gałązka ziela
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Ziołowe kuracje na choroby trzustki

Zioła na trzustkę można traktować jako leczenie wspomagające przy zapaleniu, zwłaszcza przewlekłym. Regularne picie naparów i syropów ziołowych łagodzi bóle brzucha, zapobiega biegunce i ułatwia trawienie. Podobne działanie wykazują zioła używane w kuchni – zwłaszcza czarnuszka siewna i pokrzywa zwyczajna. Na efekty kuracji trzeba jednak poczekać kilka miesięcy, a przed jej podjęciem skonsultować się z lekarzem, który stwierdzi, czy zioła nam nie zaszkodzą.

Zioła na trzustkę można traktować jako leczenie wspomagające przy zapaleniu, zwłaszcza przewlekłym. Regularne picie naparów i syropów ziołowych łagodzi bóle brzucha, zapobiega biegunce i ułatwia trawienie. Podobne działanie wykazują zioła używane w kuchni – zwłaszcza czarnuszka siewna i pokrzywa zwyczajna. Na efekty kuracji trzeba jednak poczekać kilka miesięcy, a przed jej podjęciem skonsultować się z lekarzem, który stwierdzi, czy zioła nam nie zaszkodzą.

Czarnuszka siewna – zastosowanie w kuchni

Czarnuszka siewna to jedno z nielicznych ziół, które swoim działaniem przeciwzapalnym obejmuje trzustkę. Spośród innych roślin leczniczych wyróżnia ją też szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystywana jest jako przyprawa, która wzbogaca smak serów, mięsa i pieczywa. Dla niektórych jest substytutem pieprzu (ma dużo łagodniejszy smak). Ponieważ nasiona czarnuszki zawierają aż 40% tłuszczu, znalazły zastosowanie w produkcji oleju. Olej z czarnuszki to źródło zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-6, omega-9 i omega-3). Dla chorych na trzustkę ważniejszy jest jednak tymochinon – składnik olejku eterycznego znajdującego się w nasionach czarnuszki, który odpowiada za właściwości przeciwzapalne tego zioła, a przy tym chroni miąższ organów wewnętrznych.

Czarnuszka siewna na trzustkę – wywar pomaga, krople szkodzą

Oprócz oleju z czarnuszki w leczeniu trzustki może też pomóc wywar z jej nasion. Łyżeczkę nasion trzeba zalać dwoma szklankami wody i gotować przez 15 min, a po zagotowaniu odcedzić, przestudzić i pić szklankę odwaru 3 razy dziennie. Efekty nie będą widoczne od razu – trzeba na nie poczekać kilka miesięcy. W aptekach można dostać krople na bazie czarnuszki, ale przy problemach z trzustką nie wolno ich stosować ze względu na zawartość alkoholu. Zioło może także zaszkodzić ciężarnym i osobom z niskim ciśnieniem.

Pokrzywa na trzustkę – jak zrobić napar i syrop?

Pokrzywa zwyczajna to zioło o bardzo wielu właściwościach leczniczych. Układ trawienny wspomaga dzięki wzmacnianiu żołądka, stymulowaniu pracy wątroby i pobudzaniu trzustki do produkcji enzymów trawiennych. Poza tym jest bardzo skuteczna w leczeniu biegunki oraz oczyszczaniu organizmu ze złogów. Najpopularniejszy jest napar z liści i korzeni pokrzywy, który gotuje się tylko 3 min. Na pół litra wody potrzeba 25 g pokrzyw, które po zagotowaniu najlepiej trzymać pod przykryciem przez 20 min, aby się dobrze zaparzyły. Szklankę takiego naparu trzeba pić 2-3 razy dziennie. Można też zrobić z pokrzywy sok. 125 g zioła trzeba opłukać przegotowaną wodą i przecisnąć w maszynce do mięsa. W wyciśniętym soku należy rozpuścić miód (także 125 g) nieznacznie go podgrzewając, aż uzyska konsystencję syropu. Konserwacja syropu w słoiku lub szklanej butelce powinna trwać 2-3 lata. Gotowy syrop pije się 2 razy dziennie po 1 łyżeczce.

Pokrzywa w kuchni – przepisy na dania z pokrzywą

Młode pokrzywy można wykorzystać w kuchni – cienko pokrojone wzbogacają smak zup oraz sałatek i podwyższają ich wartość odżywczą. Warto wypróbować też pokrzywy przyrządzane tak jak szpinak, zwłaszcza z dodatkiem rzodkiewek, szczypioru, jajka, kminku, majeranku, soli i pieprzu. Podczas przyrządzania pokrzyw trzeba pamiętać, by nie odlewać, a wyparować wodę. Można też upiec ulubione ciastka z dodatkiem nasion z pokrzywy – taki przysmak nie tylko wzmacnia trzustkę, ale także pomaga wyleczyć nocne moczenie się u dzieci.


miseczki z ziołami
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jemioła, głóg i aronia – naturalne lekarstwa na nadciśnienie tętnicze
Zioła na nadciśnienie to cenne uzupełnienie farmakologii. Jest to jednak metoda tylko dla wytrwałych, ponieważ efektów ziołowych kuracji można się spodziewać dopiero po kilku miesiącach regularnego picia naparów. Decydując się na leczenie nadciśnienia ziołami trzeba też pamiętać, że każda domowa kuracja wymaga konsultacji z lekarzem – zioła mogą zaszkodzić, zwłaszcza, jeśli są stosowane w zbyt dużych ilościach lub skojarzone z niektórymi lekami.

Zioła na nadciśnienie to cenne uzupełnienie farmakologii. Jest to jednak metoda tylko dla wytrwałych, ponieważ efektów ziołowych kuracji można się spodziewać dopiero po kilku miesiącach regularnego picia naparów. Decydując się na leczenie nadciśnienia ziołami trzeba też pamiętać, że każda domowa kuracja wymaga konsultacji z lekarzem – zioła mogą zaszkodzić, zwłaszcza, jeśli są stosowane w zbyt dużych ilościach lub skojarzone z niektórymi lekami. Domowe sposoby na nadciśnienie tętnicze Leczenie nadciśnienia tętniczego nie jest skuteczne bez zmiany trybu życia. Trzeba się wystrzegać sytuacji stresowych, dbać o optymalną wagę ciała, rzucić palenie i zdrowo się odżywiać. W diecie nadciśnieniowców szczególną rolę spełniają kwas foliowy i kwasy omega-3 . Warto też jak najczęściej sięgać po czosnek. To jednak nie jedyne dobrodziejstwo natury, którym można się wspomagać. W większości preparatów na nadciśnienie dostępnych w aptekach znajdują się jemioła i głóg. Leczenie nadciśnienia ziołami: jemioła Jemioła, oprócz tego, że obniża ciśnienie krwi, działa także przeciwkrwawnicowo i rozkurczająco. Dodatkowo wzmacnia działanie gruczołów wydzielania wewnętrznego, usprawnia krążenie krwi, reguluje przemianę materii i wspiera pracę trzustki. Napar z jemioły trzeba stosować przez pół roku 3 razy dziennie (na pół godziny przed posiłkiem). Po upływie tego czasu trzeba zrobić półroczną przerwę i – w razie potrzeby – wrócić do kuracji. Jemioła działa najlepiej w połączeniu ze skrzypem. Garść skrzypu trzeba gotować przez 30 min pod przykryciem w litrze wody, a pod koniec gotowania dosypać łyżkę drobno posiekanej jemioły (ziela). Natychmiast po dodaniu jemioły należy odstawić garnek z ognia i poczekać kilka minut, aż mieszanka się zaparzy. Ojciec Franciszek Grzegorz Sroka proponuje też parzenie 100 g jemioły z 50 g...

napary ziołowe w filiżankach
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Zapalenie trzustki – kuracja pomocnicza – zioła – jaskółcze ziele, pokrzywa, piołun
Zioła są pomocne przy leczeniu zapalenia trzustki, jako element wspierający kurację. Należy je stosować pod okiem lekarza i trzeba pamiętać, że rośliny takie jak: jaskółcze ziele, pokrzywa, czy piołun, mogą być zagrożeniem dla zdrowia, jeśli będą używane nieodpowiednio lub łączone z farmaceutykami.

Zioła są pomocne przy leczeniu zapalenia trzustki, jako element wspierający kurację. Należy je stosować pod okiem lekarza i trzeba pamiętać, że rośliny takie jak: jaskółcze ziele, pokrzywa, czy piołun, mogą być zagrożeniem dla zdrowia, jeśli będą używane nieodpowiednio lub łączone z farmaceutykami. Glistnik jaskółcze ziele Glistnik jaskółcze ziele oprócz właściwości wspomagających pracę trzustki działa również przeciwbólowo. W celach leczniczych zbiera się korzeń i liście.   Napar z glistnika: łyżkę suszonego glistnika należy zalać dwoma szklankami zimnej wody i zagotować. Gotować przez dwie minuty, później odstawić na kwadrans. Pić po jednej łyżeczce, dwa razy dziennie. Pokrzywa zwyczajna Liście pokrzywy zwyczajnej posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwbólowe. Herbata z pokrzywy pomoże osobom z chorą trzustką oraz innymi problemami z układem pokarmowym. Można ją kupić w aptece lub każdym sklepie zielarskim lub wykonać samemu, zalewając liście pokrzywy wrzątkiem i parząc pod przykryciem. Bylica piołun Ziele bylicy piołunu, nazywanej po prostu piołunem, wermutem lub absyntem zawiera związki goryczowe, które nadają naparowi specyficzny, gorzki smak. Oprócz tego zawiera także: garbniki , flawonoidy i olejki eteryczne. Działa antyseptycznie i żółciotwórczo.   Aby przygotować napar należy zalać łyżeczkę bylicy szklanką wrzątku i przez pół godziny parzyć pod przykryciem. Następnie należy odczekać 10 minut aż naciągnie i trzeba go odcedzić. Tak sporządzony napój należy pić godzinę przed posiłkami (nie więcej niż jedną łyżeczkę). Cholesterol można obniżyć ziołami. Lucerna, mniszek, ziele karczocha pomagają w obniżeniu cholesterolu . Leczenie nadciśnienia to nie tylko zmiana trybu życia. W walce z nadciśnieniem tętniczym pomocne będą aronia, jemioła, głóg ....

Zioła w moździerzu.
©lily/Fotolia
Styl życia
Trzy najpopularniejsze polskie zioła – lipa, pokrzywa i mięta
Polskie zioła stosowane są na różne dolegliwości jako naturalne lekarstwo. Zioła cieszą się popularnością, ponieważ są łatwo dostępne, można uprawiać je samodzielnie we własnym ogródku lub na balkonie i rzadko wywołują efekty uboczne. Najczęściej stosowane polskie zioła lecznicze to lipa drobnolistna, pokrzywa zwyczajna i mięta pieprzowa.

Polskie zioła stosowane są na różne dolegliwości jako naturalne lekarstwo. Zioła cieszą się popularnością, ponieważ są łatwo dostępne, można uprawiać je samodzielnie we własnym ogródku lub na balkonie i rzadko wywołują efekty uboczne. Najczęściej stosowane polskie zioła lecznicze to lipa drobnolistna, pokrzywa zwyczajna i mięta pieprzowa. Lipa drobnolistna Lipa jest gatunkiem drzewa, które występuje na całym terytorium Polski. Surowcem leczniczym lipy jest kwiat lipowy. Kwiatostan lipy ma delikatny aromat i łagodny słodki smak. W kwiatach lipowych występują flawonoidy, tilirozyd, olejek eteryczny, garbniki, śluzy i leukoantocyjanidyny. Lipa jest rośliną miododajną . Miód lipowy działa napotnie. Łagodzi kaszel i katar. Wspomaga leczenie przeziębienia i podnosi odporność.   Lipa to polskie zioło lecznicze, które ma działanie napotne i przeciwzapalne. Napar z kwiatów lipy zalecany jest w przeziębieniu i przy podwyższonej temperaturze ciała. Wyciąg z kwiatów lipy zmniejsza napięcie mięśni, działa moczopędnie i obniża lepkość krwi. Lipa często stosowana jest jako naturalny środek uspakajający.   Napar z lipy – 1,5 łyżki suszonych kwiatów lipowych zalej 300 ml wrzątku. Przykryj szklanym talerzykiem i odstaw na 15 minut do zaparzenia. Przed spożyciem napar należy odcedzić. Herbatkę z lipy można pić po ½ szklanki 3 razy dziennie po posiłku.   Cena za 50 g suszonego kwiatostanu lipy to ok. 4 zł. Mięta pieprzowa Surowcem lekarskim mięty pieprzowej jest liść mięty. W jego składzie zawarte są karoten, olejek miętowy, rutyna, kwas askorbinowy, kwas oleanowy, betaina, kwas ursulowy, apigenina. Liście mięty pieprzowej pobudzają wytwarzanie żółci. Mają właściwości antybakteryjne, odkażające i wiatropędne. Mięta pieprzowa łagodzi kurczowe bóle żołądka, wzdęcia i niestrawności . Często stosowana jest jako...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner