Reklama

Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek w polskiej kuchni. Można podawać je na wiele sposobów. Ciekawym urozmaiceniem może być zapieczenie ich w folii aluminiowej z dodatkiem masła czosnkowego i aromatycznych przypraw.

Reklama

Potrzebujesz:

  • folii aluminiowej.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków podobnej wielkości,
  • masło czosnkowe,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • zioła prowansalskie.

Czas przygotowania: 60-70 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Obierz i umyj ziemniaki.

2. Nożem zrób w ziemniaku kilka nacięć.

3. W nacięcia włóż masło czosnkowe.

4. Każdy ziemniak posmaruj delikatnie oliwą, a następnie posyp szczyptą soli i ziołami.

5. Podziel folię aluminiową na tyle części, ile masz ziemniaków.

6. Każdy ziemniak dokładnie zawiń w folię aluminiową.

7. Nagrzej piekarnik do 180°C.

8. Piecz 40-60 minut.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama