Ziemniaki pieczone w folii z dodatkiem masła czosnkowego
Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek w polskiej kuchni. Można podawać je na wiele sposobów. Ciekawym urozmaiceniem może być zapieczenie ich w folii aluminiowej z dodatkiem masła czosnkowego i aromatycznych przypraw.
Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek w polskiej kuchni. Można podawać je na wiele sposobów. Ciekawym urozmaiceniem może być zapieczenie ich w folii aluminiowej z dodatkiem masła czosnkowego i aromatycznych przypraw.
Potrzebujesz:
- folii aluminiowej.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków podobnej wielkości,
- masło czosnkowe,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- zioła prowansalskie.
Czas przygotowania: 60-70 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Obierz i umyj ziemniaki.
2. Nożem zrób w ziemniaku kilka nacięć.
3. W nacięcia włóż masło czosnkowe.
4. Każdy ziemniak posmaruj delikatnie oliwą, a następnie posyp szczyptą soli i ziołami.
5. Podziel folię aluminiową na tyle części, ile masz ziemniaków.
6. Każdy ziemniak dokładnie zawiń w folię aluminiową.
7. Nagrzej piekarnik do 180°C.
8. Piecz 40-60 minut.
Smacznego!
- Brak ci obiadowych inspiracji? Te 3 pomysły na obiad z ziemniaków wykorzystasz także na pyszną kolację!
- Mamy świetny przepis na maseczkę dla ciebie. Poznaj działanie i stosowanie maseczki z ziemniaka.
- Do czego nadają się surowe kartofle? Oto działanie i stosowanie soku z ziemniaka.
- Lubisz potrawy z ziemniaków? Sprawdź, ile czasu gotować ziemniaki: całe, pokrojone i w mundurkach.
- Dania jednogarnkowe to hit każdej pani domu! Dowiedz się, jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem.
- Zapiekanka warzywna idealnie komponuje się z mięsami drobiowymi, grzybami i makaronami. Jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle sycąca. Zobacz jak ją przygotować.