Terapia ziołami w leczeniu zespołu jelita drażliwego
Najlepsze zioła na jelita to te, które regulują i usprawniają pracę całego układu trawiennego niwelując przykre w skutkach dolegliwości. Zespół jelita drażliwego to choroba dotycząca układu trawiennego oraz nerwowego.
Najlepsze zioła na jelita to te, które regulują i usprawniają pracę całego układu trawiennego niwelując przykre w skutkach dolegliwości. Zespół jelita drażliwego to choroba dotycząca układu trawiennego oraz nerwowego.
Zespół jelita drażliwego – co to jest?
Zespół jelita drażliwego to choroba o nieznanej etiologii. Wiadomo natomiast jakie czynniki powodują nasilenie objawów. Uczucie przepełnienia, zgaga, wzdęcia, nudności, zaparcia występujące naprzemiennie z biegunkami wzmagają przede wszystkim niewłaściwe odżywianie oraz stres. Spożywanie pokarmów wysokoprzetworzonych, ciężkostrawnych, powodujących nadmierne gromadzenie się gazów w jelitach, stresujący tryb życia, częste podróże oraz alkohol i papierosy są przyczyną zaostrzania symptomów charakterystycznych dla zespołu jelita drażliwego.
Zespół jelita drażliwego – leczenie
Ponieważ jest to schorzenie mające swe podłoże również w kondycji psychicznej człowieka, leczenie zespołu jelita drażliwego, oprócz niwelowania objawów (za pomocą leków lub ziół) i zapobiegania nawrotom choroby, dzięki stosowaniu indywidualnie dobranej lekkostrawnej diety, obejmuje psychoterapię. Diagnoza jest dosyć trudna i polega przede wszystkim na wyeliminowaniu innych przebiegających w podobny sposób chorób (np. hemoroidów, chorób trzustki, wątroby czy nowotworów). W tym celu wykonywane są badania takie jak: kolonoskopia, USG jamy brzusznej oraz badania laboratoryjne.
Zioła na jelita – fitoterapia i przyprawy
W zespole jelita drażliwego bardzo ważne jest łagodzenie objawów ze strony układu pokarmowego, tj. kurczliwe bóle brzucha, wzdęcia, uporczywe biegunki i/lub zatwardzenia, nudności, zgaga. Pomocne w tym są zioła uspokajające, np. melisa, imbir, szyszki chmielu, kozłek lekarski (waleriana), żeń-szeń, zioła działające rozkurczowo i usprawniające trawienie, np. rumianek, brzoza, nagietek, koper włoski, zioła przeczyszczające – senes, kora kruszyny, osłaniająco – siemię lniane, zioła działające przeciwbiegunkowo – kora dębu, ziele krwawnika, ziele pięciornika. Można stosować napary z pojedynczych ziół jak również stosować skuteczniejsze w działaniu mieszanki. W aptekach i sklepach zielarskich można kupić gotowe miksy ziołowe na konkretne dolegliwości.
Przyprawy usprawniające pracę układu pokarmowego to przede wszystkim: kurkuma, kminek, majeranek, oregano, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, tymianek, bazylia i cząber. Nie tylko poprawiają smak potraw, ale również pomagają w łagodzeniu dolegliwości powodowanych zespołem jelita drażliwego.
- Zioła wspomagają pracę trzustki. Przy zapaleniu trzustki skuteczne są pokrzywa i glistnik jaskółcze ziele.
- Cholesterol można obniżyć ziołami. Na podwyższony poziom cholesterolu skuteczne są arjuna, mniszek, lucerna.
- Ciśnienie krwi obniża regularne picie ziołowych naparów. Aronia, głóg czy jemioła to skuteczne leki na nadciśnienie tętnicze.
- Przewlekłe problemy z trzustką leczy się roślinami i ziołami. Pokrzywa i czarnuszka to skuteczne leki na zapalenie trzustki.