiełbasą
Prosty przepis na zupę gulaszową z kiełbasą
Rozgrzewająca zupa gulaszowa to idealny wybór na chłodne jesienne wieczory. Jest bardzo smaczna i niezwykle sycąca, a jej przygotowanie nie jest trudne. Poniżej znajdziecie prosty, sprawdzony przepis na zupę gulaszową z kiełbasą.
Tego typu danie może być traktowane jako zupa i drugie danie w jednym. Duża zawartość warzyw i mięsa sprawi, że będziemy pełni energii, a gorący bulion rozgrzeje w chłodne dni. Pikantność zupy można stopniować dodając odpowiednią ilość ostrej papryki, można również dodać chilli i czarny pieprz.
Jakie mięso będzie najlepsze do zupy gulaszowej?
Poniższy przepis bazuje na dwóch rodzajach mięsa łopatce wieprzowej i kiełbasie, jednak można go dowolnie modyfikować. Do zupy gulaszowej możemy także wrzucić: szynkę lub karczek wieprzowy, mięso wołowe, np. udziec lub zmieszać różne rodzaje mięs. Dodawanie kiełbasy nie jest obowiązkowe, jeśli chcemy z niej zrezygnować, wystarczy dodać więcej innego mięsa. Do zupy najlepiej nada się mięso dość tłuste, ale bez twardych włókien.
Przepis na zupę gulaszową z kiełbasą
Składniki na zupę gulaszową
- 400 g łopatki wieprzowej
- 200 g kiełbasy
- 1 l bulionu - może być z tego przepisu
- 400 ml passaty pomidorowej
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 średnie ziemniaki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- czerwona papryka
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub innego roślinnego
- przyprawy: czerwona papryka słodka i ostra, sól
- opcjonalnie: 1/2 puszki groszku zielonego
Jak zrobić zupę gulaszową z kiełbasą?
- Łopatkę i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, a ziemniaki i paprykę w drobną kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, grubości ok. 0,5 cm.
- Na oleju podsmażamy cebulę na lekki złoty kolor, pod koniec dodajemy wyciśnięty czosnek.
- Wrzucamy pokrojoną łopatkę i i obsmażamy ją z każdej strony.
- Dodajemy przyprawy i podsmażamy wszystko jeszcze przez minutę.
- Wlewamy bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień.
- Dodajemy passatę i mieszamy. Zupę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut.
- Dodajemy marchewkę, ziemniaki, kiełbasę i paprykę. Wszystko gotujemy jeszcze przez 30 minut.
- Doprawiamy według uznania. W tym momencie możemy dodać groszek, jeżeli używamy.